El Rebost del Bages edita una guia per donar a conèixer el mató de Montserrat, amb la col·laboració d’un restaurant de Navàs
La guia en recull la història, el procés d’elaboració i les seves possibilitats a la cuina, amb receptes a càrrec de la Fundació Alícia i diferents restaurants del territori, entre els quals l’Alberg de Castelladral.
La guia ha comptat amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Marganell. Es tracta d’un llibret que segueix els passos del document “Els tomàquets del Bages a la cuina”, una proposta similar amb els tomàquets com a protagonistes, que va ser elaborada pel Rebost del Bages el 2017. La voluntat d’aquestes guies, que poden trobar-se ara mateix a l’Oficina de Turisme de Manresa i properament a la resta d’oficines de la comarca i a les empreses i entitats que formen part del programa Punts d’Informació Turística, com és el cas de l’Ajuntament de Navàs, és apropar al gran públic els productes gastronòmics del territori i promoure’n el consum, tant en l’àmbit domèstic com al sector de la restauració.
Un producte singular i històric
La guia explica les principals característiques del mató de Montserrat, un derivat làctic fresc elaborat amb llet sencera de vaca, cabra o fins i tot d’ovella escalfada i amatonada habitualment amb herbacol, tot i que a dia d’avui s’ha vist relegat per l’enzim renina d’origen animal. No es sala ni es premsa i el resultat es col·loca en un recipient de la qual pren forma. Nutricionalment, destaca per la seva aportació de calci, necessari per al manteniment dels ossos, proteïnes i vitamines A i D.
Des del segle XIX, el mató és un producte típic que s’elabora a les masies de la rodalia del massís de Montserrat i durant la segona meitat del segle els pagesos van començar a vendre’l a les places de l’abadia. Per això s’ha convertit en el mató més aclamat i famós del país i el principal producte gastronòmic del mercat que se celebra a la muntanya.
Les aplicacions gastronòmiques del mató
Amb l’elaboració d’aquesta guia es vol promoure el consum de mató no només de forma directa sinó també com a ingredient de diferents elaboracions gastronòmiques. Per això, s’inclouen receptes, dolces i salades, creades per la Fundació Alícia i els restaurants Alberg de Castelladral, Las Vegas, Can Ferreroles Nou, Cal Jaume i Mas de la Sala. Entre els plats que es proposen hi ha una amanida d’estiu amb tomàquet i mató, una truita de mató, unes croquetes de pollastre i mató, un milfulls de mató de Montserrat o un tiramissú català fet amb mató.
La guia es va presentar el 26 de novembre al monestir de Santa Cecília de Montserrat gràcies a la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat i el monestir de Montserrat. La situació d’aquest monestir, al terme municipal de Marganell, el poble on hi ha la majoria de masies elaboradores de mató, l’han convertit en l’escenari ideal per posar en valor aquest producte.
La presentació de la guia va anar a càrrec dels experts que n’han elaborat els continguts: la Fundació Alícia i el col·lectiu de recerca El Brogit, una entitat sense ànim de lucre dedicada a la recerca històrica i a la divulgació del patrimoni cultural i humà del territori de la muntanya de Montserrat. El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, va destacar la importància d’aquesta guia per “donar visibilitat a la nostra comarca a través de productes que la caracteritzen i la diferencien d’altres territoris i posicionar-nos mica en mica com a destinació amb uns productes gastronòmics d’alta qualitat”. Comas ha anunciat la intenció de donar continuïtat a aquestes guies amb altres productes identificatius de la comarca com l’albergínia blanca, la col verda manresana, la mongeta de Castellfollit, els olis de varietats locals i els vins de la DO Pla de Bages. Al final de la presentació es va oferir una degustació de plats elaborats amb mató de Montserrat.
On trobareu la guia
Properament podreu trobar alguns exemplars de la guia a l’OAC de l’Ajuntament de Navàs, en la seva funció de Punt d’Informació Turística (PIT). També la podeu consultar en digital aquí: Guia El Mató de Montserrat, el formatge del Bages.
L’Antiga Sastreria
Pizzeria l’Antiga Sastreria. Hi trobaràs des de les clàssiques com la quatre estacions, la bàsica, la tuna, la carbonara, la de pernil ibèric… fins a pizzes d’autor com la gorgonzola&pera, la muntanya, la boletus&foie, la de carpaccio…
També ofereixen diferents promocions de pizzes per emportar, i estigues atent a les seves xarxes socials, perquè sovint organitzen esdeveniments com concerts, maridatges…
ADREÇA
Passeig Ramon Vall, 59 – NAVÀS
605 42 93 46
MÉS INFORMACIÓ
https://www.instagram.com/l_antiga_sastreria/
Explora el Bages
[:ca]El Consell Comarcal del Bages, a través de Bages Turisme, ha llançat la campanya “Explora el Bages“, una campanya que convida els infants a explorar i valorar el territori de la comarca convertint-se en ambaixadors de la comarca per als seus amics, familiars i coneguts.
Consisteix en 40 propostes que es troben recollides en un passaport i estan dividides en cinc temàtiques: “Sóc explorador/a”, “Sóc geòleg/òloga”, “Sóc excursionista”, “Sóc amant de la cultura” i “Sóc gurmet”. Totes les activitats proposades són gratuïtes i fomenten l’esperit de descoberta i experimentació. Per exemple, es proposa als infants escoltar el silenci dins d’una barraca de pedra seca, creuar el Llobregat per un pont antic, entrar en una cova o balma del Geoparc, fer un pícnic en un bosc d’aurons del Bages, passejar per una vila medieval o cuinar una amanida amb tomàquets de la comarca. La campanya planteja activitats senzilles que poden fer-se en família, afavorint que petits i grans comparteixin bones estones a la vegada que descobreixen el territori.
El passaport es pot recollir a les Oficines de turisme de Manresa, Mura i Cardona, o bé imprimir-lo directament en aquest enllaç. Si els infants fan 10 de les activitats proposades, podran segellar-lo en aquestes mateixes oficines de turisme i recollir un obsequi.
[:]
Notícies
[:ca]Compra a Navàs, el poble hi guanya! (13/09/2019)
Aquest cap de setmana els guanyadors del primer premi del sorteig de “Compra a Navàs”, na Maria Àngels i en Josep, gaudiran d’un fantàstic cap de setmana carregat d’activitats gastronòmiques i turístiques a la Vall del Corb (a la comarca de l’Urgell). Recordem que aquest primer premi està valorat en 500€. Segueix llegint […]
Comprant a Navàs, el poble hi ha guanyat (27/06/2019)
Aquest passat 24 de juny, diada dels Països Catalans, s’ha realitzat el sorteig de la Grossa de Sant Joan que ha donat el primer premi al 13.156. En la promoció que hem impulsat des de Navàs Sobirania Alimentària repartirem en els propers dies 10 premis, un primer premi i nou segons premis. Segueix llegint […]
Segueix la campanya per comprar aliments de proximitat (23/05/2019)
Canviem el format per promocionar les compres d’aliments ja siguin fets a Navàs, de proximitat i/o ecològics. Aparquem l’antiga Targeta SA i canviem el model per donar un tiquet numerat per cada 10€ de compra d’aquests aliments en els Establiments Adherits. Aquesta campanya busca seguir fidelitzant les compres al petit comerç local al mateix temps que es busca que els productes que es comprin siguin de l’entorn geogràfic, cosa que provoca un retorn econòmic important a la nostra zona. Tenim clar que si es “compra a Navàs, el poble hi guanya”. Segueix llegint […][:]
Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central
MANIFEST DE LA XARXA PER LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA DE LA CATALUNYA CENTRAL
La Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (XaSACC) és un espai de trobada format per entitats municipals i supramunicipals, projectes agroecològics, centres de formació i recerca sobre agroecologia i alimentació i associacions vinculades a la Sobirania Alimentària i compromeses amb el dret a l’alimentació i la promoció i suport de les economies locals.
La Sobirania Alimentària és el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma justa i sostenible, i el dret a decidir de forma participativa el seu propi sistema alimentari. La Sobirania Alimentària dóna prioritat a les economies locals i garanteix els drets d’aquell(e)s que produeixen aliments. Al mateix temps, la sobirania alimentària suposa noves relacions socials lliures d’opressió i desigualtats en el marc dels sistemes agroalimentaris1.
La XaSACC vol buscar sinergies entre diferents entitats i projectes de la Catalunya Central amb la finalitat de donar suport a sistemes alimentaris locals, sostenibles, inclusius i diversificats que reflecteixin els valors del territori, donin suport a les economies i comunitats locals, a la pagesia i al medi rural viu i generen sistemes agroalimentaris més democràtics i participatius, en línia amb la Sobirania Alimentària. Al mateix temps, la XaSACC vol ser un espai de referència per la promoció de polítiques públiques innovadores per respondre de forma pràctica a les demandes de la societat d’aliments més saludables i justos i en un món rural sostenible, funcionant també com altaveu d’experiències i d’informació i espai de debat.
OBJECTIUS
-
Fomentar l’agroecologia i la Sobirania Alimentària per implantar i consolidar la producció agroecològica al territori.
-
Impulsar pràctiques envers el consum agroecològic i l’economia social, incloent la distribució.
-
Promoure la transformació social difonent experiències i eines per sensibilitzar i avançar cap a la Sobirania Alimentària.
-
Actuar com a grup d’interès i crear una plataforma d’incidència política per donar impuls a la implementació de polítiques públiques a favor de la Sobirania Alimentària i l’agroecologia.
-
Recolzar i enfortir el moviment per la Sobirania Alimentària buscant sinergies i punts de confluència entre les entitats a Catalunya Central, compartint recursos i siguent un espai d’intercanvi, debat i acció.
CARTA DE COMPROMISOS
Des de fa ja anys, nombroses entitats estan impulsant iniciatives en el marc dels sistemes agroalimentaris territorialitzats per avançar cap a la Sobirania Alimentària i la transició cap a sistemes alimentaris locals, respectuosos amb el medi, sostenibles, inclusius, resilients i diversificats, que asseguren menjar saludable, sostenible i accessible al conjunt de la població donant suport a les comunitats locals. A nivell d’administracions públiques destaquen també processos com aquells vinculats a la Carta per una Sobirania Alimentària des dels nostres municipis (2014), el Pacte de Política Alimentària de Milà (2015) o altres en l’àmbit més proper com les Mesures cap a la Sobirania Alimentària- Aixequem la República (2018), les quals sorgeixen d’un procés participatiu per repensar polítiques públiques i dels moviments socials. El present manifest i carta de compromisos vol donar suport a aquestes iniciatives proveint-les de compromisos ferms.
Així, les entitats signants d’aquest manifest ens comprometem a:
-
Participar com a membres actius de la XaSACC, estimulant l’intercanvi d’experiències, identificar i difondre els aprenentatges rellevants, bones pràctiques, recursos i eines metodològiques.
-
Participar en els espais de debat i presa de decisions de la XaSACC, com són les assemblees plenàries o els diferents grups de treball que es puguin formar.
-
Participar en estructures i processos de bona governança alimentària tant municipals com territorials, com els Consells Alimentaris, per treballar de forma coordinada, inclusiva i participativa en la co-creació de polítiques alimentàries.
A més, com a administració pública, ens comprometem a:
-
Realitzar diagnòstics integrals sobre el sistema alimentari local i posar en marxa plans d’acció a través de mesures concretes i específiques amb eines i indicadors de seguiment i avaluació. La finalitat d’aquests diagnòstics és treballar per donar resposta a les necessitats de la pagesia del territori, innovant en les metodologies per avançar cap a una major sostenibilitat i justícia econòmica, social i ambiental, recolzant la transició en el sector agroforestal convencional i donant suport a la nova instal·lació de joves al sector agroalimentari i forestal (p.ex: dinamitzant xarxes de productor(e)s locals, creant oficines d’assessorament per la transició agroecològica o impulsant els obradors compartits).
-
Preservar el sòl fèrtil del territori i donar suport a les bones pràctiques agronòmiques facilitant l’accés a la terra (ex: impulsant un banc de terres o els espais TEST) i als mitjans productius a les iniciatives productives (especialment aquelles orientades cap a l’agroecologia).
-
Potenciar el comerç local i els canals de comercialització de proximitat i de temporada per contribuir a l’economia local amb una agricultura més sostenible i a la lluita contra el canvi climàtic i el malbaratament alimentari.
-
Aprovar reglaments i programes de compra pública alimentària amb criteris socials i de sostenibilitat, especialment en activitats organitzades per l’ajuntament, menjadors socials, de residències i/o escolars, sensibilitzant també al personal docent, empreses de càtering, alumnat i AMPA.
-
Desenvolupar programes d’informació i sensibilització vers la Sobirania Alimentària (difonent, p.ex: el valor del treball agrícola, la diversitat cultivada i les races autòctones, l’alimentació de proximitat i saludable i els circuits curts, els horts socials i escolars,…)
-
Facilitar i/o enfortir estructures i processos de bona governança alimentària tant municipals com territorials, com els Consells Alimentaris, per treballar de forma coordinada, inclusiva i participativa en la co-creació de polítiques alimentàries.
-
Donar suport a les iniciatives de les entitats que formen part de la XaSACC per la realització d’actes que promoguin la Sobirania Alimentària (p.ex: amb accions com cedir espais de titularitat pública o donant suport a la seva difusió si s’escau).
-
Compartir informació relativa a la Sobirania Alimentària i els sistemes alimentaris als nostres municipis o territoris.
Suport pagès
ACOMPANYAMENT INTEGRAL DE LA PAGESIA LOCAL
Què és Suport pagès?
Suport pagès és un servei local d’acompanyament de la pagesia cap a la transició agroecològica, una iniciativa de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central que respon a dos objectius principals:
-
Contribuir a millorar la viabilitat econòmica, ecològica i social de les iniciatives locals de producció agropecuària professional;
-
Promoure el relleu generacional i la instal·lació en el sector primari de noves iniciatives de producció agropecuària.
El projecte s’inicia el 2019 amb la creació de tres serveis locals a Manresa, Navàs i Artés, i continuarà el 2020 amb la voluntat de crear més serveis locals a altres municipis del Bages i la Catalunya Central.
D’acord amb la seva vocació de servei públic (i gràcies al finançament dels ajuntaments implicats, el Consell Comarcal del Bages i la Diputació de Barcelona) els serveis locals de Suport pagès brindaran fins a 10 hores anuals d’acompanyament gratuït a les iniciatives de producció agropecuària professional que hi estiguin interessades.
Àmbits d’acompanyament
Per tal de donar una resposta el més integral possible als reptes que afronta la pagesia, els serveis locals oferiran acompanyament en els següents àmbits temàtics:
-
Creació i consolidació de projecte
Pla d’empresa, pla de millora, pla de finançament, comercialització, màrqueting, etc.
-
Producció i planificació
Organització de la producció, implantació de millores, diversificació, gestió integral de finques, etc.
-
Fiscalitat i tramitació administrativa
Inscripcions, permisos, llicències, règims fiscals, segells de qualitat, certificat de Producció Agrària Ecològica, etc.
-
Ajuts públics
Subvencions per mesures agroambientals, primera instal·lació de joves, foment de la Producció Agrària Ecològica, la cooperació, els circuits curts de comercialització, etc.
Com funcionen els serveis locals?
La raó de ser dels serveis locals és fer un acompanyament el més personalitzat i proper possible de la pagesia local.
Els acompanyaments es realitzaran a demanda de la pagesia interessada:
-
Contactar amb el servei local del municipi corresponent*
-
Visita, entrevista i pla de treball
-
Derivació a la persona experta corresponent (en cas que sigui necessari)
-
Avaluació i tancament de l’acompanyament
Qui se’n pot beneficiar?
Els serveis locals atendran totes les demandes d’acompanyament realitzades per part de pagesia professional ja establerta als municipis implicats* independentment del model de producció que s’estigui desenvolupant. L’acompanyament que s’oferirà tendirà, però, a promoure la consolidació dels projectes orientant-los cap a les propostes de l’Agroecologia i l’Economia Social i Solidària. L’acompanyament a la instal·lació dels projectes de nova creació també es realitzarà orientant en aquesta mateixa direcció.
* Els serveis locals donaran prioritat a la pagesia dels seus municipis. Sempre que puguin, però, miraran també d’acompanyar la pagesia dels municipis veïns que s’hi adreci.
Acompanyar la pagesia cap a la transició agroecològica vol dir…
-
Donar suport a la pagesia local que ens proveeix d’aliments de proximitat.
-
Promoure una agricultura i una alimentació més sana, justa i sostenible.
-
Fomentar l’ocupació, l’Economia Social i Solidària i l’Ecofeminisme en l’àmbit agroalimentari.
-
Promoure la defensa del territori i la conservació del paisatge, el medi ambient i el patrimoni agroalimentari.
-
Treballar pel bé comú i el benestar de la ciutadania.
Serveis locals en funcionament
-
Servei local d’acompanyament de la pagesia de Manresa
Alba Alsina Serra, tècnica d’Entorn Natural de l’Ajuntament de Manresa
aalsina@ajmanresa.cat / 93 878 24 79
-
Servei local d’acompanyament de la pagesia de Navàs
Jordi Almiñana Domènech, tècnic de Sobirania Alimentària i Energètica de l’Ajuntament de Navàs
alminanadj@navas.cat / 93 839 00 22
-
Servei local d’acompanyament de la pagesia d’Artés
Sebastià Prat Guilanyà, tècnic de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Artés
promoeco.artes@artes.cat / 93 830 50 01
VIII Romànica en BTT
[:ca]Aquest diumenge, arriba la VIII edició de la Romànica en BTT, que començarà a les 7:30h al Passeig Ramon Vall.
La Romànica en BTT és la vessant amb bicicleta de la reconeguda Marxa Romànica de Resistència a peu que organitza el Centre Excursionista de Navàs. El recorregut segueix en gran part el traçat circular del GR-176 enllaçant una gran quantitat d’ermites del nostre Romànic Català distribuïdes pel nord del Bages i sud del Berguedà. El recorregut és d’una gran riquesa cultural, però també d’una gran bellesa paisatgística passant majoritàriament per pistes i corriols en molts casos poc concorreguts i coneguts.
Amb La Romànica en BTT Curta oferim a tot ciclista mitjanament preparat un bon tast del repte Romànic. Una Romànica en BTT a l’abast de la majoria d’esportistes acostumats a sortir 3-4 horetes un cop per setmana. Un recorregut també exigent però pensat per gaudir d’un bon matí de BTT. Un traçat que comparteix sempre una part de La Romànica en BTT Llarga.
Més informació i inscripcions a: http://www.laromanicabtt.cat/
[:]
Navàs t’apassiona amb gastronomia, cultura, història, esport, igualtat i molt més!
Aquest cap de setmana, a Navàs hi trobaràs actes per a tots els públics, interessos i inquietuds!
Començarem demà divendres amb l’acte en motiu del 25N, per denunciar que a les dones ens continuen assassinant pel sol fet de ser dones, i no només això, sinó que patim violència a diari, tant a l’àmbit públic com privat, i que estem molt lluny d’aconseguir la igualtat. Comptarem amb dones de diferents edats que ens explicaran com viuen elles la violència masclista a la seva vida quotidiana.
Dissabte al matí, continuarem amb actes en motiu del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, ja que al Passeig Ramon Vall hi trobarem un “contacontes” amb perspectiva de gènere, i l’obra de teatre “Vols dir? Com reaccionem davant la violència patriarcal”. A més, durant tot el matí hi hauran actes de la setmana de prevenció de residus: un Mercat d’Intercanvi de Llibres i l’exposició Qui embruta el mar?. També hi haurà esmorzar popular: coca amb xocolata, i sucs!
Dissabte a la tarda haurem de triar entre esport i memòria històrica. A 2/4 de 7, podrem veure el documental “La guerra inacabada”, coproduït entre TV3 i la productora Som Batabat, SCCL; que denúncia que a Catalunya encara hi ha 5.063 famílies que reclamen un parent desaparegut a la guerra o anys després, durant la dictadura, i aconseguir trobar-los i identificar-los és pràcticament una proesa, més encara tenint en compte el poc suport de l’Estat espanyol. Comptarem amb la presència dels directors: Antoni Tortajada i Joan Gallifa, i també amb la família Santmiquel de Navàs, un dels testimonis que es recullen en el documental. Si optem per esport, a 1/4 de 7 hi haurà la presentació dels equips del CB Navàs, i a continuació podrem gaudir amb el partit dels sèniors del Líder CB Navàs contra el segon classificat de la lliga: AEC Torrassa Collblanc.
Diumenge a la tarda, a 2/4 de 6 a la sala d’actes de l’EDN, es realitzarà l’entrega dels guardons del XXXVII Concurs de Cinema i Vídeo de Navàs, i es projectaran els curts guanyadors. També comptarem actuacions de l’Escola de Música.
I si voleu gaudir de la bona gastronomia navassenca i de bon vi, aquest cap de setmana és la darrera oportunitat per provar els plats de la campanya NavàsTAPASsiona, en la qual hi han participat 10 restaurants del poble.
Us esperem a Navàs!
[:ca]Recordem el passat, recuperem la dignitat[:]
[:ca]Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Navàs s’han organitzat les III Jornades de Memòria Històrica, que posaran èmfasi en l’exili, les fosses comunes i, també, en la descoberta del passat neolític del poble. Tots els actes seran gratuïts.
Les jornades donaran el tret de sortida aquest divendres 9, a les 20:30, amb el Concert «Música en temps de guerra» a càrrec del clarinetista Oriol Romaní i el pianista Federico Mazzanti. Durant prop d’una hora, podrem gaudir de les cançons populars republicanes, de caire festiu i clàssic que ajudaven a passar el temps el millor possible durant la cruesa de la Guerra Civil.
El dissabte 10 serà el torn per als més menuts, que podran gaudir de l’espectacle infantil en titelles «La maleta de l’Agustí», en referència al reconegut fotoperiodista Agustí Centelles. En aquest espectacle, que començarà a les 18h al Casal Sant Genís, podrem descobrir els secrets de la maleta en mans del petit André, el protagonista d’aquesta excel·lent peça teatral. No us podeu perdre la seva posada en escena. Podeu veure un tràiler de l’obra en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=y33SP46dyNM
La tercera setmana de novembre també vindrà carregada d’actes. El primer, el divendres 16, a les 19h a la Sala d’actes de la Biblioteca, en què es farà la presentació del llibre «Demà tindrem sort. La història de Joan Pacheco, un nen a l’exili», amb la presència de la seva autora, Núria Martí Constans, i el propi Joan Pacheco. Ens parlaran de la història d’aquells nens que van haver de deixar-ho tot per trobar una vida millor lluny de la seva llar i en la cruesa de l’exili. La mateixa autora, al matí, farà una xerrada per als alumnes de primer de batxillerat de l’EDN.
El dissabte 17, a les 12 del migdia, al Passeig Ramon Vall (encreuament amb el C/ Tarragona) farem un viatge en el temps de més de 5000 anys per donar a conèixer la museïtzació de les tombes neolítiques, descobertes entre el 1917 i el 1987, en la que és una necròpolis que ens dóna informació exacta sobre els nostres avantpassats, pobladors del pla de Navàs que es dedicaven a la pagesia i a la ramaderia estabulada. En aquest acte es donarà a conèixer la forma de les tombes i s’inaugurarà una placa explicativa.
L’endemà, diumenge 18, a les 18h, el Casal Sant Genís es posarà de gala per rebre la reconeguda obra «Mort a les cunetes». Sota la direcció de David Pintó i protagonitzada per en Joan Valentí (actor amb una àmplia experiència en el teatre i reconegut per ser en Pau del Club Super 3), coneixerem la història dels Fets de Súria, l’afusellament de vuit republicans, civils, que van ser trets de la presó de Manresa, i la fuga d’un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar. No us podeu perdre aquest espectacle únic. Podeu veure’n un teaser al següent enllaç: https://www.facebook.com/MortalesCunetes/videos/265191427556067/
Per últim, les jornades es clouran el dissabte 24, a les 18:30h, a la sala d’actes de l’EDN, amb la projecció del documental «La Guerra Inacabada», que relata la història d’aquells familiars que busquen els seus avantpassats en les fosses comunes. A Navàs tenim el trist honor de ser el primer ajuntament que es va sumar al Banc d’ADN i vam aconseguir que la família Santmiquel pogués localitzar el seu familiar en una fossa comuna de Prats de Lluçanès; aquest exemple, i d’altres, es poden veure al documental. En acabar la projecció hi haurà un col·loqui amb el periodista de TV3 Antoni Tortajada, director i presentador del documental, i en Joan Gallifa, director i realitzador.
Amb aquestes III Jornades de Memòria Històrica, l’Ajuntament de Navàs vol retre un reconeixement a totes aquelles persones que van haver de patir la cruesa de la Guerra Civil, l’Exili i la Repressió, perquè som conscients del passat per entendre el present i encarar el futur, perquè hem de recordar el passat per recuperar la dignitat.
Consulteu aquí el programa complet de les jornades: DÍPTIC
[:]
[:ca]A bon bocí, bon glop de vi[:]
[:ca]
Arriba la setena edició del NavàsT’apassiona posant a prova un any més la capacitat de creació i síntesi gastronòmica de 10 restaurants de Navàs, del 8 al 25 de novembre, amb 20 tapes per degustar amb productes de proximitat, al preu de 4,00 € cadascuna i una copa a escollir de vi negre o vi blanc del celler Grau i Grau de Castellfollit del Boix. Durant tres setmanes, els caps de setmana hi haurà més al·licients per sortir de tapes, valorar-ne la qualitat i la quantitat.
- Llaminera de porc amb compota de poma reineta i confitura d’albercoc, i varietat de formatges de l’entorn amb mel del Mujal i melmelada, són les tapes del Bar de l’Estació.
- Vedella del coll estofada amb bolets de temporada, i calamars a la romana casolans, del Bar les Tapes.
- Montadito de pa O-tèntic de la Fleca Vidal, botifarra de Casa Enfruns amb foie i camagrocs, i pa de coca de Folgueroles amb escalivada, formatge de Cal Músic i oli de tomàquet i farigola, al restaurant Cal Ramon.
- Patates braves casolanes, i carn amb salsa, seran les tapes del Bar Còmic.
- Fajita de pollastre i verdures, i torrada d’alvocat amb remenat de tonyina, són les tapes del restaurant el Petit Racó de Navàs.
- Callos de la Ma. Àngels, i bacallà amb petxines, els tastets del restaurant Amistad.
- Les nostres braves, i un tros de pizza carbonara amb botifarra de Cal Valentí, a la Pizzeria l’Antiga Sastreria.
- Coca de carn dolça, i civet de senglar amb salsa de xocolata, a la barra del restaurant l’Alberg de Castelladral.
- Cassoleta de mandonguilles del Ral amb pèsol negre del Berguedà, i truita de patates, xistorra i formatge, són les propostes del Bar la Trobada.
- Popets a la brotesca, i rotllets de llom farcits, al Rústic Bar.
Les persones que tinguin segellades com a mínim 10 tapes entraran en un sorteig d’una panera de productes ecològics i de proximitat valorada en 300 euros (la graella timbrada caldrà lliurar-la a la OAC de l’Ajuntament).
Navàs T’apassiona està promoguda per la regidoria de Promoció Econòmica amb el suport dels deu establiments dedicats a la restauració que hi participen i celler Grau i Grau de Castellfollit del Boix.
[:]
[:ca]Palà recupera aquest diumenge la Festa de l’Arengada! [:]
[:ca]Palà celebra la Festa de l’Arengada, aquest diumenge 28, rememorant els 40 anys de la seva primera edició.
L’Associació de Veïns i veïnes de Palà de Torroella i l’Ass. Cultural el Pi Tort ens ho expliquen:
Benvolguts/des veïns, benvolguts/des amics i amigues,
Tenim ganes de compartir amb vosaltres un aniversari molt especial, del qual us expliquem quatre coses perquè, si ja el coneixeu, en recupereu el record, i si no, us hi pugueu afegir després de saber-ne la importancia!
Pel proper 28 d’octubre preparem una nova edició de la festa de l’arengada de Palà, que fa dècades que no es celebra. El motiu és que enguany fa 40 anys de la primera.
És una celebració important perquè és l’origen de la vida cultural – i fins associativa – actual. Així que no només recuperarem aquesta festa sinó que la idea és que, enguany, la programació d’actes diversos de Palà, de Nadal fins a la festa major (amb algun acte extra enmig) miri cap a aquesta efemèride, però això ja ho anirem explicant…
A la Grandària del món, el Jaume Capsada ens explica així què va suposar la festa de l’”arengada”:
“L’arengada. Quan es va tancar la fàbrica, l’empresa va deixar de pagar i organitzar les festes, fins i tot la Festa Major. la represa es va produir a la dècada següent amb la festa de l’arengada, el 1978, que va significar el començament del cicle de les festes de Palà, que encara dura. LEs celebracions, des del tancament de la fàbrica, havien anat llanguint a l’antiga colònia. Llavors, unes quantes persones del poble, es van posar d’acord per fer una festa al camp de futbol. era l’octubre. no sabien si la gent s’engrescaria. Van decidir fer un esmorzar popular a base de pa torrat i arengades. S’havia d’estalviar. Després d’una missa de campanya, la gent va anar a dinar a casa seva i a la tarda van tornar. l’èxit de la convocatòria va ser tant gran i sorprenent que allà mateix van germinar les iniciatives que dinamitzarien la vida social i cultural del poble dels anys següents. Sense el suport de l’empresa, la gent prenia la decisió de tirar endavant el poble. Aquell mateix desembre ja es va celebrar la Festa de CAp d’Any. I l’any sobre es tornaven a cantar caramelles, amb la recaptació de les quals es feia una arrossada popular al camp de futbol, la Festa de l’Arròs.
La Festa de l’Arengada, en els primers anys tenia el nom asèptic de Diada de l’Esplai i l’Esport, començava de bon matí amb una diana sorollosa i una missa de campanya al camp de futbol. Després la gent esmorzava de valent: hi havia brases preparades i torradores de boix perquè tothom pogués torrar- se llesques de pa i coure’s arengades a la brasa. I per postres, xocolata desfeta. S’organitzaven jocs per la canalla i els grans, amb cucanya, curses de sacs, tibada de corda i trencament de l’olla. Després d’un dinar comunitari, amb la panxa plena, era l’hora del partit de solters contra casats i llavors tots cap al teatre per assistir a una representació del grup del poble o per ballar una estona. (…) La Festa de l’Arengada, amb la seva olor de tardor, fa anys que no se celebra, però és la mare de totes les altres festes. Al voltant d’aquelles brases va renéixer l’esperit del poble.
FESTA DE L’ARENGADA, la mare de totes les festes. 1978 – 2018
40 anys fent poble 28 d’octubre de 2018. Camp de futbol de Palà
8:30 a 9:30. Esmorzar popular: torrades, cansalada i arengada. Preu: 2 €
*inscripció prèvia al telèfon 646855501 (Montse) o la Llibreria Ramona de Valls abans del 25 d’octubre.
9:30. Caminada guiada: Antigues vinyes de Palà , les Vagonetes de les mines i el Pi Tort. a càrrec d’Albert Fàbrega i Ester Llobet
12:30. Jocs de cucanya per a petits i grans
14:00. Dinar de “dur-ho”, de carmanyola, com a Sant Mateu, cadascú el seu.
Organitzen:
AVV Palà i Associació cultural Pi Tort
Col·labora:
Ajuntament de Navàs
Marxa Romànica de Resistència
DATA: 9 i 10 de maig de 2020
SORTIDA: Passeig Ramon Vall de Navàs, a les 5 de la tarda.
CARACTERÍSTIQUES: 83,5 km i desnivell acumulat de 5.300 m.
HO ORGANITZA: Centre Excursionista de Navàs
La Romànica és la marxa navassenca per excel·lència. El segon diumenge de maig es celebra un gran esdeveniment, organitzat pel Centre Excursionista de Navàs, que segueix el traçat del GR-176, la Ruta de les ermites romàniques, un recorregut que ens convida, per comarques del Bages i Berguedà, a descobrir fins a 22 esglesioles medievals. Un itinerari on cultura i excursionisme es donen la mà i que és una prova puntuable per la Copa Catalana de Caminades de Resistència de la FEEC.
Des de fa uns anys, s’organitza també una versió reduïda, la Romànica minor, que consta de 34 km i 1700 m de desnivell positiu, i finalitza a Sant Joan de Montdarn.
Més informació: cen.navas.cat
Trenca 3 pics
DATA: 25 d’octubre de 2020.
SORTIDA: Passeig Ramon Vall de Navàs
CARACTERÍSTIQUES: 22 km i un desnivell positiu de 700 m.
HO ORGANITZA: Centre Excursionista Navàs i Desmuntamarges Navàs.
Organitzada per la secció Desmuntamarges del Centre Excursionista de Navàs, aquesta és la cursa idònia per a l’exigent i l’apassionat de les curses de muntanya. Amb més d’un 90% de corriols en el transcurs del recorregut, és una cursa que no deixa indiferent.
La cursa ofereix una variant que és la Trenca 1 pic, de menor distància però no menys exigent (10 km i 300 m de desnivell positiu). Té una pujada molt vertical, tècnica i espectacular que corona al pic de Sant Genís.
Més informació: http://trenca3pics.weebly.com/
La Romànica en BTT
CARACTERÍSTIQUES: 64 km i 1650 m de desnivell positiu / 103,3 km i 3152 m de desnivell positiu
ORGANITZA: Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada.
La Romànica en BTT és una marxa de resistència enmarcada dins l’Open Gran Fons de la Federació Catalana de Ciclisme. Una marxa no competitiva oberta a majors de 16 anys, però sobretot enfocada a ciclistes amb una bona condició física i experiència en marxes semblants. Un recorregut de llarga distància, on el seu desnivell acumulat, però sobretot, el seu perfil dentat amb pujades i baixades constants fa que sigui tot un repte.
Arrel de la ja coneguda Marxa Romànica de Resistència a peu que organitza el Centre Excursionista de Navàs, i fruit de les inquietuds , il·lusions, i la bona voluntat dels ciclistes del poble de Navàs i amb el suport del Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada, s’aconsegueix organitzar per primer cop l’any 2012 .
Després de poques edicions, s’ha aconseguit convertir en una de les marxes de resistència més importants de la Catalunya Central, fonamentada en la seva duresa física i la seva vesant paisatgística i cultural, enllaçant una gran quantitat d’ermites del nostre romànic català.
Més informació:
Emboscats
DATA: 17 de novembre de 2019.
LLOC: Palà de Torroella.
CARACTERÍSTIQUES: 14,6 km i un desnivell positiu de 635m.
HO ORGANITZA: Els Emboscats
Al Cardener, a l’extrem oest del terme, una jove cursa de muntanya us convida a emboscar-vos, a fer de l’hàbitat boscà el vostre refugi. Pels organitzadors, Emboscats són els qui viuen i estimen el bosc.
Una cursa que tresca majoritàriament per corriols, buscant les zones més obagues. I on el riu, clau en l’origen de la colònia, aquí és cabdal al final de la cursa.
El teatre de l’antiga colònia tèxtil de Palà de Torroella és el punt de sortida i arribada.
Més informació: http://cursaemboscats.blogspot.com.es/
Caminada popular
DATA: 19 d’abril de 2020.
SORTIDA: Plaça de l’Ajuntament (Navàs)
CARACTERÍSTIQUES: Aproximadament 15 km
HO ORGANITZA: Centre Excursionista de Navàs
Organitzada des de fa més de 30 anys pel Centre Excursionista de Navàs, la caminada popular és una excel·lent oportunitat per conèixer els entorns del poble i tot el patrimoni natural de què disposem!
Es sol celebrar a mitjans d’abril i compta amb un recorregut d’uns 15 km, fet que la fa apta per al públic general. Animeu-vos a recórrer els corriols que envolten Navàs participant a la caminada!
Més informació: http://cen.navas.cat/
Caminada nocturna
DATA: 29 d’agost de 2020
SORTIDA: Plaça de l’Ajuntament
CARACTERÍSTIQUES: Aproximadament 8km
HO ORGANITZA: Centre Excursionista Navàs
La caminada nocturna és una activitat pensada per a totes les edats, però especialment dirigida a famílies i infants, per gaudir de la foscor i caminar amb la llum dels lots i de la Lluna.
Es sol fer a finals d’agost o principis de setembre, i sempre sol tenir un recorregut de pocs quilòmetres i poc desnivell, fet que la converteix en una passejada apta per al gran públic.
Més informació: http://cen.navas.cat/
Festa de l’esport
La festa de l’esport de Navàs reuneix a les entitats esportives locals, en una festa multiesportiva que acostuma a celebrar-se durant el mes de juliol.
Un cap de setmana on els principals equipaments esportius obren portes a la ciutadania a fi d’engrescar-la a participar de l’oferta esportiva local, donant a conèixer les diverses modalitats que es poden practicar a nivell local.
Ho organitza l’Ajuntament de Navàs, amb la col·laboració de diverses entitats esportives locals i de la Diputació de Barcelona.
Més informació: http://navas.cat/
[:ca]S’acaba una Festa Major exitosa! [:]
[:ca]La regidoria de Festes i la Comifest fa una valoració molt positiva del global de la Festa Major, que durant vuit dies ha omplert d’espectacles de tot tipus els carrers de Navàs.
Des del dimecres amb l’espectacle infantil i el dimarts amb la tradicional sardinada, la gent ha participat activament en tots i cada un dels actes, i ens alguns casos fent curtes les previsions. A més, els petits canvis de format com la celebració del concert vermut al Parc de l’Estació, l’avançament de l’acte de proclamació del Pubillatge o la nova gestió de la venda de tiquets ha rebut una resposta positiva per part del públic, amb la qual cosa tindrà continuïtat. Com també la potenciació dels espectacles infantils variats; i arribats a aquest punt, hem de fer esment a l’errada que es va produir en els inflables infantils i el bany d’escuma de dimarts al matí; per arreglar-ho, el proper diumenge 2 de setembre, de 17h a 20h, al passeig Ramon Vall hi haurà quatre inflables i l’escuma per als més menuts.
Els concerts de nit han sigut el puntal de la Festa Major, omplint la plaça tots els dies amb gent vinguda d’arreu, fruit d’això els ingressos han rondat els 24000€, i això es tradueix en una bona ajuda econòmica cap a les entitats que han gestionat la barra. Amb tot, s’ha de fer un esment a l’espectacle d’en Mag Lari, que va fer petita la plaça, tot i el sol que hi queia al damunt. També destacar la gestió de la Colla Gegantera en la Bouada, on 500 persones van poder gaudir de l’àpat i del retorn de BarraLliure! i del grup QNDA, format per geganters i músics de Navàs.
Cal destacar també la ballada del diumenge, amb la celebració especial del 50è aniversari de la Mainada dels Cascavells, amb una ballada conjunta de bona part dels balladors que des del 1968 han fet dringar els cascavells dels camals.
[:][:ca]Nova edició de l’Ad Libitum de Castelladral[:]
[:ca]L’Associació de Veïns i Amics de Castelladral i l’Alberg Castelladral van organitzar dissabte al vespre una nova edició de l’Ad Libitum, un acte cultural i gastronòmic que tenia com a objectiu donar a conèixer productors, els seus aliments i projectes, vehiculats a través de la cuina de Quim Miró. Bernat Casanovas Cruz, un dels fundadors del projecte #Tomating, i Marta Pujadó, del Celler Grau i Grau, van explicar els seus projectes com a prèvia del sopar.
El vi blanc de picapoll va acompanyar les xips de verdures i el tàrtar de tomàquet i hortalisses. El rost de la varietat merlot ho va fer amb el formatge tou del Mujal de la Formatgeria Cal Músic de Navàs, amb mermelada de tomàquet, i la mousse amb gelatina fet amb vi de Ladiferenta també de Navàs. Un negre jove, el Gent-Kat, acompanyava les mongetes amb cansalada de porc ral d’Avinyó. I finalment un negre criança ho feia amb les boquetes de vedella ecològic de Pastures de Castelltallat amb un ketxup de tomàquet verd. Tancava el menú degustació un fantàstic postre d’espumes i sorra de galeta oreo. La vetllada es va tancar amb l’actuació del grup vilanoví La Petita Havana.
L’Associació de veïns i amics de Castelladral i l’Alberg de Castelladral han volgut agraïr la col·laboració dels membres de l’Associació dels Pastorets de l’Ametlla de Merola que van col·laborar com cada any en la il·luminació de l’espai; i la col·laboració de l’Ajuntament de Navàs, així com de tots els productors i persones que van col·laborar en l’esdeveniment.
[:]
[:ca]Ruta geològica per Sant Cugat del Racó i Castelladral[:]
[:ca]
FITXA TÈCNICA
Classificació de la ruta: Geològica
Època: Tot l’any
Mitjà de locomoció: A peu
Nivell de dificultat: Iniciats
Distància: 10,6 km
Senyalització: Sí
Municipis de pas: Navàs
Marca turística: Geoparc de la Catalunya Central
Punts d’interès: Sant Cugat del Racó, Tomba de Vilamorós, Castelladral, Tines de Can Reixes, Balma de Can Reixes, Balma de Comaposada…
Consells: Portar calçat adient
DESCRIPCIÓ DE LA RUTA
Es tracta d’un recorregut geològic circular, que s’efectua íntegrament pel terme municipal de Navàs. S’inicia a Sant Cugat del Racó i recorre cap a l’antic cap del municipi, el nucli de Castelladral, per acabar a l’indret d’inici. El recorregut discorre en la seva totalitat per la Depressió Geològica de l’Ebre, i més concretament pel sector corresponent a la seva Depressió Central, que actualment correspon al Geoparc de la Catalunya Central.
Al llarg del recorregut, s’aniran trobant afloraments dels materials cenozoics que reblen la depressió per aquests indrets. No cal oblidar que el terme de Navàs, es troba totalment situat dintre d’aquesta depressió. Així, per arreu, afloren els materials continentals de l’Eocè (de la Formació Artés, amb nivells de gresos i calcolutites rogenques). Tot i així, aquests materials cap al nord van interrelacionant-se amb els seus materials coetanis de la Formació Solsona. Sobre els uns i els altres, se situen els materials recents del Pleistocè i de l’Holocè (fonamentalment, els dipòsits de vessant i les terrasses fluvials o les dels barrancs que discorren per l’indret del recorregut de l’itinerari).
«Fa milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer empès per l’aixecament de serralades com els Pirineus. Els processos geològics han deixat un territori amb espectaculars formacions rocoses com Montserrat i rics recursos naturals com la sal… ¡Benvinguts al Geoparc de la Catalunya Central!»
Descripció detallada de la ruta
[:]
[:ca]Nova ruta geològica per Sant Cugat del Racó i Castelladral[:]
[:ca]Promoguda pel Geoparc de la Catalunya Central, dissabte dia 5 de maig al matí es va fer una sortida de Sant Cugat del Racó a Castelladral, per fer una descoberta dels materials i afloraments que formaven part del paisatge de fa 36 milions d’anys, quan el terreny era lacustre.
L’excursió va ser guiada per Josep Maria Mata i Perelló, doctor en Ciències Geològiques cum laude, per la Universitat de Barcelona, i catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia de l’Escola Universitària Politècnica de Manresa (UPC), acompanyat de Josep Canals, director del Geoparc, regidor de Mura i conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages.
Josep Maria Mata, va explicar els moviments de les grans plaques tectòniques que van aixecar els Pirineus, i com els sediments dipositats al llarg de milions d’anys en la zona fluvial han esdevingut paleocanals, formacions de margues i gresos a base de capes d’arena, grava i argiles. El que havien estat torrents i rius, són ara els turons que dibuixen el paisatge. Per ell, la geologia és la base de la vida, i també ho són el patrimoni, la història i les persones que conformen aquesta geodiversitat i la posen en valor.
Unes 25 persones vingudes de diferents indrets de la demarcació de Barcelona, amb el denominador comú del seu interès per la geologia, van participar en aquesta convocatòria. L’Ajuntament de Navàs va obsequiar-los amb fulletons turístics del municipi i un tast de vi a la seva arribada a Castelladral, un dels miradors de primera categoria del Geoparc.
Us animem a fer aquesta ruta circular, d’uns 10 km, amb sortida i arribada a Sant Cugat del Racó, passant per Taurons, on encara funciona la sínia, travessant la riera de Sant Cugat, Reixes amb les seves espectaculars tines, les cases de Filaborres, Mestre Mallol, Castelladral i la Rovira.
Consulta la descripció detallada de la ruta aquí.
[:]
[:ca]Restaurant Shere Khan[:]
[:ca]Restaurant situat al nucli de Navàs, on podràs degustar plats típics de la cuina tradicional catalana, com pa amb tomàquet i botifarra, morro i orella de porc amb cigrons, peus de porc estofats, galta de porc al forn amb ceba confitada, bacallà amb samfaina i mongetes…
Actualment només obre les seves portes per oferir esmorzars de forquilla.
ADREÇA
Carrer Sant Genís, 23 – NAVÀS
93 820 49 07
[:]
[:ca]L’alcalde de Navàs reivindica la memòria històrica a Mauthausen[:]
[:ca]L’alcalde de Navàs, Jaume Casals, ha reivindicat la memòria històrica i s’ha afegit al tribut que Catalunya ha fet aquest cap de setmana a Alemanya contra l’horror del camp de concentració de Mauthausen en el 72è aniversari del seu alliberament. Jaume Casals ha participat en aquesta commemoració com a membre de la delegació catalana que encapçalava Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, amb alumnes d’instituts de Manresa i Sant Fruitós.
Un dels moments més emotius ha estat la col·locació d’una placa que recorda els navassencs assassinats al camp d’extermini de Güsen, Esteve Flotats i Caus, Josep Soler Torrents i Ramon Sala Besa, que havia estat alcalde de Navàs durant la República. Una frase del poeta Miquel Hernàndez completa la ressenya: “Encara que la tardor de la història cobreixi les vostres tombes amb l’aparent pols de l’oblit, mai no renunciarem ni al mes vell dels nostres somnis”.
Per la seva part, la Generalitat també ha inaugurat una placa commemorativa que vol reflectir «tot el dolor d’un poble» i ajudar a construir una Europa millor.
L’expedició catalana va visitar el camp de Mauthausen i la seva pedrera, l’estació de tren on arribaven els deportats, la casa d’Anna Poitner, la dona que amagava a casa seva els negatius de fotos que treien els deportats, i els túnels de Güsen i Ebensee, on es fabricava armament per als alemanys.[:]
[:en]86ª Fira de Primavera de [:es]86ª Fira de Primavera de [:fr]86ª Fira de Primavera de [:de]86ª Fira de Primavera de [:ca]86a Fira de Primavera de Navàs[:]
[:ca]La 86a Fira de Primavera de Navàs, que se celebrarà els dies 14 i 15 d’abril, es presenta amb novetats importants, com una gran carpa de 500 m2 a la zona nord del passeig de Ramon Vall, que ha de servir per projectar diferents iniciatives d’emprenedoria local, mercat del llibre, experiències de sobirania alimentària i projectes cooperatius i de consum ètic i crític.
Una de les novetats és el mercat del llibre, ja que enguany la Fira de Primavera s’escau la vigília de Sant Jordi, amb la participació de vuit editorials i la llibreria Obradors de Navàs, que aprofiten el marc de la fira per presentar novetats i fer recitals poètico-musicals. Algunes de les novetats que es presenten són el conte «Etiquetes» de les autores locals Carla Galiot i Marina Juanet, que abans de fer la presentació ja han venut més d’un centenar de llibres a través de les xarxes socials. També es podrà veure el procés de creació d’un conte amb l’il·lustrador Valentí Gubianas, un recital poètic i la presentació del llibre “Un punki musulmán” d’Hanafi El-kadaoui, el recital poètic “Tres de nous”, amb Tomàs Arias, Laia Martinez, i Joan Vigó, i la presentació dels llibres “La via Àpia”, “Venus volta” i “Pastor d’antenes”, presentats per l’escriptor Sebastià Portell i l’editora Ester Andorrà.
La presentació de Terra de Profit, a càrrec de MengemBages, és una de les experiències de sobirania alimentària que inclourà la degustació de tapes.
Pel que fa als projectes cooperatius es podran visualitzar en la II Mostra d’Emprenedoria, Economia Social i Cooperativisme, un espai destinat al consum ètic i responsable, on hi haurà els projectes: Fiare Banca Ètica, Oikocrèdit, FETS, Diari Jornada, Grup Ecos, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Servei Civil Internacional de Catalunya, MerCAT Cooperatiu Ecològic i mésOPCIONS.
Podeu consultar tota la programació a: www.navas.cat
[:][:ca]VII Mostra de Vins de Palà i XXXV Arrossada Popular de Castelladral[:]
[:ca]Del 8 a l’11 de març, a Navàs se celebraran els actes de la VII Mostra de Vins, el Maridatge i la XXXV Arrossada de Castelladral.
Maridatge
Al Teatre Municipal de Palà de Torroella, el dia 8 de març, a partir de les 8 de la tarda es farà el Maridatge, amb la degustació de vins de caràcter singular del municipi de Navàs que escolliran els enòlegs Joan Soler i Clara Antúnez. Els vins es maridaran amb aliments de proximitat que elaboraran els cuiners dels restaurants L’Estació, 6 Sentits, Alberg de Castelladral, el restaurant Cal Fuster de Serrateix i la pastisseria Mas. També es podran degustar productes elaborats per Formatges Cuirols, Fleca Crostó i oli d’oliveres del Cardener.
Enguany el Maridatge val 25 € i la reserva i venda de tiquets es farà a partir del dia 28 de febrer a l’OAC (93 839 00 22 o oac@navas.cat)
Tast de vins «El Mujal i el vi»
El dissabte 10 de març, a les antigues escoles del Mujal es farà un tast de vins «El Mujal i el vi», amb una visita guiada al celler del Solà.
El tast de vins serà comentat per la sommelier Sílvia Colell, amb degustació de dos vins del Mujal i altres de petits cellers de Catalunya que maridaran amb formatges de cal Músic del Mujal.
La historiadora Ester Llobet farà una introducció al passat vitivinícola del Mujal.
Preu: 5 € (25 places).
Per reserves a oac@navas.cat i al telèfon 93 839 00 22.
VII Mostra de Vins i XXXV Arrossada Popular
El diumenge 11 de març, a Castelladral, es farà la tradicional Arrossada, amb una Caminada Popular que comença a les 8 del matí i farà un recorregut per la riera d’Hortons, el toll dels Banyuts i el balç de les Vinyes.
A Castelladral, fins a les 11 hi haurà servei d’esmorzar, Mostra de Vins del municipi de Navàs, Fira de proximitat i artesania, missa a les 12, concert de la Coral Nova a la 1, i l’Arrossada de Castelladral al pla de les alzines, a partir de les 2 de la tarda. Els actes acaben amb un ball amenitzat per Joan Soler a les 5 de la tarda.
Venda de tiquets de l’Arrossada a les botigues de Josep Seriols de Navàs, a la Polleria Lluïsa de Súria, a l’Alberg de Castelladral i a l’OAC de l’Ajuntament de Navàs.
Preu: 10 €
Per a més informació:
93 839 00 22
www.navas.cat – www.castelladral.cat
[:]
[:ca]Caminada popular de Palà[:]
[:ca]El diumenge, 25 de febrer, es farà la XXIV Caminada Popular de Palà de Torroella, en aquesta ocasió orientada cap al pantà de Vallbona, a l’oest del municipi. En aquesta caminada s’hi farà coincidir la Caminada de la Dona, que des de fa anys organitza la regidoria de Drets Socials de l’Ajuntament de Navàs. Els que hi vulguin participar s’hauran d’inscriure a l’OAC. Un autobús els recollirà a les 7 del matí de l’estació de busos i els retornarà a Navàs a migdia. El transport és gratuït. Els veïns de Navàs que hi vagin només hauran de pagar els 5 € de la inscripció.
El recorregut serà d’uns 16,5 km i 370 metres de desnivell, amb tres controls, i el camí senyalitzat amb marques grogues i cintes vermelles i blanques.
La caminada comença i retorna al camp de futbol de Valls de Torroella. La sortida es donarà a les 8 del matí. A meitat del camí hi haurà esmorzar a la zona del pantà de Vallbona, on hi han restes d’una antiga bomba d’ariet que s’utilitzava per pujar l’aigua a un nivell superior de la captació i que pujava des del peu de la riera de Divins fins a la casa per pressió.
http://caminadadepala.blogspot.com.es/
[:ca]Cicle de concerts d’hivern[:]
[:ca]L’Ajuntament de Navàs, Navàs Acció Cultural i l’Escola de Música organitzen un cicle de Concerts d’Hivern, amb una actuació que brilla amb llum pròpia, la del pianista i compositor d’origen argentí Emílio Solla, que actuarà el dia 28 de gener, a les 7 de la tarda, al Casal Sant Genís de Navàs, acompanyat per la Banda de Jazz de l’Escola de Música de Navàs.
En aquest cicle musical també actuaran, el dia 27 de gener, Guillamí Trio, el dia 3 de febrer, Roger Illa a l’auditori de l’Escola de Música, i el 4 de febrer, el navassenc Eduard Freixa, al Casal Sant Genís de Navàs.
La Diputació de Barcelona i l’AMPA de l’Escola de Música col·laboren en aquest programa de Concerts d’Hivern.
Paral·lelament als concerts, també s’ha organitzat un taller de composició i arranjaments, dirigit pel mateix Emilio Solla. Inscripcions aquí.
Emilio Solla
Pianista i compositor argentí establert a Nova York, Emilio Solla compta amb una trajectòria extensíssima i versàtil. Més de 47 discos enregistrats, és considerat un dels músics més destacats en Tango-Jazz, corrent que fusiona tango i folk argentí modern, el jazz i altres estils de música contemporanis. Ha actuat, realitzat arranjaments i composicions amb Paquito D’Rivera, Arturo O’Farrill, Pablo Aslan o Cristina Pato entre molts d’altres, i lidera i forma part de diferents formacions. Entre aquestes destaca La Inestable de Brooklyn, nominada als Premis Grammy 2015 i Emilio Solla & Afines, quintet amb base a Barcelona amb el qual realitza gira per Europa. Com a professor, ha dut a terme una tasca extraordinària en diversos conservatoris i escoles superiors d’Argentina, Catalunya, Estats Units, Suècia i Finlàndia, tant en ensenyaments acadèmics com en tallers i masterclasses.
[:][:ca]Maridatge de vins a Palà[:]
[:ca]DATA: 5 de març de 2020
El maridatge de vins a Palà de Torroella (Navàs) és una iniciativa que va néixer l’any 2012 i que en pocs anys d’existència ha aconseguit un èxit molt rellevant. La celebració es fa al teatre municipal de Palà cada any al mes de març i reuneix la plana major dels vinyataires navassencs. Es tracta d’un maridatge dels millors vins de la temporada produïts als cellers de Navàs, i la cuina de diversos restauradors locals.
Durant l’esdeveniment gastronòmic es caten diversos vins novells obtinguts de la darrera collita de les vinyes de Navàs i es degusten els plats creats per a l’ocasió. Entre plat i plat l’acte és amenitzat amb expressions artístiques de la mà de l’entitat cultural Pi Tort de Palà.
[:]
[:ca]Mostra de verema i productes ecològics [:]
[:ca]DATA: 17 d’octubre de 2020
En el marc de la Fira de Tardor, des del 2014 a Navàs s’organitza la Mostra de verema i productes ecològics a la plaça de l’Església. Podeu gaudir de l’entorn ambientat de maquinària antiga, exposició d’eines per treballar la terra i la vinya, de ceps decorats, i d’una gran diversitat de productes i aviram ecològics.
Es comença la jornada amb un esmorzar de verema, on no hi falten botifarres i pa amb tomàquet, i on també es pot degustar mel, formatge, oli… Es segueix amb una caminada entre vinyes, on els mateixos vinyataires expliquen característiques del seu vi, tot contemplant antigues tines, maquinària i estris avui caiguts en desús i els nous instrumentals que fan les tasques avui més fàcils.
Al llarg de tot el dia, a la plaça de l’Església es pot gaudir de diverses activitats, com assistir a la presentació i degustació de vins ecològics, viure en directe les demostracions de talla de troncs, xafada de raïms, obtenció del most i elaboració de vi bullit, participar al concurs de beure amb porró, gaudir de música en directe…
Vine a conèixer el passat vitivinícola de Navàs!
[:]
[:ca]I Mostra d’Emprenedoria, Economia Social i Solidària i Cooperativisme[:]
[:ca]Dissabte 14 d’octubre de 2017, dins del programa de Fira de Tardor, es van obrir dos locals en desús del Carrer de l’Església amb l’objectiu de donar visibilitat als dits locals, fomentar el seu lloguer, i donar veu i fer difusió de projectes cooperatius de diversos sectors.
En un dels locals es va fer una mostra de set projectes cooperatius que fomenten l’economia social i solidària, des de diversos sectors: l’alimentari, el de les comunicacions, el de les finances… En l’altre local, hi havia l’artista navassenca Marta Obradors exposant les seves obres.
També, al llarg del carrer, hi havia jocs tradicionals fets amb fusta, amb l’objectiu de dinamitzar el carrer i fer que els nens i nenes de Navàs i d’altres indrets poguessin gaudir i desenvolupar el seu enginy jugant.
Els projectes convidats van ser:
- Cervesa Ninkasi.
- Diari Jornada.
- Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
- Frescoop.
- Fiare Banca Ètica.
- Tres Cadires.
Des de l’Omple, i amb el suport de l’Ajuntament de Navàs, seguirem organitzant formacions, xerrades, presentacions i altres activitats que fomentin una altra forma de fer economia, la que pensem i estem convençuts que és més justa amb les persones i amb l’entorn.
[:]
[:ca]Restaurant Tomàs[:]
[:ca]El Restaurant Tomàs, situat a l’antic hostal de la colònia tèxtil de Palà, ofereix una carta i un menú degustació on pretén evidenciar els excel·lents productes que tenim al cor de Catalunya. La oferta de plats pot canviar diàriament segons els productes de temporada disponibles. Les coccions de sempre realitzades al moment, o la recuperació i reivindicació del valor gastronòmic del Bages, són els eixos que defineixen la carta i el menú degustació.
Al Restaurant Tomàs trobaràs tots aquells plats que amb tanta dedicació i amor feien les àvies a casa, aquella olor de caldo acabat de fer, aquell sofregit cuinat a poc a poc, o aquella carn acabada de fer a la brasa… Plats fets a foc lent, al bany Maria i amb aquell xupxup que no podem oblidar. En contrast amb la cuina tradicional, també podràs gaudir de plats com foie a la cendra amb suc de raïm i verdures, ous cuits a baixa temperatura amb parmentier de patata i cansalada, teules cruixents de porc amb untuós de mongetes…
Disposen d’una llarga trajectòria avalada amb més de 40 anys en el sector de l’hoteleria en tota classe de celebracions: casaments, batejos, celebracions, festes privades…. Sempre amb l’objectiu d’oferir la màxima qualitat en tots els seus productes, la millor elaboració i un exquisit servei i tracte personalitzat, donant forma a qualsevol somni.
Restaurant Tomàs significa degustar l’excel·lència dels productes de la Catalunya Central, en un espai on present, passat i futur van de la mà per oferir-te una experiència gastronòmica que no pots deixar escapar.
“Això és com una casa de menjars, volem servir territori amb humilitat i sense etiquetes, per transmetre aquesta energia que jo sempre he viscut entre aquestes parets”, explica el xef David Garcia.
ADREÇA
Carrer Terrassa, 5 – PALÀ DE TORROELLA
938 682 528
HORARIS
- Divendres: 13:00-15:30 i 20:30-22:30
- Dissabte: 13:00-15:30 i 20:30-22:30
- Diumenge: 13:00-15:30
[:]
[:ca]Coneix la història de Navàs[:]
[:ca]Les restes més antigues trobades al lloc on hi ha el poble de Navàs són els sepulcres de fossa del Neolític, que daten aproximadament del 2.500 aC. Al Passeig de Ramon Vall han aparegut en diverses ocasions aquests tipus de tombes que devien ser dels primers habitants d’aquest pla. A can Vall i a d’altres indrets propers a l’actual nucli urbà hi vivien pagesos en l’època ibèrica i romana, com ho testimonien les restes de ceràmiques localitzades. Haurien de ser petites vil·les o cases de pagès. El mateix nom de Navàs sembla que prové del topònim ibèric “nava”.
La primera cita escrita del nom de Navàs la trobem el 982, amb la grafia Nabares. Es refereix a una possessió alodial que el monestir de Ripoll tenia a la zona i que coincideix amb l’actual mas de Can Vall, que serà, doncs, la primera cèl·lula del futur poble de Navàs. En el segle XIV, al pla de Navàs hi havia set masos dispersos: can Vall, cal Ribas, les Cases, cal Pere Cases, la Casanova, la Pobla i Soldevila. Estaven adscrits a la senyoria i parròquia de Sant Genís de Masadella, i administrativament formaven part del municipi de Balsareny.
Els inicis de Navàs com a poble se situen a finals del segle XVIII, quan començà a formar-se el primer carrer, anomenat Migdia. Els seus fundadors hi construïren la casa i treballaven com a parcers a les terres del pla. Les tres primeres cases foren cal Pasqual, cal Teixidor i cal Batlló.
En la primera meitat del segle XIX, Navàs passà a formar part del nou municipi de Castelladral. Durant la segona meitat de la centúria, el poble va créixer gràcies a l’expansió de l’agricultura, especialment la vinya, les millores en les comunicacions -la carretera (1860) i el tren (1885)- i les fàbriques del voltant. A finals de segle, Navàs ja comptava amb més habitants que el cap del municipi, Castelladral, i l’any 1897, es construí l’església, com a sufragània de la del Mujal.
Al llarg dels primers trenta anys del segle XX, Navàs va canviar de rumb: de poble de pagès a poble industrial i comercial. La indústria s’inicià amb la fàbrica tèxtil “Filatures Forcada” el 1901 i es consolidà en els anys vint amb una colla de petites i mitjanes fàbriques, entre les quals sobresurt la “Fàbrica Nova” de Marià Graells, després dels Vidal. El sector comercial aconseguí un fort augment i una important diversificació.
El 1909, l’església de Navàs ascendí a la categoria de parròquia. El creixement urbanístic prengué un caire modern gràcies a la planificació que féu Pau Duarri el 1911, en la qual projectà un espaiós passeig. El poble aviat tingué serveis d’aigua i d’enllumenat, iniciatives del fabricant Josep Forcada. En els anys vint, Navàs es convertí en la capital del municipi a causa de la superioritat demogràfica i econòmica respecte de Castelladral.
La vitalitat navassenca s’observa també en el camp de l’ensenyament, ja que funcionaren una escola pública i tres de privades. L’associacionisme de tot tipus serà un altre dels trets característics del poble. Les entitats més influents foren la “Cooperativa Obrera La Fraternitat”, vinculada amb el “Centre Nacionalista Republicà” per un cantó i “l’Ateneu Navassenc” relacionat amb la “Lliga Regionalista” per l’altre. Ambdues associacions mantingueren una forta rivalitat en diversos camps, fet que és un símptoma evident de la polarització i radicalització del poble. En aquest sentit, es produïren enfrontaments que foren especialment durs i que acabaren tràgicament el 1934 i el 1936.
De la guerra fins avui, Navàs es consolidà com a poble industrial i comercial, sobretot en les dècades dels cinquanta i seixanta. Una intensa activitat econòmica, una forta immigració de fora de Catalunya i un alt creixement vegetatiu, provoquen una expansió urbanística i demogràfica espectacular i situen el poble entre els capdavanters de la comarca. El nombre d’habitants no ha parat de créixer fins i tot en èpoques de recessió general. Les indústries tèxtil i del moble de cuina i una àmplia oferta comercial són les bases de l’economia navassenca. La Parròquia ha tingut un paper fonamental, ja que amb gran vitalitat va impulsar i emparà diverses iniciatives culturals i esportives, sobretot per mitjà de l´Acció Catòlica.
El fabricant Vicenç Vidal fundà el 1949 el “Casal Jesús Obrer”, centre de formació i esbarjo per als joves; el 1951 hi posà en marxa les classes d’orientació professional, origen de l´actual centre de Secundària “Escola Tècnico-Professional Diocesana”, que ha aconseguit una àmplia projecció comarcal. L’esperit associatiu ha anat en augment i la gamma d’entitats esportives i culturals és molt notable. Citem per la seva tradició i pel seu arrelament al poble el Club de Bàsquet, el Club Esportiu de Futbol, l´Agrupació Coral Cantaires Navassencs, l’Agrupació Sardanista, l’Agrupament Escolta Ali Bei…[:]
[:ca]Circuit Navàs: cap a la Sobirania Alimentària[:]
[:ca]
Circuit Navàs: cap a la Sobirania Alimentària és un projecte de l’Ajuntament de Navàs que en aliança amb l’Equip Llaurant Barcelona, l’Associació Menjadors Ecològics, l’Associació Arran de Terra i la Cooperativa Frescoop, pretén promoure el canvi de l’actual sistema alimentari local cap a un model més sostenible, basat en la Transició Agroecològica per aconseguir en un futur la Sobirania Alimentària.
El projecte aborda de manera global el sistema agroalimentari de Navàs amb l’objectiu d’incidir en tota la ciutadania, implicant productors, elaboradors, restauradors, comerciants i ciutadania en general. És una estratègia per intervenir a curt termini i alhora crear una estructura sòlida de futur, definint un full de ruta clar; creant una estructura de governança alimentària transparent i democràtica; i teixint una economia de proximitat, mitjançant els circuits curts alimentaris de Navàs.
Aquest és un projecte subvencionat per la Fundació Daniel & Nina Carasso.
[:]
[:ca]Estudi del sector primari[:]
[:ca]
Durant el 2017, l’Ajuntament, gràcies al treball realitzat per l’Associació Arran de Terra, va poder elaborar una diagnosi del sector primari per promoure la Transició Agroecològica a Navàs a partir dels fonaments teòrics i metodològics de la Dinamització Local Agroecològica (DLAe). La DLAe és una una estratègia innovadora de desenvolupament local, una proposta pràctica d’intervenció en el territori orientada a promoure la sostenibilitat, l’equitat i la justícia en els sistemes alimentaris i les comunitats locals.
Les activitats agropecuàries han de jugar un paper clau en la promoció de la sostenibilitat ecològica, econòmica i social dels sistemes alimentaris i les comunitats locals, i en la conservació del paisatge i els serveis ambientals que brinden els ecosistemes. Conseqüentment, des de la perspectiva de la DLAe el sector primari ha de ser el protagonista dels esmentats processos de Transició Agroecològica.
Per aquest motiu, durant el 2018 hi haurà un grup de treball entre la pagesia i l’Ajuntament, dinamitzat per l’Associació Arran de Terra, de cara a cercar una millora en la sostenibilitat econòmica, ambiental i social de les explotacions agroramaderes del municipi.
Recentment s’ha creat el servei d’acompanyament integral a la pagesia local, Suport pagès.
[:]
[:ca]Menjadors ecològics[:]
[:ca]
Un dels principals compromisos de l’Ajuntament és el de promocionar que els menjadors de col·lectivitats (escoles, residència d’avis, etc.) facin la transició cap a menjadors ecològics i de proximitat. Un menjador ecològic i de proximitat va més enllà de tenir un petit percentatge d’aliments ecològics en el menú; un menjador ecològic vol alimentar avui, al mateix temps que garanteix una alimentació per demà. A més, cal considerar-lo com un projecte transversal que tingui en compte els diferents àmbits on es relaciona l’alimentació: a casa, a l’escola, a la botiga, al camp i amb qui produeix els aliments.
Amb la finalitat de realitzar la voluntat d’avançar cap a menjadors ecològics i de proximitat, l’Ajuntament treballarà conjuntament amb l’Associació de Menjadors Ecològics en la realització d’Estudis de Viabilitat en la Residència Municipal d’Avis i a l’Institut Escola Sant Jordi. L’estudi de viabilitat ens permetrà conèixer la situació actual dels diferents serveis. El resultat d’aquest serà com una guia adaptada a la realitat de cada centre per anar introduint canvis en la mesura que ens sigui possible per transformar-lo en un menjador ecològic i de proximitat. L’estudi és realitzat tenint en compte els criteris del MENÚ2020.
[:]
[:ca]Alimentació de proximitat[:]
[:ca]
Campanya Targeta SA
És una campanya senzilla, però que ens ajudarà a conscienciar-nos perquè adoptem un consum alimentari responsable, prioritzant les compres de productes locals, de proximitat i ecològics. Qui vulgui participar disposarà de la Targeta SA, que haurà de segellar 10 vegades en els Establiments Adherits. Per obtenir un segell d’un establiment s’haurà de fer una compra mínima de 10€ en productes locals, de proximitat i/o ecològics. Un cop omplerta si entregueu la Targeta SA a l’OAC de l’Ajuntament, o en alguns dels establiments participants, us entregaran un obsequi i, a més, participareu dels sortejos dels vals bescanviables per 50€ i de les paneres ecològiques i de proximitat.
Logotips del projecte Navàs SA
El logotip de color groc identifica els comerços com a establiments adherits a la campanya.
El logotip de color vermell identifica els productes de proximitat que podreu trobar en els comerços. Per proximitat, s’entenen tots aquells productes provinents de la Catalunya Central (Solsonès, Moianès, Berguedà, Lluçanès i Bages). En el cas dels productes provinents del mar, es consideren productes de proximitat aquells que provenen del Mar Mediterrani o del Golf de Biscaia.
El logotip de color blau identifica els productes fets a Navàs. En el cas dels productes provinents del mar, es consideren productes locals aquells que provenen de la costa catalana.
El logotip verd identifica els productes de producció ecològica, tant si són de proximitat o locals, com si no ho són. Aquests productes han d’estar correctament certificats per l’organisme català CCPAE o per l’europeu (EuroFulla). En el cas dels productes provinents del mar, s’ha d’avaluar la metodologia de captura i la temporada en què es realitza.
Establiments adherits a la campanya
A continuació tens un llistat dels establiments adherits al projecte Navàs SA, en els quals pots aconseguir la Targeta SA:
- Bar Petit
- Cal Jaume – Cafeteria
- Cafeteria – Estació Bus
- Shere Khan
- Petit Racó de Navàs
- Bar La Trobada
- Taverna La Mêlée
- Cal Jaume Rostisseria
- Carnisseria Serra
- Fleca El Crostó
- Fleca Vidal
- Pastisseria Mas
- Pol Sànchez (Parada agroecològica al mercat setmanal)
- Peixateria F. Manubens
- Peixateria Mar Salada
- El Bouquet
- Cal Valentí
- Cal Mas – Cad Establiments
- L’Arpellot
- Queviures Costa
- Queviures Victòria
- Bar Restaurant Les Tapes
- Restaurant Cal Ramon
- Restaurant El Raconet
- Restaurant Jumi
- Alberg – Restaurant Castelladral
- El Til·ler
- Restaurant To+
[:]
[:ca]Hort de Cal Tomàquet[:]
[:ca]
Des del març de 2017 al Carrer Àngel Guimerà hi trobem l’Hort Urbà Ecològic anomenat Cal Tomàquet. És un projecte social impulsat per l’Ajuntament i on hi participen 13 famílies que cultiven un petit hort de 25 m2 i unes parcel·les col·lectives. A més ho fan aprenent d’horticultura ecològica, mitjançant jornades de formació i lectures així com compartint coneixement entre totes les persones participants del projecte. Un dels puntals d’aquest projecte és la construcció col·lectiva d’aquest espai que fins llavors es trobava en desús. Entre les participants i l’Ajuntament hem tornat a donar vida a un espai desaprofitat i hem obert un pulmó verd al poble.
Si ets propietari/a d’algun solar que es trobi en desús i vols donar-li una altra vida pots posar-te en contacte amb nosaltres per valorar si podem donar-li un ús que permeti mantenir l’espai en bones condicions, sense perdre’n la propietat del terreny. També, si estàs interessat/da a participar de l’Hort de Cal Tomàquet o de nous projectes d’Hort Ecològic, et demanem que ens omplis aquest formulari.
[:]
[:ca]La Garriga de Castelladral[:]
[:ca]Gaudir d’un passeig enmig del bosc, assaborir un deliciós pastís de l’àvia acabat de fer, conèixer com es produïa el vi antigament, observar com mama un petit poltre acabat de néixer, esmorzar uns tomàquets ecològics acabats de collir de l’hort, tenir una conversa agradable amb un pastor d’ovelles…
La Garriga és un espai per viure la natura, l’alimentació, les persones, la terra, la família… un espai per recuperar sensacions que fa temps que hem perdut, immersos en el dia a dia, la vida ràpida i la falta de temps…
La Garriga és un indret tranquil on experimentar la vida al camp, connectar-nos amb la natura i trobar la calma en el moment present.
La casa disposa de 14 habitacions úniques i diferents, amb impressionants vistes a la natura. En la seva construcció s’han utilitzat materials i fibres naturals, complementat amb el treball d’artesans i artistes locals.
ADREÇA
Carretera de Súria a Castelladral, km 5.2 – CASTELLADRAL
938 682 250 – 636 998 158
MÉS INFORMACIÓ
http://www.masialagarriga.com/ca/
[:]
[:ca]Cal Mateu de Castelladral[:]
[:ca]Antiga pallissa rehabilitada, que antigament havia estat habitada, a 100 m de la casa de cal Mateu, masoveria de La Rovira. Casa de disseny molt acollidora, la perfecta combinació de tradició i modernitat. Pedra, ferro, bigues de fusta i grans finestrals que ocupen tota la façana.
Envoltada d’alzines centenàries, és el lloc ideal per llegir, escriure i gaudir de la natura en estat pur.
Casa petita, íntima, distribuïda en dues plantes, té entrada per ambdues. A la planta baixa hi ha un sol espai amb la cuina, el menjador i la sala d’estar amb la llar de foc. Té dues grans portes amb sortida a una immensa terrassa a diferents nivells integrada a l’entorn, i mirador amb vistes a Montserrat. A la primera planta hi ha un bany i dues habitacions amb grans finestrals des d’on es pot gaudir d’un magnífic despertar amb el cant dels ocells i les muntanyes de Montserrat al fons.
Pau absoluta, intimitat, llum, silenci i harmonia.
ADREÇA
Cal Mateu – 08671 CASTELLADRAL
MÉS INFORMACIÓ
696 966 133 / 686 141 846
[:ca]Residència EDN[:]
[:ca]L’Escola Diocesana de Navàs és un lloc emblemàtic situat al bell mig del poble de Navàs. La bona comunicació realça la funcionalitat de tots els serveis que ofereix.
Disposa d’un espai residència de 55 places, 9 habitacions de 6 llits en lliteres, amb bany i dutxa privats. Hi ha un menjador amb cuina pròpia, amb una capacitat per a 200 persones, on s’ofereix una dieta sana i equilibrada amb esmorzar, dinar i sopar.
Per a realitzar colònies, estades, camps d’aprenentatge, cursets, reunions i congressos ofereixen diferents sales amb una capacitat que oscil·la entre 15 i 150 persones, i equipades amb projector, megafonia i accés WIFI a Internet. Disposen també de dos grans patis per a jocs exteriors, un gimnàs i una sala de jocs interior de 175m2.
ADREÇA
C/ Vicenç Vidal Casacuberta, 2 – NAVÀS
MÉS INFORMACIÓ
93 839 01 00
[:ca]L’Alberg de Castelladral – Casa de Colònies[:]
[:ca]La raó principal de ser del projecte és precisament el seu ús com a Alberg de Joventut i Casa de Colònies. L’Alberg disposa de 44 places per allotjar nens i nenes, i estan disposats a fer que l’estada a Castelladral sigui una experiència molt enriquidora, on pugueu nodrir-vos de valors com el treball en equip, la solidaritat, l’estima per la natura… Un bon espai per contribuir en l’educació dels nostres fills i filles.
ADREÇA
Plaça de Castelladral, s/n
08671 CASTELLADRAL (Navàs)
MÉS INFORMACIÓ
Reserves: 626 59 22 47
[:]
[:ca]La Garriga de Castelladral [:]
[:ca]El restaurant de la masia està situat a l’antiga Pallissa de la casa amb precioses vistes a la muntanya de Montserrat.
Els àpats que ofereixen són un petit tast de varis plats i productes de temporada. L’Albert, el Xef, realitza una cuina de tradició renovada, on els productes frescos i de mercat tenen el màxim protagonisme. Molts dels productes que menjareu a taula provenen de l’hort ecològic de la masia.
Ofereixen dos tipus de menús, que el seu Xef canvia cada dia: el menú complert (40€/persona) i el menú lleuger (30€/persona). Vins no inclosos en el preu.
- Cal reservar prèviament els serveis del restaurant.
- Dinars només dissabtes i diumenges sota reserva (per altres dies ofereixen l’opció de Pícnic).
- Encara que no us allotgeu a l’hotel, també podeu gaudir dels seus sopars.
- Realitzen menús especials per celíacs i vegetarians (informeu-vos prèviament).
ADREÇA
Carretera de Súria a Castelladral, km 5.2 – CASTELLADRAL
938 682 250 – 636 998 158
MÉS INFORMACIÓ
http://www.masialagarriga.com/ca/
[:]
[:ca]Restaurant 6 Sentits[:]
[:ca]La cuina mediterrània de sempre, a la recerca d’aquells sabors que deixen empremta. Una cuina de temporada amb el toc d’autor, en què predominen els productes frescos i de proximitat. La cuina està dirigida i encapçalada per la xef Jessica Romàn, una marcada personalitat al servei de les seves creacions.
Han guanyat el premi a la recepta guanyadora del llibre “La Comida de la familia” de Ferran Adrià.
A més, t’ofereixen un ampli ventall de serveis per a dur a terme la teva festa, convenció o el que necessitis, s’adapten totalment a les teves necessitats, oferint una organització des del plantejament inicial fins a l’execució.
ADREÇA
Carretera de Berga, 46 – NAVÀS
93 839 16 78 / 685 95 44 26
MÉS INFORMACIÓ
[:]
[:ca]Alberg – Restaurant Castelladral[:]
[:ca]El Restaurant de l’Alberg de Castelladral t’ofereix la oportunitat de gaudir de la gastronomia de les comarques d’interior, gràcies a un menú assequible, elaborat amb productes de temporada i de proximitat. També pots gaudir d’un bon esmorzar després d’anar amb bici, moto, o de sortir a caminar o córrer. Un plaer que no podeu deixar escapar, perquè compartir una bona conversa amb els amics i amigues no té preu.
Entremig dels esmorzars i els dinars del migdia, Castelladral és un bon lloc per anar-hi a fer el vermut, tot gaudint de les fantàstiques vistes asseguts sota l’ombra fora la plaça… o a l’hivern arrecerats prop de la llar de foc, llegint el diari, fent conversa, fent poble.
El Restaurant de l’Alberg és també un lloc ideal on fer àpats per a grups. Celebracions d’aniversari, familiars, dinars i sopars d’empresa… ja sigui per casaments, comunions, celebracions de Nadal… o també el lloc perfecte on fer-hi una bona calçotada quan arriba el temps dels calçots!
HORARI
Divendres 20:00-23:00h
Dissabte 9:00-23:00h
Diumenge 9:00-18h
ADREÇA
Plaça del poble, s/n – CASTELLADRAL
626 59 22 47 / 93 869 53 11
MÉS INFORMACIÓ
[:ca]Restaurant Cal Ramon[:]
[:ca]El restaurant Cal Ramon ofereix un menú diari els dies laborables a 13 € (iva inclòs), i un menú de cap de setmana, els divendres i dissabtes a 21 €, i els diumenges i festius a 23 €. També ofereixen plats per emportar, pizzes i tapes.
HORARIS
- Dimecres – Diumenges 9:00 a 17:00
- Divendres i Dissabtes 9:00 a 17:00 i de 20:00 a 23:00
ADREÇA
Carretera de Berga, 33 – NAVÀS
93 839 00 77
MÉS INFORMACIÓ
https://www.facebook.com/calramonnavas
https://twitter.com/CalRamonNavas
https://www.instagram.com/restaurant_calramon/
[:]
[:ca]Restaurant Jumi[:]
[:ca]El Restaurant Jumi és un restaurant familiar que està al teu servei des de fa més de 25 anys. Ofereixen un servei personalitzat per tal que gaudeixis dels teus àpats i celebracions.
Pots escollir entre un menú diari de dilluns a divendres, o bé també ofereixen tapes i esmorzars.
ADREÇA
Passeig Ramon Vall, 35 – NAVÀS
93 820 49 28
MÉS INFORMACIÓ
https://www.facebook.com/restaurantjumi/
https://www.instagram.com/restaurantjumi/
HORARIS
- Dilluns-divendres: 7:00-17:00
- Dissabte: 8:00-14:30
- Diumenge: tancat
[:]
[:ca]Mercat del regal[:]
[:ca]16 i 17 de desembre de 2017
Aquest cap de setmana, arriba una nova edició del Mercat del Regal!
DISSABTE, al carrer de l’Església
Durant tot el dia – PARADES AL CARRER DELS COMERÇOS LOCALS
10:00 h – XOCOLATADA (coca i xocolata desfeta)
11:30 h – ACTUACIÓ MUSICAL per part del Combo de l’escola de Música
16:00 a 18:00 h – TREBALLANT PEL PESSEBRE VIVENT, l’Agrupació escola Ali-Bei estarà fent treballs del Pessebre Vivent. Tothom qui vulgui podrà anar-hi a ajudar.
17:00 h – NADALES I CANÇONS D’AUTOR a càrrec d’Arnau i Maria Duo.
DIUMENGE, al Parc de l’Estació
Durant tot el matí, al parc de l’Estació, parades dels comerços de Navàs, actuacions de l’Escola de Música i un inflable pels més petits.
Ho organitza: UBIS Navàs, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Navàs.
[:][:ca]Bars i cafeteries[:]
[:ca]CAFETERIA ESTACIÓ – BUS
Plaça de l’Estació, 6 – NAVÀS
93 839 05 03 / 626 12 63 72
BAR LA TROBADA
Carretera de Berga, 41 – NAVÀS
93 839 19 56 / 609 31 56 98 / 627 11 12 20
BAR LA TINAJA
Plaça Catalunya, 7 – NAVÀS
FRANKFURT – CAFETERIA MUSTANG
Carretera de Berga, 43 – NAVÀS
93 820 45 21 / 617 11 54 46
EL TIRABOL
Passeig Circumval·lació, 11 – NAVÀS
699 36 81 42
RÚSTIC BAR
Passeig Ramon Vall, 57 – NAVÀS
93 839 19 61 / 680 78 32 19
EL PETIT GASTROBAR
Carretera de Berga, 99 – NAVÀS
93 839 03 27
[:]
[:ca]Un mural per a la memòria històrica de Navàs[:]
[:ca]Amb la signatura del reconegut grafiter Roc Blackblock, ja es pot veure acabat a l’espai de l’antic cinema Espanyol, un gran mural que ret homenatge a la memòria històrica de Navàs, amb imatges icòniques del poble, com l’antiga estació del tren, que fou un veritable motor econòmic local, la cooperativa obrera i els seus treballadors, o bé una senzilla estampa costumista de l’entorn rural que configurà l’antic municipi.
El tren ha estat, fins ben avançat el segle XX uns dels motors i símbols del progrés navassenc, un Navàs que neix i, especialment, creix, a redós de la carretera que té un traç paral·lel al del tren; aquest nou mitjà de transport s’hi instaurà el 1885, i ja fou creat amb la finalitat de facilitar el desenvolupament tant de les colònies tèxtils del Llobregat com de les mines de carbó del Berguedà, un tèxtil a partir del qual es consolida la població i, per tant, el poble de Navàs, durant els primers anys del segle XX. Un progrés industrial, econòmic i demogràfic que serà proporcional al despoblament del municipi rural que, en la imatge, és representat pel grup de persones de la dreta, immortalitzades en una imatge costumista d’un berenar prop de la masia la Rovira, de Castelladral, l’any 1932.
A la part baixa del mural, a l’esquerra de l’església de la Sagrada Família de Navàs, edificada el 1897 per l’arquitecte modernista Bernardí Martorell, hi podem veure la cooperativa la Fraternitat (actualment CAP Centre d’Atenció Primària) un dels edificis amb major càrrega simbòlica per a la història local de l’època de la república, la guerra civil, i i inevitablement també del franquisme, ja que va representar els interessos dels sectors obrers, menestrals i petits pagesos, molts dels membres de la qual també formaren part del Centre Nacionalista Republicà i el Sindicat Únic de Treballadors, on acabà essent preponderant el sindicat anarquista CNT.
L’espai des d’on avui contemplem el mural és l’espai que deixà buit l’enderroc (2010) de l’antic cinema Espanyol, on abans hi havia hagut la sala de cine de la Cooperativa la Fraternitat, que va estar activa fins a finals dels anys 80.
L’Ajuntament de Navàs ha dignificat aquest solar de l’antic cinema Espanyol amb la creació d’un aparcament de zona blava de dia, i de nit tindrà la particularitat de ser una zona reservada pels veïns del carrer de la Pau.
Descobreix-ne el procés aquí: https://www.youtube.com/watch?v=gXSQ14xfDsg&feature=youtu.be
[:]
[:ca]Llibre “Silencis”[:]
[:ca]Jordi Algué Sala, Miquel Arceda Martínez, Ester Llobet Fornells, Rossend Sellarés Obradors i Arcadi Vilà Serrat.
Silencis. República, guerra civil i repressió franquista a Navàs (1931-1945) és un llibre publicat el gener de 2015 per part de l’Ajuntament de Navàs que tracta els fets succeïts des de la proclamació de la segona República, fins els primers anys del règim franquista, passant pels anys de Guerra Civil.
És un llibre d’història local, fruit de la investigació col·lectiva, que ha combinat autors de fora, els quals van poder analitzar els fets amb perspectiva, i autors locals, com Miquel Arceda, encarregat de treballar la documentació de l’Arxiu Històric Municipal, i Arcadi Vilà i Rossend Sellarés, els quals, fa més de 15 anys van començar a fer entrevistes a supervivents de la guerra.
El que intenta aquest llibre és recuperar les veus víctimes de la repressió franquista que han estat oblidades durant 40 anys de dictadura i 40 anys de democràcia, i així trencar el silenci que es va instaurar arran de la por, una por imposada pel franquisme
L’Ajuntament de Navàs va engegar fa uns mesos un projecte de recuperació de la memòria històrica. Segons ha explicat el seu alcalde, Jaume Casals, “ens vam trobar que només s’explicava una versió de la història i, per això, vam començar a fer recerca, a buidar l’arxiu i a visitar l’arxiu de Salamanca i, de tot això, en va sortir un llibre que abasta des de la República, la Guerra Civil i la repressió franquista”. De fet, el llibre ‘Silencis’ ha pogut documentar la història dels cinc navassencs que van ser deportats al camp de Mautahusen, entre finals del 1940 i mitjans del 1941.
“Amb aquest llibre trenquem un silenci, antic i molt llarg”, Jaume Casals.
Notícies:
http://www.regio7.cat/gent/2015/07/08/navas-presenta-silencis-llibre-guerra/321085.html
[:]
[:ca]Projecte Stolpersteine[:]
[:ca]Stolpersteine significa, en alemany, “pedra que fa ensopegar”. Es tracta d’un projecte que relaciona art i memòria. Cada Stolpersteine ret homenatge a una víctima del nacional-socialisme. D’aquesta manera es manté viva la memòria de les persones de tots els col·lectius: jueus, Roma i Sinti (gitanos), homosexuals, dissidents polítics, testimonis de Jehovà i ciutadans discapacitats que varen ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933-1945 pel règim nazi.
Els Stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó, on es graven les dades de cada persona i que es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.
Més informació sobre el projecte Stolpersteine: https://www.stolpersteine-berlin.de/en/
Stolpersteine a Navàs
El 9 d’abril de 2015, Navàs es va convertir en el primer municipi de l’estat espanyol a col·locar Stolpersteine, en homenatge als 5 deportats republicans del municipi que van acabar al camp d’extermini de Mauthausen, on 3 dels quals van morir. Tot i així, cal recordar que, com va dir l’alcalde, Jaume Casals, “Tenim el trist honor de ser els primers en recordar, setanta anys després, els qui van patir l’exili i van ser deportats i víctimes dels nazis”.
Notícies:
http://www.navas.cat/contingut/Noticia/navas_tindra_les_primeres_stolpersteine_de_lestat_espanyol
https://www.ara.cat/cultura/Navas-homenatge-als-deportats-Stolpersteine_0_1336066575.html
[:]
Arriben dies de pont, vine a descobrir el caràcter d’una terra, Navàs.
[:en]
Redescobreix el teu entorn, la proxmimitat. Navàs i comarca t’ofereix múltiples possibilitats per a organitzar una escapada les dies de pont que arriben. Activitats per fer amb amics, família,… entre paisatges únics, que pots maridar amb gastronomia.
Consulta la informació a:
[:es]
Redescobreix el teu entorn, la proxmimitat. Navàs i comarca t’ofereix múltiples possibilitats per a organitzar una escapada les dies de pont que arriben. Activitats per fer amb amics, família,… entre paisatges únics, que pots maridar amb gastronomia.
Consulta la informació a:
[:fr]
Redescobreix el teu entorn, la proxmimitat. Navàs i comarca t’ofereix múltiples possibilitats per a organitzar una escapada les dies de pont que arriben. Activitats per fer amb amics, família,… entre paisatges únics, que pots maridar amb gastronomia.
Consulta la informació a:
[:de]
Redescobreix el teu entorn, la proxmimitat. Navàs i comarca t’ofereix múltiples possibilitats per a organitzar una escapada les dies de pont que arriben. Activitats per fer amb amics, família,… entre paisatges únics, que pots maridar amb gastronomia.
Consulta la informació a:
[:ca]Redescobreix el teu entorn, la proxmimitat. Navàs i comarca t’ofereix múltiples possibilitats per a organitzar una escapada les dies de pont que arriben. Activitats per fer amb amics, família,… entre paisatges únics, que pots maridar amb gastronomia.
Consulta la informació a:
[:]
[:ca]Ad LIBitum a Castelladral. Un tast rural de vi, música i gastronomia[:]
[:ca]
Ad LIBitum, un tast de cant i gastronomia en directe a Castelladral
El proper dissabte 15 de juliol Castelladral es convertirà en l’escenari d’un tast de música vocal a l’aire lliure, maridat amb un sopar degustació de productes de proximitat i ecològics.
Un nucli de Castelladral il·luminat de colors canviarà el seu aspecte per ser l’escenari d’un tast de música vocal en un entorn rural magnífic. Els protagonistes seran White Heaven vocal group. Un quintet que interpretarà peces conegudes de góspel, swing, bossa-nova, pop, etc. moltes d’elles en versió catalana.
El concert començarà a 2/4 d’11 del vespre, i l’entrada del concert tindrà un cost de 10€, que inclourà una copa de cava i pels menors de 14 anys és gratuït.
El conjunt d’actes començaran a 2/4 de 9 del vespre, amb un petit acte on es presentaran els projectes del Rebost del Bages (Consell Comarcal) i Navàs Sobirania Alimentària (Ajuntament de Navàs), i on diferents productors explicaran els seus projectes, el fruit dels quals podrem degustar durant el sopar que començarà a les 9 del vespre. Un menú degustació elaborat 100% amb productes ecològics i de proximitat, i on la cuina del xef de l’Alberg de Castelladral, Quim Miró, maridaran amb diferents vins de la DO Pla de Bages, L’entrada del sopar que inclou el concert) té un preu de 30€ pels adults, els nens i nenes menors de 14 anys 12€, i els menors de 6 anys és gratuït. Cal reservar-ho al telèfon 938695311 i les places són limitades.
L’event, que organitza l’Associació de Veïns i Amics de Castelladral i l’Alberg de Castelladral, té la col·laboració del Consell Comarcal a través del Rebost del Bages, de l’Ajuntament de Navàs, i els cellers de la DO Pla de Bages, Oller del Mas, Artium i Collbaix.
[:]
[:ca]Aquest estiu refresca’t a Navàs[:]
[:ca]Amb l’arribada de l’estiu convida a fer sortidetes en família, amics,… els diferents indrets del municipi de Navàs, on la gastronomia, els vins, el patrimoni i la cultura et permetran redescobrir-lo des de diferents punts de vista. Sortides per descansar i relaxar-se, rutes per fer esport, el circuit d’orientació de Castelladral, l’antiga colònia de Palà de Torroella.
Vine i refresca’t a Navàs!
[:]
Els Salats de Súria, concurs de truites i màgia a la festa major de Castelladral
La festa major de Castelladral tindrà enguany el reclam afegit de la colla castellera de Súria «Salats», que actuaran aquest diumenge a la sortida de missa, cap a la 1 del migdia a la plaça del poble. Després de l’actuació es farà un aparitiu popular. Com a novetat destacada també hi haurà un espectacle de màgia amb el Mag Rovi, a les 6 de la tarda.
La festa major comença divendres, dia 5 a les 9 del vespre, amb una botifarrada popular. Dissabte, a les 4 de la tarda hi haurà partit de futbol infantil i de solters contra casats. A les 7 la xocolatada i, a 2/4 de 10 del vespre, el 5è Tast de Truites elaborades pels veïns de Castelladral. Les truites han de ser de 12 ous i les inscripcions i reserves es poden fer al telèfon93 869 53 11. Cap a la mitja nit hi haurà un concert amb VDK.
Durant tot el diumenge hi haurà un castell inflable per la mainada.
El darrer actes de la festa major es farà el diumenge 13 de maig, amb un Campionat de Botifarra. Les inscripcions es faran a 2/4 de 4 de la tarda, mitja hora abans de començar la prova.
La Fira de Primavera continua bategant fort
La Fira de Primavera ha plantat cara a les previsions de mal temps i ha aguantat amb fermesa i amb constant afluència de públic les dues jornades del cap de setmana. El regidor de Promoció Econòmica Genís Rovira, n’acaba de fer una valoració satisfactòria.
L’actuació castellera amb les colles de Berga i Figueres al bell mig del recinte firal del passeig de Ramon Vall, ha marcat el final de la Fira de Primavera de Navàs, en la seva edició número 85.
Els darrers batecs de la fira els han marcat les atraccions i la zona de Food Trucks a la plaça de l’Ajuntament, on a les 6 de la tarda s’han lliurat els premis del concurs de dibuix infantil i el sorteig de 5 vals de 50 € i una cistella de productes de proximitat i ecològics.
La panera ha tocat a Mercè Boix Querol de Navàs. Els 5 vals de 50 € han estat per Xavier Boixadera de l’Ametlla de Merola, Palmira Casas, Mercè Fargas, Margarita Santmiquel i Maria Assumpta Roset de Navàs. A partir de dimarts al matí podran passar per l’Ajuntament a recollir l’acreditació que els donarà dret a escollir un comerç on gastar-se els 50 €.
La campanya de la tassa encara continua viva i, fins a exaurir les existències es poden anar omplint butlletes en els establiments adherits a la campanya de Sobirania Alimentària que promou l’Ajuntament de Navàs a favor dels productes ecològics i de proximitat.
Els germans Gubianas han acabat els dos murals que han pintat, el del 50è aniversari dels escoltes amb Jaume Gubianas i el de l’acabament de la façana principal del Casal Sant Genís a càrrec de Valentí Gubianas.
Pels escenaris hem vist desfilar els del Petit Palace, el Club Karate Cantero, les sevillanes de la Penya Malaguista, els de la botiga Xics, el Grup Escènic Navàs amb una divertida posada en escena de “Ens ha caigut la sogra”, el concert jove amb Sixtus i Strombers, i el TICdate que ha posat l’accent en la innovació i la tecnologia.
Hem vist desfilar els Gegants de Navàs, exposicions de manualitats del Club d’Avis i l’ambient seductor dels Food Trucks amb música en directe amb els Cramband, Antonio el Remendao, Tina&Joe, Damià Olivella i el Swite Duo amb uns espectaculars Martí Riera i Eduard Freixa, que han posat la banda sonora al migdia d’aquest diumenge.
85a Fira de Primavera de Navàs
La Fira de Primavera de Navàs ja es percep en l’ambient del poble, amb els preparatius al recinte firal i als centres on hi haurà concentrada l’activitat més important del certamen, el passeig de Ramon Vall, la plaça de l’Ajuntament i la sala d’actes del Club d’Avis.
La mostra comercial ha establert un poderós trident que compagina el pes de la tradició amb els vehicles, la maquinària i el comerç com a dinamitzadors econòmics, l’eix més innovador i tecnològic centrat en el TICdate i el més lúdic i gastronòmic amb els Food Trucks amb actuacions en directe de grups musicals, i tota una munió d’actes paral·lels per potenciar i fer més atractiu el certamen.
El tret de sortida de la Fira de Primavera el donarà Enric Bastardes, un formador de perfil 2.0, que donarà pistes als emprenedors per canviar les formes de pensar, més enfocades cap a la solucions i no pas cap als problemes. L’acte es farà divendres a les 8 de la tarda a la sala d’actes de la Biblioteca. En el mateix lloc es farà un reconeixement a la Llibreria Obradors, per la seva trajectòria centenària.
Dissabte, el Mercat Setmanal es trasllada a la plaça de l’Església, de 9 a 2 del matí.
Entre els actes lúdics i culturals podem destacar l’obra de teatre del Grup Escènic «Ens ha caigut la sogra», dissabte a les 10 del vespre al Casal Sant Genís. A mitja nit, al Pavelló Municipal d’Esports actuaran els grups Sixtus i Strombers, en un acte organitzat per la Bòbila.
A l’escenari de la Plaça de l’Ajuntament hi han previstes diferents actuacions com les del Petit Palace – L’Equilibri, Club Karate Cantero i desfilada de la botiga Xics. Al Club d’Avis hi haurà exposició de manualitats i, diumenge de 12 a 2 a l’estand de la Penya Malaguista exhibició de sevillanes.
Diumenge d’11 a 1, a l’estand de l’Ajuntament de Navàs, es farà el taller “Hi ha roba estesa”, en el marc del programa Teixits educatius de sensibilització de la Fundació Humana, sota el qual s’aglutinen totes les activitats que es duen a terme en l’àmbit de conscienciació al voltant de la roba i la importància de donar una segona vida a la roba usada.
Diumenge a les 5 de la tarda a la cruïlla del passeig amb la Carretera de Viver actuaran els Castellers de Berga i els de Figueres. A les 6 de la tarda es farà el lliurament de premis del concurs de dibuix i la campanya de Sobirania Alimentària.
TROBADA DE GEGANTS I CAMINADA PER COMENÇAR LA FIRA DE PRIMAVERA 2017
La trobada de Gegants que es farà dissabte 22 d’abril, a partir de les 4 de la tarda, obre el programa d’actes de la Fira de Primavera de Navàs. La plaça de l’Ajuntament acollirà la plantada de Gegants i les colles de geganters i grallers que hi participen: Ametlla de Merola, Balsareny, Carrer de la Riera de Vic, Espinalbet, Gironella, Lloret de Mar, Puig-reig, Sant Feliu Sasserra i Navàs.
La cercavila pel centre del poble començarà a les 5 de la tarda i acabarà al mateix punt de sortida amb una ballada de totes les colles amb el grup Xaranga Màgic. Ho organitza: Colla de Geganters de Navàs.
Amb previsió de bon temps, diumenge arriba la 31 edició de la Caminada Popular amb un recorregut únic de 14 km aproximadament, amb camins orientats cap al nord-est del municipi: Ametlla de Merola, Galera, Bosc de Matamala i retorn a Navàs seguint el riu Llobregat. La caminada és apte per a totes les edats. Tots els participants rebran un record de la caminada.
El preu de la inscripció serà de 8€ (fins a 14 anys 5€), i la podeu fer al local del CEN Navàs, a la carretera de Berga, 81, o el mateix diumenge al lloc de la sortida. Pels socis de l’entitat el preu serà de 4€, si s’inscriuen abans del dia de la caminada. Ho organitza: Centre Excuirsionista de Navàs.
Quatre colles sortiran a cantar al municipi de Navàs
La tradició de les caramelles reviuran un any més per Pasqua a tot el municipi de Navàs amb la sortida de colles a Palà de Torroella, Castelladral-Sant Cugat i Navàs.
Les caramelles són cançons populars catalanes que es canten per Pasqua. Grups de cantaires surten al carrer dels pobles a cantar melodies alegres, habitualment, sardanes, valsos i jotes entre altres.
A Palà de Torroella la colla de caramelles sortirà a cantar el dissabte a la tarda per les masies. Diumenge ho faran a Torroella i la Rata. Després de missa de 12, ho faran al poble. Aquest any interpretaran dues cançons del mestre Francesc Camprubí. Les caramelles aniran acompanyades de tres balls, els Xics que fan el ball de panderetes i els mitjans i grans que fan el ball de Bastons.
A Castelladral, la colla de caramelles sortiran a cantar dissabte a la tarda per les masies de la Vall d’Hortons. A les 8 de la tarda faran la darrera cantada davant l’Alberg de Castelladral. A les 9 hi haurà missa. Diumenge de Pasqua, els cantaires faran les masies de la zona de Sant Cugat.
A Navàs, el “Coro”, la Societat Cantaires Navassencs començarà les cantades dissabte a la tarda. Diumenge al matí a les 9 ho faran a la Residència, on també s’hi trobaran per iniciar el recorregut la colla de l’Escola de Música que anirà acompanyada de l’esbart Dansa Jove. Els dos grups de caramelles, per separat, faran diferents cantades pel centre del poble i les acabaran amb una cantada conjunta a la plaça de l’Església, on s’hi afegirà la colla de Castelladral i la presència de les autoritats locals.
Nadal en família
La família és la gran protagonista del Nadal, també a Navàs. Adjunta podeu consultar tota la programació que, organitzada per l’ajuntament i per les diverses entitats, podreu participar en aquestes festes. Entre les propostes, hi trobareu diverses novetats… Enguany farem cagar el gran tió el dia 22 de desembre i ho farem tots a la vegada amb un nou himne nadalenc, “El Tió de Vilafresca!”, escrita i composada per l’Anna Vega i en Marc Sibila, música de qualitat i km 0. Torna el Jugamenut, el parc infantil de Nadal, amb moltes més activitats i amb un horari que s’amplia. Els dies 27, 28 i 29 us esperem al pavelló de 4 a 8 de la tarda. I reserveu energies pel ball de Nadal! Aquest any hi haurà l’Orquestra Mitjanit que ens ajudarà a fer baixar l’escudella i els torrons! Entre tots fem Nadal, compartim-lo!
Ah… i molt BONES FESTES!
Punts d’Informació Turística
Ahir al vespre l’ajuntament de Navàs i l’alberg de Castelladral van rebre l’acreditació com a Punts d’Informació Turística del Bages.
L’acte de lliurament, que es va celebrar a Cal Balaguer del Porxo de Súria, va reconèixer a 28 empreses/equipaments que s’han format per esdevenir informadors turístics de la comarca.
El Programa de Punts d’Informació Turística s’ha dut a terme a través de la col·laboració del Consell Comarcal del Bages amb la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de dotar a les comarques d’interior d’un major número de punts d’informació turística, ja siguin entitats públiques o equipaments o serveis turístics privats, que ajudin a completar el servei d’atenció que s’ofereix des del territori, dotant-los de coneixements i eines per informar, orientar i acompanyar els visitants/turistes en la seva estada. La iniciativa ha servit alhora per fomentar el coneixement del propi territori i crear una xarxa d’informació público-privada.
Cultura en color
El Casal de sant Genís és un dels espais de trobada de Navàs, espai de teatre, de música, de cultura en definitiva. Un edifici auster, d’aparença dura, ha cobrat nova vida a través de l’art de l’artista local Valentí Gubianas, qui hi ha pintat un mural d’uns 150 m2 que esdevé una magnífica al·legoria de la cultura.
Una representació gràfica del concepte Cultura entesa com a conreu de l’esperit i del conjunt del coneixement literari, musical, històric o científic que els humans posseïm com a fruit de l’estudi, de la lectura, dels viatges, i l’experiència.
«Cultura: acció de cultivar. Si ens cultivem, tindrem eines per a ser més lliures. A partir de l’aigua d’una regadora es produeix en les persones el cultiu de música, literatura, ciència, història». La metàfora visual que ens mostra en el mural es veu que enllaça tots i cadascun dels elements que representen la cultura i l’aigua que brolla des d’una regadora com font de vida que es vessa a cadascuna de les disciplines artístiques. Els personatges que il·lustren l’escena, de dreta a esquerra són la cultura i l’aigua com a fonts del conreu del coneixement humà. Al costat hi ha la música amb una imatge que llueix unes barbes que semblen el teclat d’un piano, que s’agafa de la mà amb la ciència que porta un vestit exuberant, i a sota la literatura jugant amb llibres que apareixen volant. De fet tot el mural dóna la sensació de volar. Segueix un altre icona, en un pla vertical que representa el viatge, l’experiència i la història coronada amb un barret que és com un roure que simbolitza el passat de Navàs, quan era un paisatge només, i del qual en plouen aglans llavorant-se. Finalment hi ha un infant que porta una carta plena de desitjos, en record dels Patges dels Reis que habiten al Casal Sant Genís quan fan la seva tradicional recollida per Cap d’Any.
El de sant Genís, és un més dels murals que a través de la força de la imatge, reivindiquen a Navàs el poder de la cultura, de la història.
Punts d’informació turística al Bages
Navàs s’integra al programa de 28 nous Punts d’Informació Turística de que disposarà el Bages a partir del programa homònim de la Diputació de Barcelona. Equipaments municipals, allotjaments, restaurants, biblioteques, empreses i fins alguns comerços, s’han format per a poder assessorar els visitants. Una formació basada en el coneixement de la realitat del territori, ha servit per ampliar coneixements sobre el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central de la que formem part, o bé sobre realitats i iniciatives turístiques diverses que es porten a terme en l’entorn més proper.
Gustos de memòria
A Navàs fem memòria per recuperar la dignitat. Aquesta és una de les voluntats que hi ha rere l’organització del segon cicle de memòria històrica per part de l’ajuntament. Un cicle que es basa en una programació àmplia oberta a tots i totes, que vol apropar no només la història sinó també d’episodis de la vida dels que van viure aquesta època a través de fórmules tant variades com teatre, fotografia, cinema o fins, i tot, la gastronomia, com la proposta que us presentem aquesta setmana, amb un menú basat amb els aliments de l’època, uns aliments que en l’àmbit rural del municipi, foren més accessibles que a ciutat; els fruits d’uns cultius tradicionals, conreats per les mans d’uns pagesos amb forts vincles de poble, una familiaritat que permeté l’evasió militar de molts joves que defugien la guerra: els emboscats. Si voleu saber-ne més coses, no us perdeu la xerrada d’aquest divendres!
I si voleu combinar gustos, reserveu-vos pel cafè de dissabte mentre compartim experiències fotogràfiques.
Apassiona’t amb la cuina navassenca
Avui comença una nova edició del TAPASsiona, un “petit” festival gastronòmic en que bars i restaurants navassencs ens proposen una tapa, un plat creat a partir de productes de proximitat, locals i ecològics, dins l’ideari del projecte de sobirania alimentària que lidera l’ajuntament de Navàs. Unes tapes que mariden amb vins Artium i que trobareu disponibles als establiments adherits fins al 27 de novembre. Si ja se us fa la boca aigua espereu a veure les propostes…
Stolpersteine i la memòria històrica
L’Ajuntament de Navàs ha estat el primer municipi de l’estat espanyol en fer un reconeixement públic als deportats als camps d’extermini nazis, amb la col·locació de quatre llambordes commemoratives (stolpersteine), a la plaça de l’Ajuntament, l’abril de l’any passat. Stolpersteine en alemany significa pedra que fa ensopegar. Es tracta d’un projecte que relaciona art i memòria. Cada Stolpersteine ret homenatge a una víctima del nacional-socialisme, mantenint viva la memòria de les persones de tots els col·lectius: jueus, Roma i Sinti (gitanos), homosexuals, dissidents polítics, testimonis de Jehovà i ciutadans discapacitats que varen ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933-1945 pel règim nazi. Són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de cada persona i que es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades. Cada llamborda és única i es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. No només es ret homenatge a les persones assassinades sinó també als supervivents, incloent-hi persones que van poder exiliar-se i refugiar-se en altres països i també a aquelles persones que davant el destí que els esperava, decidiren suïcidar-se. D’aquesta manera i d’una forma simbòlica els Stolpersteine reuneixen a les famílies o grups de persones separades per la deportació. On vivia? On i quan fou deportada? El memorial en forma de plaques disperses esteses per tot el continent que ha esdevingut la suma dels Stolpersteine ens permet adonar-nos de la magnitud de la tragèdia.
Els cinc navassencs que van patir els horrors d’aquests centres foren: Ramon Sala Besa, exalcalde de Navàs, Esteve Flotats Caus, Antoni Barberà Pla, Jaume Obradors Grífol i Josep Soler Torrents, aquest darrer de Palà de Torroella.
Podeu ampliar-ne la informació a la web: memoria.navas.cat , i consultar també la programació del Cicle de memòria 2016. que celebrem al llarg d’aquest mes de novembre.
Trenca 3 Pics de Navàs
Tot a punt a Navàs per la cursa d’aquest diumenge, cursa que els seus organitzadors, els Desmuntamarges, descriuen com a fantàstica. Amb un 90% de corriols, i un entorn increïble, proposa dues distàncies i dureses, una d’elles amb més de 1.000m. de desnivell, que fa de la Trenca 3 pics una cursa amb descensos de vertigen i altes dosis de potència. La versió caminada – amb límit en 4h. – que amb 470m. de desenivell, ens apropa al cim de sant Genís, que ofereix una visió privilegiada de l’entorn de Navàs, per bona part del qual, entre paisatges de tardor, s’empaiten els corredors de la cursa llarga.
Amplieu-ne la informació aquí: www.trenca3pics.weebly.com
Tastaentorn: el caràcter de la terra, al plat
Tasteu la identitat navassenca a través dels fruits de la seva terra. El tastaentorn, dissabte 15 d’octubre, en el marc de la V mostra de verema de la Fira de Tardor de Navàs us proposa tastos de menjar i vi de proximitat.
A la plaça de l’església trobareu propostes gastronòmiques de l’entorn més proper, on vins, olis, pa, formatge o cervesa us conviden a assaborir una fira que compta ja amb 84 edicions.
Entrevinyes, caminant i descobrint
Camina entre vinyes, veu i viu la viticultura en primera persona, gaudeix del paisatge i del producte, esmorza entre ceps com ho feien els antics vinyaires, i espera a descobrir-hi més sorpreses…
En el marc de la V Mostra de la verema de la Fira de tardor de Navàs, aquesta caminada ens endinsa a l’espai productiu local per excel·lència: les vinyes.
Una sortida planera, apta per a tots, gratuïta, la proposta ideal per començar una jornada en que la vinya i el conjunt de producte local són els grans protagonistes a Navàs.
Sortida a les 9 del matí del parc de l’estació.
Fira de tardor a Navàs. Verema i Tastaentorn
Tot és a punt per la propera fira de Navàs, menys la tardor, que sembla que no acaba d’arribar…
Mentrestant, tot el poble s’aboca a enllestir els preparatius de la fira que mostra el millor de la seva producció local, una fira focalitzada en el producte vinícola i agroalimentari d’una banda, i l’artesania de l’altra, i que són els protagonistes de dissabte i diumenge respectivament. Dissabte, la Vena mostra de la Verema i el Tastaentorn posen en valor els productes de proximitat, els fruits del caràcter de la nostra terra. Vi, oli i altres productes del terme articulen les propostes gastronòmiques, però la música, l’art, les activitats familiars i moltes d’altres complementen una oferta que ens convida a passar el cap de setmana a Navàs. Si dissabte els fruits de la terra han estat essencials, diumenge la plaça de l’ajuntament esdevé el gran aparador de l’artesania dels entorns.
Consulteu els actes aquí: Programació Fira de Tardor Navàs 2016
Corre l’Emboscats, descobreix Palà
“Emboscats són els qui fan del bosc un refugi, per a diferents necessitats i en diferents moments, són els qui viuen i estimen el/al bosc”. Vosaltres ho sou?
El proper 2 d’octubre de 2016, a Palà de Torroella podreu gaudir de la III EMBOSCATS, una cursa de muntanya d’uns 15 kms i un desnivell positiu de 650 m, amb un recorregut que tresca majoritàriament per corriols buscant les zones més obagues per gaudir dels racons més feréstecs i frescos. Una cursa per descobrir l’entorn però que s’ancora – amb sortida i arribada – a Palà de Torroella, l’antiga colònia tèxtil del Cardener que conserva l’encant de la seva estructura original.
Per l’esport, pel patrimoni, o bé per l’esmorzar de la cursa, aprofiteu l’excusa i apropeu-vos-hi.
Més informació al blog de la cursa.
Visita gratuïta a Sant Cugat del Racó i al Pla de sant Pere
JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI
En el marc de les jornades europees de patrimoni, el proper dissabte 17 de setembre sant Cugat obre les seves portes per fer visible, de mà d’una guia experimentada, el tresor històric-patrimonial que és. Un monument únic – per la seva planta de creu grega i el seu cimbori circular – que s’alça en un paisatge rural, el mateix en que no molt llunyà, conserva entre pedres els secrets d’un passat de vi i de vinyes, on les restes vitivinícoles, agrícoles i funeràries que fan del Pla de Sant Pere un dels principals jaciments arqueològics del terme de Navàs.
Activitat gratuïta. Trobada a les 10:00h a Sant Cugat del Racó.
Vols saber què hi trobaràs? descobreix-ho clicant aquí!
Enllaç a tota la informació de les Jornades Europees de Patrimoni
Descobrir Catalunya, descobrir Navàs
En l’edició de setembre de la revista Descobrir Catalunya, el Bages i les seves vinyes que en aquest temps veremen, són els protagonistes de la publicació. Un bon assortit de vinyes entre les quals en trobareu de navassenques, que com totes es preparen per la imminent collita d’enguany. Vinyes, vinyaires i vins que donen caràcter a la nostra terra!

Al Mujal, festa major per la Diada
El petit nucli del Mujal, a tocar de Navàs, posa el punt i final a la temporada de festes majors d’estiu, el segon cap de setmana de setembre. Enguany, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, els mujalencs/enques es retrobaran en una jornada en que la celebració del poble es porta a terme entre la missa i el ball de tarda, dos elements propis de tota festa major tradicional.

Festa Major a Sant Salvador de Torroella
L’agost acaba en festes a Navàs, a la capital i la parròquia de l’altre extrem del terme municipal: Sant Salvador de Torroella. Un petit nucli rural que manté l’essència de la festa tradicional, la que retroba els seus veïns a la plaça, alguns d’any en any, per compartir una programació que, a petita escala, té tots els ingredients d’una gran festa: botifarra, teatre, ball, futbol, missa, vermut popular… que afegits a la programació més actual, com la batukada o el taller de còctels fan d’aquesta una festa ideal per descobrir aquest pintoresc indret, un lloc que també s’ha fet un nom amb el seu servei d’entrepans: un bon tros de pa farcit de botifarra acabada de coure sempre és un bon reclam! No l’heu provat?
Una festa major gegant
A Navàs, les vacances acaben en festa major!
El darrer cap de setmana d’agost, el poble de Navàs s’aplega sota les banderoles de la plaça de l’ajuntament per compartir la programació de la festa principal, una festa que s’escampa places i carrers enllà.
En aquesta edició, el cinquantenari dels gegants és l’eix de la festa, uns gegants i uns nans que, al costat de pubilles, hereus, balls i músiques, mantenen viva la dinàmica més popular de la celebració.
Amb una programació àmplia, s’obre a tots, convidant-vos a actes d’àmbits diversos, amb unes propostes nascudes al poble i pel poble, però no només per a nosaltres, si no per a tots els qui ens hi vulgueu acompanyar, n’hi ha tants, que no us els acabareu! Esports, concerts, teatre, actes populars, balls i àpats comunitaris,…
Recordeu, del 23 al 30 d’agost, a Navàs. Busca els teus actes: aquí tens tota la programació!
Festa gran a Palà de Torroella
Com Sant Cugat del Racó, el poble de Palà de Torroella celebra la festa major el proper cap de setmana del 23 i 24 de juliol. Uns actes que, d’ençà de dimecres, omplen l’antiga colònia tèxtil de gent i xerinola, amb actes per a totes les edats que culminen diumenge, amb la cercavila tradicional i la concorreguda entrepanada popular del capvespre.
Si no coneixeu Palà, aprofiteu per descobrir-la; si ja hi heu estat, conegueu-la de festa!
Consulteu la programació aquí.
Festa Major a Sant Cugat del Racó
Si descobrir el llogarret de sant Cugat del Racó ja és una alegria, imagineu-vos fer-ho en dies de festa, quan els seus veïns s’apleguen, de fa generacions, per compartir la seva festa local, que reivindiquen a través de la recuperació de la seva memòria.
El proper cap de setmana del 23 i 24 de juliol a redós de l’església, trobareu diverses activitats programades per a compartir tant la fresca de les nits d’estiu com les celebracions més tradicionals. Una gran oportunitat per apropar-vos-hi!

Corre, vine al cros!
Arriba la 9 ena edició del cros de Sant Jordi – curses de l’Alzineta. El proper dissabte 9 de juliol, Navàs esdevé escenari de múltiples formats de cursa, tots populars, i amb gran dinamisme de les seccions més joves. L’esforç de la jornada tindrà la seva recompensa en un refrescant final a la piscina.
No us ho perdeu!
Més informació aquí.

Un mural per a la memòria històrica de Navàs
Amb la signatura del reconegut grafiter Roc Blackblock, ja es pot veure acabat a l’espai de l’antic cinema Espanyol, un gran mural que ret homenatge a la memòria històrica de Navàs, amb imatges icòniques del poble, com l’antiga estació del tren, que fou un veritable motor econòmic local, la cooperativa obrera i els seus treballadors, o bé una senzilla estampa costumista de l’entorn rural que configurà l’antic municipi.
El tren ha estat, fins ben avançat el segle XX uns dels motors i símbols del progrés navassenc, un Navàs que neix i, especialment, creix, a redós de la carretera que té un traç paral·lel al del tren; aquest nou mitjà de transport s’hi instaurà el 1885, i ja fou creat amb la finalitat de facilitar el desenvolupament tant de les colònies tèxtils del Llobregat com de les mines de carbó del Berguedà, un tèxtil a partir del qual es consolida la població i, per tant, el poble de Navàs, durant els primers anys del segle XX. Un progrés industrial, econòmic i demogràfic que serà proporcional al despoblament del municipi rural que, en la imatge, és representat pel grup de persones de la dreta, immortalitzades en una imatge costumista d’un berenar prop de la masia la Rovira, de Castelladral, l’any 1932.
A la part baixa del mural, a l’esquerra de l’església de la Sagrada Família de Navàs, edificada el 1897 per l’arquitecte modernista Bernardí Martorell, hi podem veure la cooperativa la Fraternitat (actualment CAP Centre d’Atenció Primària) un dels edificis amb major càrrega simbòlica per a la història local de l’època de la república, la guerra civil, i i inevitablement també del franquisme, ja que va representar els interessos dels sectors obrers, menestrals i petits pagesos, molts dels membres de la qual també formaren part del Centre Nacionalista Republicà i el Sindicat Únic de Treballadors, on acabà essent preponderant el sindicat anarquista CNT.
L’espai des d’on avui contemplem el mural és l’espai que deixà buit l’enderroc (2010) de l’antic cinema Espanyol, on abans hi havia hagut la sala de cine de la Cooperativa la Fraternitat, que va estar activa fins a finals dels anys 80.
L’Ajuntament de Navàs ha dignificat aquest solar de l’antic cinema Espanyol amb la creació d’un aparcament de zona blava de dia, i de nit tindrà la particularitat de ser una zona reservada pels veïns del carrer de la Pau.
Descobreix-ne el procés aquí: https://www.youtube.com/watch?v=gXSQ14xfDsg&feature=youtu.be
Festa Major a Castelladral
Inaugurem la temporada de festes majors amb la del nucli de Castelladral, que està programada pel proper cap de setmana. Castelladral, encimbellat al centre del terme us rebrà tant s’hi us hi apropeu pel Cardener, pel Llobregat o per terra endins, convidant-vos a participar dels actes que l’Associació de Veïns i Amics de Castelladral us hi ha preparat.
Una festa major tradicional, amb actes de divendres 29 fins diumenge 1 de maig, en la que trobareu activitats per a tots els gustos i públics, a més dels paisatges privilegiats que Castelladral us regala tant si és festa major com si no!
Consulteu la programació aquí:
La Romànica, Navàs en marxa
La Romànica és la marxa esportiva navassenca per excel·lència, una proposta que, amb el temps, s’ha anat adaptant per fer-la assequible a tothom qui vulgui aventurar-s’hi i no s’atreveixi amb els 80km. inicials; en els adjunts trobareu la informació complementària per a un recorregut basat en l’estructura que dibuixen en el mapa les diverses ermites tant del municipi de Navàs com dels seus veïns. Si el que voleu és paisatge i esport, no podeu fallar-hi!
Des d’aquesta setmana i fins al 13 de maig, s’obren les inscripcions per participar a la 29a Marxa Romànica de Resistència, de 80 km que es portarà a terme els dies 14 i 15 de maig de 2016. La ruta segueix el GR-176 per nou municipis del Bages i el Baix Berguedà i és una de les proves puntuables a la Copa Catalana de Caminades de Resistència.
A banda de la ruta sencera, l’organització aposta per versions més curtes per aquells caminants que vulguin fer un tast de la Romànica. Per això, un any més es consolida la Romànica Minor de 35 km des de Navàs fins a Sant Joan de Montdarn. Igualment, aquest any comptem amb la novetat de la Romànica Medium, de 50 km que finalitza a Puig-reig, poc després de l’equador de la ruta llarga.
La sortida conjunta per a les tres rutes serà el dissabte 14 de maig a les 5 de la tarda al Passeig Ramon Vall de Navàs.
Amplieu informació a la pàgina del Centre Excursionista de Navàs.
El nostre poble
És primavera: la Fira a punt
La Fira de Primavera és un dels principals esdeveniments festius i comercials de Navàs. Quinze dies després de Pasqua, Navàs es mobilitza entorn el Passeig Ramon Vall, la gran artèria urbana que esdevé el centre de la Fira, un aparador multisectorial on trobar des de mostres d’automoció i maquinària agrícola fins a parades d’artesania i alimentació. Complementa la fira la mostra tecnològica del Tic Date, que enguany incorpora mostres musicals i tallers, novetats que també es fan extensives a la plaça de l’ajuntament, on s’instal·larà un petit “campament” de food truck. La celebració del cinquantenari dels geganters, amb els concerts i actes complementaris serà un altres dels plats forts d’una fira en que el comerç i l’associacionisme local hi tenen també un paper destacat, participant i organitzant actes com desfilades de moda, exhibicions gimnàstiques, de karate i ballets.
A Navàs ja és primavera, a Navàs és tot a punt per a la Fira. T’hi esperem!
Consulta tota la programació aquí:
Programa d’actes Fira de Primavera Navàs’16
Per Pasqua, caramelles!
El municipi de Navàs manté ben viva una de les principals tradicions catalanes vinculades a la Pasqua i a l’esclat de la primavera: les caramelles.
Les colles dels nuclis de Navàs, Castelladral / Sant Cugat del Racó i Palà i Sant Salvador de Torroella recorren carrers i masies amb els seus cants i balls, alegres cançons i balls tradicionals, alguns d’històrics, com el de cascavells, que omplen un cap de setmana de sons i de colors.
Si passeu la Setmana Santa per la Catalunya central, apropeu-vos a veure l’actuació conjunta de les colles de Navàs i Castelladral el diumenge de Pasqua a la plaça de l’església de Navàs, entorn les 12:45, a la mateixa hora que trobareu els seus veïns de Palà, en igual lloc de l’antiga colònia tèxtil. A Castelladral, podreu veure l’actuació caramellaire dissabte a les 20:00h del vespre davant de l’Alberg.
[:ca]Mostra de Vins de Navàs[:]
[:ca]La Mostra de Vins del municipi de Navàs, que enguany arriba ja a la seva 5a edició, es consolida com un cicle viu i a l’alça, on la producció local de vi esdevé l’eix de la celebració. El de la vinya fou un dels cultius tradicionals del terme, i entorn aquesta mostra no només es treballa l’elaborat final, sinó que es posa en valor tot el procés; enguany s’han donat a conèixer els mecanismes més tradicionals per a l’empelt. Però com que el treball dóna els seus fruits, aquests es sublimen en el maridatge que es celebra a Palà, amb vins locals seleccionats per l’enòleg Joan Soler, casats amb les elaboracions culinàries del xef del grup TO+ David Garcia.
Divendres, l’alberg de Castelladral acull l’espontaneïtat del sopar de vinya, basat en les menges rurals, acompanyat de vins locals i cantat amb la música de Corrandes són corrandes. També Castelladral és diumenge l’escenari d’un dels actes centrals, la mostra en sí, on els propis “productors” ensenyen què saben fer, al costat de parades d’artesania i demostracions d’oficis antics. Una excel·lent arrossada popular és el complement ideal a una oferta completa d’oci dominical.
Carnaval, carnaval!
El Carnaval de Navàs és reganser… retarda una mica la seva arribada, i el celebra la setmana següent a la resta dels seus veïns. Coorganitzat per Ajuntament, Comissió de Festes i per l’entitat juvenil La Bòbila, enguany es viurà el cap de setmana del 13 de febrer.
El grup de versions Raggatunning serà el principal reclam del Carnestoltes navassenc 2016, que comptarà també amb la tradicional rua i el ball infantil a la tarda amb el grup Ail’as!
L’eix central de la festa serà la Rua de Comparses que com cada any començarà a 2/4 de 5 de la tarda de la plaça de l’Ajuntament i acabarà al Pavelló Municipal d’Esports, amb l’animació dels Ail’as! que prometen fer ballar menuts i grans.
La nit l’obrirà el cercatasques que començarà a la plaça de l’Ajuntament a les 22:00h i que recorrerà els diferents bars del poble, amb l’acompanyament de la txaranga Màgic; en arribar al Pavelló, començarà el ball de disfresses, que enguany s’ha decidit potenciar amb el concert del grup Raggatunning (pels volts de 2/4 d’1 de la matinada). La nit acabarà amb una sessió del DJ Genís de Masadella.
Nadal a Navàs
Arriba el Nadal a Navàs. Com cada any els dies ja s’han escurçat del tot i el fred rigorós de l’hivern arriba puntual. Malgrat tot, alguna cosa ens omple el cos d’alegria i ganes de viure l’hivern intensament; són les festes de Nadal que els navassencs i navassenques gaudim de forma intensa amb un programa farcit d’actes que l’hem construït entre totes i tots, gràcies a la feina incansable de les entitats i de la Comissió de Festes i amb un esforç notable de l’Ajuntament.
Veniu-nos a veure per Nadal, gaudiu de la nostra oferta comercial i participeu dels molts actes que us hem preparat!
Consulteu la programació nadalenca aquí.
Navàs T’APAssiona
Deixeu-vos apassionar per Navàs! Tasteu-lo…
Del 22 d’octubre al 8 de novembre, 10 establiments del poble us engresquen a anar de tapes. Cadascun d’ells n’ha creat una d’especial, que podreu acompanyar amb un vi bagenc Atrium, del Celler Cooperatiu d’Artés; n’hi ha per a tots els gustos!
En el desplegable adjunt hi trobareu la carta que ha sortit dels seus fogons i les dades pràctiques per apropar-vos-hi.
I si veniu aquest dissabte, podreu aprofitar per participar en els actes del Correllengua!
I si veniu divendres, diumenge o qualsevol altre dia, aquí trobareu la informació per descobrir el caràcter de Navàs, un territori per descobrir amb tots els sentits!


Navàs: a peu o en bicicleta?
Aquest cap de setmana sobren excuses per fer esport a Navàs, corrent a peu o en bicicleta!
La primera proposta és per dissabte al matí, quan es presenta una ruta en BTT per l’entorn de Navàs, un itinerari per a l’esport i la descoberta patrimonial, en el context del GeoParc de la Catalunya central. Una pedalada popular de dificultat moderada durant la qual, en aquesta primera edició guiada, es descobriran punts emblemàtics de l’entorn de Navàs i del veí nucli del Mujal. 100% recomanable!
La sortida és a les 9:00 a la plaça de l’ajuntament. Trobareu més informació aquí.
I si el que voleu és córrer, el dia que us heu de reservar és diumenge, ja que els valents Desmuntamarges del Centre Excursionista han preparat una segona edició de la Trenca 3 Pics, una cursa pels apassionats de les curses de muntanya que transcorre per un 90% de corriols de l’entorn més verd i sorprenent del municipi. La Trenca 3 Pics té una distància de 28,5 km. i un desnivell de 1.100 que, si us semblen excessius, us brinden l’opció de substituir-los per la Trenca 1 pic, que en té 12,2 km i 470m de desnivell. Apunteu-vos-hi o informeu-vos-en aquí.
Tot a punt per la Fira de Tardor
Tot a punt per una nova edició, la 83ena, de la Fira de Tardor de Navàs, i la 4a Mostra de la Verema i productes ecològics, un certamen octogenari on comerç, artesania, verema i productes ecològics són avui els principals protagonistes.
Durant el proper cap de setmana del 17 i 18 d’octubre, la plaça de l’ajuntament i el carrer Església del poble de Navàs, seran els escenaris de la mostra, que té un doble plantejament. Durant tot el cap de setmana trobareu el comerç al carrer; dissabte les activitats complementàries giren entorn del món de la vinya i la verema, i diumenge l’artesania pren protagonisme, en paral·lel a una programació més àmplia, popular i per a tots els públics.
Trobareu la programació íntegra aquí: Programació Fira de Tardor Navàs 2015
El Mujal
[:ca]El nucli del Mujal es situa 2,5 km. a l’oest del de Navàs, obrint la porta a l’extens municipi rural, un municipi que naixia a finals del segle XIX a partir d’altres quatre divisions administratives preexistents, entre les quals la del Mujal. Un poble que es configura a partir de l’enclavament medieval entorn del castell, que es documenta el 1135, i de l’església de la Santa Creu del Mujal, un exemplar del romànic tardà molt modificat posteriorment que encara articula el poble, format principalment a partir de tres eixos o carrers.
L’entorn del Mujal conserva l’essència del paisatge tradicional, amb camps, boscos i vinyes, les quals remeten a una activitat econòmica que durant segles havia estat un dels puntuals de l’economia municipal. És també el paisatge que emmarca la Via Verda que uneix els nuclis del Mujal i Navàs, seguint una part de l’antic traçat del camí de la sal de Cardona a Vic.
[:]
Sant Salvador de Torroella
[:ca]El nucli de Sant Salvador de Torroella és un llogarret eminentment rural, cap d’una antiga parròquia rural que neix a redós del castell de Torroella, documentat ja l’any 966 sota la jurisdicció del comte de Cerdanya, però a les envistes del castell de Cardona, del qual acabaria essent vassall. La primitiva església romànica que hi era a tocar, fou traslladada al segle XVII al seu emplaçament actual, un edifici barroc al qual s’annexen la rectoria i, ja al segle XX, l’escola. A la seva plaça es retroba el poble de Torroella, format per masies disperses i pels veïns del barri de Can Flautes.
Més enllà de les cases i la gent, a Sant Salvador de Torroella podreu gaudir d’un paisatge domesticat durant segles, boscos que amaguen feixes i marges d’antigues vinyes, tombes i altres vestigis arqueològics d’antics habitants d’un territori que es rega amb l’aigua del Cardener i de la riera de Vallbona principalment.
[:]
Circuit Fix d’Orientació de Castelladral
El Circuit Fix d’orientació de Navàs discorre entre els nuclis rurals de Castelladral i Sant Cugat del Racó, nuclis situats entre un mosaic de boscos i camps de conreu.
Cada mapa situa totes les fites fixes, més la de sortida i la d’arribada (a la plaça de Castelladral) així com la proposta de tres circuits a peu, de dificultat variable:
- Fàcil (9 fites i 3 km en línia recta)
- Mitjà (12 fites i 5 km en línia recta)
- Difícil (18 fites i 8 km en línia recta)
També hi ha disponible mapa amb el circuit adaptat per a fer en BTT o a cavall (16 fites i 10 km en línia recta).
Trobareu els mapes (3€) a:
- Alberg de Castelladral (Tel. 938695311, els laborables s’aconsella trucar-hi abans).
- Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament de Navàs (Tel. 938390022).
- Horari: Dilluns a divendres de 8:30 a 14:30, dimarts i dijous de 16:00 a 18:30h.
Més informació i circuits veïns clicant aquí.
Arrossades populars
Castelladral i Palà de Torroella celebren, a la primavera (el primer cap de setmana de març i el segon cap de setmana després de Pasqua respectivament) sengles arrossades populars, però que comparteixen cuiners, la colla d’arrossaires del Pi Tort de Palà de Torroella.
Pasqua i Caramelles
Són diversos els nuclis del municipi que celebren la Pasqua amb cantades i ballades de les tradicionals Caramelles. Navàs, Castelladral i Palà de Torroella mantenen viva una tradició centenària que, el dissabte i diumenge de Pasqua recorre masies i carrers. Al migdia de la diada de Pasqua, els caramellaires de Navàs i de Castelladral es troben a la plaça de l’església del nucli de Navàs, el mateix migdia en que els palanesos ho fan pels carrers de l’antiga colònia del Cardener.
[:ca]Festa Major de Sant Salvador de Torroella[:]
[:ca]DATA: 30d’agost de 2020
El darrer cap de setmana d’agost es celebra la festa major de Sant Salvador de Torroella, que simbòlicament marca la fi de les vacances. Uns generosos entrepans de botifarra i el bon ambient en són els principals protagonistes.[:]
[:ca]Festa Major de Palà de Torroella[:]
[:ca]DATA: 19 de juliol de 2020
Es celebra el cap de setmana més proper a Sant Llorenç de Bríndisi, patró de la colònia, el 21 de juliol.[:]
[:ca]Festa Major de Castelladral[:]
[:ca]DATA: 3 de maig de 2020.
El primer cap de setmana de maig, el nucli de Castelladral us obre les portes amb la programació de la seva festa principal.[:]
[:ca]Festa Major de Sant Cugat del Racó[:]
[:ca]DATA: 26 de juliol de 2020.
Sant Cugat del Racó celebra anualment la seva festa major el cap de setmana més proper a la festivitat de sant Jaume, el 25 de juliol.[:]
[:ca]Festa Major del Mujal[:]
[:ca]DATA: 13 de setembre de 2020.[:]
Festa Major de Navàs. Del 19 al 25 d’agost
Tot és a punt a Navàs per a començar la festa gran del poble. De dimecres 19 d’agost fins al proper dimarts 25, la plaça de l’ajuntament i múltiples espais veïns seran els escenaris de la festa patronal, que es celebra en honor a sant Genís.
Amb una àmplia programació, per a tots els públics i edats, Navàs us espera a qualsevol dels seus actes programats, des de la proclamació de les pubilles i hereus, com als balls tradicionals, el de cascavells, nans o gegants, o bé als actes esportius, balls, sardanes, concerts,…
Podeu consultar la programació íntegra aquí.
Fira de primavera a Navàs, 18 i 19 d’abril
El proper cap de setmana, trobareu un Navàs ple de colors i de propostes d’oci. L’artèria principal del nucli, el passeig de Ramon Vall, serà ple d’estands i de parades, i a les places, carrers, i altres espais públics del nucli, hi podreu trobar una àmplia oferta d’activitats complementàries. Gegants i tradicions populars, tecnologia, activitats infantils, i una gran implicació del comerç i l’associacionisme local, entre altres. Busqueu-hi la vostra activitat! Feu primavera! Visiteu Navàs per la Fira!
PROGRAMACIÓ D’ACTES FIRA PRIMAVERA DE NAVÀS
Dissabte 18 d’abril
A partir de les 8 del matí, a la Plaça l’església
MERCAT MUNICIPAL
A les 9 del matí, al Bar Paseo
CONCURS OCELLAIRE. Trofeu als 3 primers de cada ploma
Organitza: Societat Ocellaire de Navàs
A les 10 del matí, al Club d’Avis de Navàs
TROBADA DONES DEL BAGES
(Programes a part)
A les 11 del matí, a la Sala de Plens de l’Ajuntament
ACTE DE RECONEIXEMENT ALS VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL
Lliurament dels diplomes als nous voluntaris
En acabat visita al nou local de Protecció Civil i ADF a Navàs
MOSTRA DE COTXES DE PROTECCIÓ CIVIL
Organitza: Protecció Civil Navàs i Ajuntament de Navàs
A les 12 del migdia, a la Sala d’actes de la Biblioteca
ESPECTACLE INFANTIL “EL LLOP CANTAIRE DELS TRES PORQUETS I LA CAPUTXETA”
És una audició de violí per infants on poden deixar volar la imaginació a través de la música i els contes i viure en harmonia …. a càrrec de Pengim-Penjam Companyia
De les 4 de la tarda a les 9 del vespre, al Club d’Avis de Navàs
EXPOSICIÓ DE MANUALITATS
A les 4 de la tarda, al Club d’Avis de Navàs
I TORNEIG DE BOTIFARRA
Inscripció: 10 euros la parella
Lloc: Bar del Club d’Avis
Horari d’inscripció: Fins les 3 de la tarda
A les 4 de la tarda, a la Plaça de l’Ajuntament
PLANTADA DE GEGANTS
Amb les colles: Carnaval de Solsona, Sant Feliu Sasserra, Balsareny, Barri de la Riera Vic, Sant Pere Vilamajor, Ametlla de Merola, Campdevànol, Espinalvet, Puig-Reig, Gironella i Navàs.
Organitza: Geganters de Navàs
A les 5 de la tarda
CERCAVILA DE LES COLLES GEGANTERES
A les 5 de la tarda, a l’escenari davant de la pista Sant Jordi
ACTUACIONS I EXHIBICIONS GIMNÀSTIQUES
a càrrec de l’EIX
A les 5 de la tarda, a la carretera de Viver
BALLADA DE COUNTRY
Coordina: Grangers del Berguedà i Country Moià
A les 6 de la tarda, a la sala d’actes de la Biblioteca
INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ DE PINTURES “DONES I ART” D’ARTISTES NAVASSENQUES
(Del 14 al 30 d’abril)
Organitza: Dones artistes locals
A les 6 de la tarda, a la Plaça de l’Ajuntament
IV FESTA BASTONERA
Organitza: Colla de Bastoners de Navàs
A 2/4 de 7 de la tarda, a la Plaça de l’Ajuntament
BALLADA DE LES COLLES GEGANTERES DE LA TROBADA
A les 7 de la tarda, a la Plaça de l’Ajuntament
BALLADA FINAL DELS BASTONERS
SOPAR POPULAR de Geganters i Bastoners a la Plaça de l’Ajuntament
A continuació, Fi de Festa a la Sala Cercle’s amb The Resistance i Discs PD Genís de Masadella.
A les 10 del vespre, al Casal Sant Genís
LA SOPERA
pel Grup Escènic Navàs.
Diumenge 19 d’abril
A partir de les 9 del matí, a l’esplanada del Pavelló Municipal d’Esports
CAMPIONAT DE CATALUNYA DE T.R.E.C. (Tècniques Recorregut Eqüestre de Competició)
Categories: Infantil, Aleví i Benjamí
Organitza: Cavalls de Trulls
De 10 del matí a 2 del migdia, al Club d’Avis de Navàs
EXPOSICIÓ DE MANUALITATS
A les 10:00 h (inscripcions), al carrer de l’església
A les 10:30 inici II CURSA “PUSH BIKES” i I CURSA ROLLERS (Patinets)
De 0 a 4 (Push Bikes) – De 4 a 6 anys (Rollers)
Inscripcions anticipades: elcasaletdenavas@gmail.com
Organitza: Junta de Navàs de l’AECC Catalunya contra el Càncer
Col·laboren: Skaters de Navàs
Patrocina: Esports Suau, les Delícies i Gràfiques Sunyer
A les 11 del matí, a la Pista Sant Jordi
INAUGURACIÓ I VISITA D’AUTORITATS, PUBILLES I HEREUS A LA FIRA
AMB PUNT DE TROBADA AL TIC DATE NAVÀS
De les 12 a les 2 del migdia, a la carretera de Viver
EXHIBICIÓ DE SEVILLANES
Organitza: Penya Malaguista de Navàs
A les 12 del migdia, a l’escenari davant del Pavelló de la pista Sant Jordi
EXHIBICIÓ DE KARATE
a càrrec del Club Karate Cantero
De 4 a 9 del vespre, al Club d’Avis de Navàs
EXPOSICIÓ DE MANUALITATS
A les 5 de la tarda, a l’escenari de la pista Sant Jordi
DESFILADA DE ROBA INFANTIL
a càrrec de la botiga GRUP XICS
A les 5 de la tarda, al Passeig Ramon Vall amb Crta. De Viver
Actuació dels CASTELLERS DE BERGA
A les 6 de la tarda, a l’escenari davant del pavelló de la pista Sant Jordi
LLIURAMENT PREMI A LA GUANYADORA DEL CARTELL FIRA.
LLIURAMENT DE PREMIS CONCURS DIBUIXOS DE LES ESCOLES amb els NANS DE NAVÀS
Organitza: Comissió Fira
A 2/4 de 7 de la tarda, a l’escenari davant del Pavelló de la pista Sant Jordi
EXHIBICIÓ DE ZUMBA KIDS, ZUMBA TEEN, ZUMBA GRANS, PSICOMOTRICITAT, BALLET I TAI-TXI
a càrrec de l’Equilibri
Diumenge 12 d’abril es farà la caminada popular de Navàs
El programa d’actes de la Fira de Primavera de Navàs ja s’ha començat a repartir casa per casa, amb el detall de les activitats que s’han programat per a la 83èna edició de la mostra multisectorial, on des de fa dos anys destaca l’espai monogràfic del TICdate, dedicat a la tecnologia creativa.
La Caminada Popular de Navàs és el primer acte massiu que obre els actes. Es farà diumenge 12 d’abril amb sortida a les 8 del matí de la plaça de l’Ajuntament, amb un recorregut d’uns 15 quilòmetres, passant per la Rabeia, el Pla de Santasusana i retorn a Navàs. En podeu trobar més informació a la web del Centre Excursionista
El mateix dia, a 2/4 de 6 tarda, a la sala d’actes de la Biblioteca es projectarà la pel·lícula ‘Granujas a todo ritmo’.
Maridatge de nota a la quarta mostra de vins
La quarta edició del Maridatge de la Mostra de Vins del municipi de Navàs, que protagonitzen els vins de la última collita i les propostes gastronòmiques que hi fa el cuiner David García del grup To (+) de Palà de Torroella, va passar l’examen amb nota. El Maridatge es va celebrar dijous al vespre al teatre de Palà, amb uns 200 començals.
El recent premiat Top Chef, David García, va fer valer la seva creativitat culinària i el títol aconseguit a Antena3, amb una proposta de sopar-degustació que va superar les anteriors edicions i va tenir el punt culminant amb uns espectaculars postres que eren una fantasia de raïm i xocolata, que va fer feliços a tots els gurmets.
El Maridatge va començar amb una salutació de l’alcalde de Navàs, i la presentació dels plats i vins a càrrec del cuiner i de l’enòleg Joan Soler, acompanyats dels vinyaires responsables de l’elaboració dels vins de la darrera collita.
Una crema de tubercles i salmó fumat, amb un espumós de vi ximat (garnatxa i picapoll) de Josep Batlló i Lluís Puig, va obrir el tast gastronòmic. A continuació es va fer un tast de coca de full amb calçots i pollastre, acompanyat d’un vi blanc de macabeu pur del celler de Gerard Vinyas. El tercer tast va maridat un arròs amb endívies i cansalada amb un vi negre (sumoll i garnatxa) de Cesar Casado i Josep M. Manubens. La degustació va seguir amb una suprema de lluç amb estofat de mongetes i tripa de bacallà, amb un vi negre de cent per cent sumoll de Martí Just. El darrer platet va ser una galta de porc guisada a baixa temperatura maridada amb un vi negre (ull de llebre i merlot) de la vinya de la Grava de Sant Salvador de Torroella, de Josep Torrent.
El darrer plat de la vetllada va ser la fantasia de xocolata amb un vi dolç de postres, del celler d’Arcadi Vilà del Mujal, elaborat en una bota centenària amb reducció del cinquanta per cent.
La festa va comptar amb diverses accions teatrals a càrrec de l’associació cultural del Pi Tort de Palà de Torroella.
Tots els vins del Maridatge i dels trenta productors que es van presentar a la selecció de vins es podran trobar a la Mostra de Vins de Castelladral, el proper diumenge en el marc de la Festa de l’Arrossada.
Avui, divendres al vespre, a l’Alberg de Castelladral es farà el Sopar de Vinya, amb més vins de la darrera collita i un menú de base tradicional que aplegarà a unes 60 persones.
Intens cap de setmana amb mostra de vins i arrossada a Castelladral
El Sopar de Vinya a l’Alberg de Castelladral, és l’element més novedós a la quarta Mostra de Vins del municipi de Navàs, que enguany veu reforçat el seu potent cartell del sopar de Maridatge amb la celebració del títol de Top Chef pel cuiner del Grup To (+) David García, i les prespectives de bon temps per l’Arrossada de Castelladral que es farà diumenge.
Cronològicament, el primer dels esdeveniments és el sopar de Maridatge, que es faràdijous a partir de 2/4 de 9 al teatre de Palà de Torroella, amb protagonisme estelar pels sís vins de la nova collita que han proporcionat les vinyes de Navàs. Uns vins que ja han estat triats per l’enòleg Joan Soler i, que el cuiner David Garcia hi posarà el seu particular i creatiu segell gastronòmic amb sis plats delicatesen. Al sopar hi assistiran 210 persones. L’acte comptarà amb petites accions teatrals a càrrec de l’associació cultural Pi Tort de Palà.
Divendres al vespre, a l’Alberg de Castelladral, hi haurà el primer Sopar de Vinya, amb uns seixanta participants, que degustaran productes de proximitat, menges de pagès i vins de la nova collita. El sopar serà amenitzat pel grup Corrandes son Corrandes que improvisarà rimes i quartetes amb el seu espectacle In Vino Veritas.
El Sopar de Vinya recrea un àpat dels d’abans: Llesquetes de pa i llonganissa amb oli extra verge de MIGJORN i un xarrup de most de pansa blanc de la vinya de Cal Cupons (Jaume Obradors). Amanida d’Escarola, panses, amb arengada i col i flor. Combinat amb vi rosat de la vinya de la carena de Les Cases (Toni Martin / Josep M. Manubens). Costella i botifarra de porc confitada amb vianda, rosta de cansalada, i un bitxo roent. Vi negre de la Vinya del Crescenci (Subirana / Lemonxe / Tai). I per postre, Mostillo (codonyat de Ca l’Estruch), pets de monja amb raïm blanc. Vi dolç (Josep Torrents de Cardona).
El darrer cartuxt d’aquest intens cap de setmana serà la Festa de l’Arrossada de Castelladral, amb l’elaboració d’una espectacular paella i un dinar popular que es farà a l’esplanada de les alzines, a partir de les 2 de la tarda. El dinar va a càrrec de la colla del Pi Tort de Palà de Torroella.
Els actes de diumenge comencen amb una caminada popular i amb BTT, la trobada de tractors d’època i la Mostra de Vins on es podrà degustar i comparar, comprar i intercanviar experiències directes amb els productors de vins de la darrera collita. Es farà una xerrada sobre la vinya a càrrec de Maria Estruch, un petit concert amb la Coral Nova. La festa s’acomiadarà amb un ball de tarda amb Jordi Soler.
Els actes són organitzats per l’AAVV de Castelldral i la col·laboració de l’Ajuntament de Navàs.
Mostra de vins, maridatge i arrossada: Tot a punt
La Mostra de Vins amb maridatge i l’Arrossada de Castelladral ompliran de contingut i activitats diverses la primera setmana de març al municipi de Navàs.
El dijous, 5 de març, al teatre municipal de Palà de Torroella, es farà la quarta edició del Maridatge, amb una selecció prèvia de sís dels trenta vins novells que han presentat a l’enòleg Joan Soler, sumat a les propostes gastronòmiques del xef David García del restaurant TO (+) de Palà. El sopar de maridatge comença a 2/4 de 9 del vespre i ja s’han venut les dues-centes invitacions que s’havien posat a la venda.
Com a novetat aquest any, el divendres dia 6, a l’Alberg de Castelladral, es farà un sopar de Vinya i cantada de corrandes.
La 32èna Festa de l’Arrossada de Castelladral, tindrà lloc diumenge, dia 8 de març, amb una caminada popular a les 8 del matí, esmorzar, Mostra de Vins del municipi amb parades de productes artesans i exhibició d’oficis antics. També es farà una xerrada sobre el tema ‘Un raïm, un vi, una tina’, a càrrec de Maria Estruch, missa, l’actuació de la Coral Nova, 5èna Trobada de Tractors d’època i castell inflable pels més petits.
A dos quarts de tres de la tarda es començaran a servir els plats d’arròs que hauran cuinat el grup del Pi Tort. Els tiquets es poden comprar a l’OAC de l’Ajuntament, a la botiga de Josep Seriols de Navàs, a la Polleria Lluïsa de Súria i a l’Alberg de Castelladral, al preu de 10 €.
La festa finalitzarà a la tarda amb un ball popular, amb Jordi Soler i el sorteig d’un pernil i dos lots de vins del municipi.
[:ca]Celler Vinyas d’Empremta[:]
[:ca]
El celler Vinyas d’Empremta és un projecte familiar, creat espontàniament per l’Isidre i els seus dos fills, el Gerard i la Berta, i que té un objectiu principal: identificar i donar a conèixer un territori a través de la vinya i del vi.
Les vinyes estan ubicades en diferents espais de les costes de Vilafresca, repartides en multitud de terrasses. Són vinyes de petita extensió, d’orientacions diferents i morfològicament ben diverses, per això requereixen un treball individualitzat. Una part de les vinyes són ancestres, plantades a principis del segle XX, d’altres vinyes són recuperades i d’altres, de nova plantació. La majoria d’elles tenen varietats autòctones de selecció natural que van deixar els nostres avantpassats i, per això, creiem oportú preservar-les.
“Volem que els nostres vins siguin el més natural possibles, seguint criteris biodinàmics i que expressin la identitat del nostre territori. Fem servir llevats propis, evitem actuacions en els processos i donem a cada vi un tracte individualitzat. No clarifiquem ni filtrem. En funció de les condicions anuals, decidim els vins a produir, que poden ser ben diferents anyada rere anyada”.
Més informació i visites guiades:
Isidre Vinyas (T. 647 658 713)
[:]
Castelladral
[:ca]
El pintoresc nucli de Castelladral es troba al bell mig de l’actual municipi de Navàs, terme del qual havia estat capital fins a mitjans segle XX. En un emplaçament panoràmicament privilegiat, té Montserrat als peus i el Prepirineu a l’esquena; obert als quatre vents, permet gaudir d’excepcionals vistes sobre bona part de la Catalunya Central. Es tracta d’un indret de luxosa tranquil·litat, situat a mig camí de Navàs i Súria. Compta amb un allotjament i un restaurant: l’Alberg.
En el mateix nucli, l’església de Sant Miquel ens remet al seu origen medieval, quan fou construïda, i quan encara el castell de Castelladral, del qual queden mínimes restes, dominava el terme. Els vestigis de l’antic castell medieval s’alçaven a la part superior del turó, des d’on un mirador permet obrir la vista en totes les direccions que assenyala la rosa dels vents que s’hi emplaça. L’església de Sant Miquel de Castelladral, d’origen romànic, molt transformada en època moderna, conforma al seu entorn un dels espais que proporcionen singularitat al poble. Una de les festes més rellevants és la Festa de l’arrossada i la Mostra de vins del municipi, que se celebra durant el segon diumenge de març.
Des de Castelladral podeu accedir fàcilment al Llobregat i al Cardener, gaudir de la calma del paisatge, practicar esports, participar del Circuit fix d’Orientació que hi trobareu…
Més informació:
Alberg de Castelladral: 93 869 53 11
[:]
Valldeperes
[:en]
Church of Santa Fe de Valldeperes
Guided tours: T. 938390022 (OAC, Navàs Town Hall)
[:es]
Iglesia de Santa Fe de Valldeperes
Visitas guiadas: T. 938390022 (OAC, Ayto. Navàs)
[:fr]
Église de Santa Fe de Valldeperes
Visites guidées: Tél: 938390022 (OAC, Mairie de Navàs)
[:de]
Kirche Santa Fe de Valldeperes
Führungen: Tel. 0034-938390022 (Bürgeramt OAC, Stadtverwaltung Navàs)
[:ca]
Situat a l’extrem nord del municipi de Navàs, el llogarret d’origen medieval de Valldeperes es troba situat en una petita vall predominada pel paisatge rural i joves rouredes que creixen als vessants més obacs, a l’extrem oest del municipi de Navàs i molt propera a Cardona.
El nucli es concentra entorn de les proximitats de l’església de Santa Fe de Valldeperes, la resta són masies disseminades per tota la vall. L’església de base romànica de Santa Fe sobresurt en aquest pintoresc conjunt rural, una antiga parròquia que custodia dos excepcionals retaules barrocs, un dedicat a Sant Isidre i Sant Galderic, patrons de la pagesia, i l’altre a la Verge del Roser, advocació molt popular durant el barroc, quan es reformà el temple.
[:]
[:en]Palà de Torroella [:es]Palà de Torroella [:fr]Palà de Torroella [:de]Palà de Torroella [:ca]Palà de Torroella[:]
[:en]
Relive the last of the textile colonies which preserves its industrial charm.
Guided tours: T. 938390022 (OAC, Navàs Town Hall)
[:es]Revivir el pasado de la colonia textil que conserva su encanto industrial.
Visitas guiadas: T. 938390022 (OAC, Ayto. Navàs)
[:fr]
Revivre le passé de la Colonie Textile qui conserve encore son charme industriel.
Visites guidées: Tél: 938390022 (Mairie de Navàs).
[:de]
In die Vergangenheit der Textilsiedlung eintauchen, die sich nach wie vor ihren industriellen Charme bewahrt hat.
Führungen: Tel. 0034-938390022 (Bürgeramt OAC, Stadtverwaltung Navàs)
[:ca]
El nucli de Palà de Torroella es troba situat al marge esquerre del riu Cardener, a l’extrem occidental del municipi de Navàs, entre els pobles de Súria i de Cardona. És una antiga Colònia tèxtil que conserva la fàbrica, les cases dels treballadors, l’església i la casa de l’amo… on podreu gaudir d’unes vistes esplèndides del conjunt tèxtil des de la part més elevada del poble, i de bona gastronomia al restaurant del poble.
La colònia tèxtil de Palà neix als peus del riu Cardener, a partir d’un mas medieval de la parròquia de Sant Salvador de Torroella – un bell i proper lloc de visita recomanada – a partir de 1876, quan s’hi alça una fàbrica de filats i teixits de cotó, entorn de la qual s’edifiquen vivendes i serveis per als obrers que hi habitaran.
Amb la fàbrica tèxtil en funcionament fins a 1971, Palà de Torroella conserva l’arquitectura i la imatge de l’antiga colònia com un valuós actiu patrimonial. Una colònia de la qual es pot resseguir la petja de gran part dels elements que la formaren en els moments de més esplendor.
Les rodalies de Palà i Sant Salvador conserven també muts testimonis d’un passat, empremtes arqueològiques en una terra i un paisatge que no deixa d’evolucionar, com en els jaciments medievals de cal Garrifes i la Vinya del Guitarra, o en el propi castell de Torroella.
Visites guiades: 93 839 00 22 (OAC – Aj. Navàs)
[:]
Festa Major de Navàs
[:ca]Als voltants del 25 d’agost, Sant Genís, patró del poble, se celebra la festa gran de Navàs, una festa major farcida d’actes pensats per a tots els públics i les edats, i que intenta ser el més participativa i popular possible. Els navassencs i navassenques col·laboren en la organització de molts dels actes, participen ballant els balls tradicionals a la plaça, menjant bou, escoltant els acordions, ballant sardanes, assistint a la proclamació dels hereus i pubilles, saltant a la plaça, fent barra amb les entitats durant els concerts…
El moment culminant de la festa major és el diumenge al migdia, en què es ballen els balls tradicionals de gegants, nans, cascavells i bastoners a la plaça de l’ajuntament, davant de tot el poble, després d’haver fet un cercavila per carrers del poble i haver encès una traca valenciana al llarg del carrer de l’Església.
El ball de Nans es va estrenar per la Festa Major de 1965, els Gegants Pubills, el Jordi i la Montserrat, es van estrenar per la Festa Major de 1966, i l’any següent es va estrenar el ball de gegants, i els Cascavells es van presentar per la Festa Major de 1969. Els gegants Genís i Eulàlia es van inaugurar per la Fira de Primavera de 1982. La música dels balls de Cascavells, Nans i Gegants és del mestre Josep M. Castella, músic i compositor molt vinculat a Navàs.
DATA: 19-25 d’agost de 2020.[:]
Mercat setmanal de NavàsMercat setmanal de NavàsMercat setmanal de NavàsMercat setmanal de NavàsMercat setmanal de Navàs
Dissabtes
Dissabtes
El Passeig Ramon Vall és l’escenari, cada matí de dissabte, del mercat setmanal de Navàs.
Dissabtes
Dissabtes
Fira de Tardor de Navàs
[:ca]DATA: 17-18 d’octubre de 2020.
La Fira de tardor de Navàs, com la seva germana de primavera, neix el 1933 com una fira de comerç, que el 1982 reorienta cap a l’artesania, i a la qual, en els darrers anys s’hi ha sumat la promoció de productes ecològics i la mostra de la verema.
Inalterable des dels seus orígens, manté la seva celebració el tercer diumenge d’octubre, i avui convida a la trobada amb el comerç local, amb l’art popular i amb el món de la vinya. Una terra i una vinya que ofereix bons vins, però que també és record d’un passat on trobem les senyes d’identitat locals.
El nucli antic del poble, amb la plaça de l’església i la de l’ajuntament com a escenaris centrals, és el marc on es desenvolupa la mostra.
Trobareu la programació completa a la web municipal.
[:]Fira de Primavera de Navàs
[:ca]DATA: 25-26 d’abril de 2020.
La Fira de primavera de Navàs se celebra quinze dies després de Pasqua. Nascuda el 1933, com la seva germana de tardor, el 1967 sofreix una gran transformació, passant a ser un certamen modern i multisectorial, en el qual s’impliquen gradualment diverses entitats locals, començant la consolidació d’un esdeveniment firal que és avui el principal del municipi.
El passeig de Ramon Vall és un anar i venir de gent. El sector de l’automoció ocupa un ampli espai, junt amb la maquinària, i paradetes d’alimentació, artesania i tota mena de productes.
A més, durant tot el cap de setmana hi ha programats un ampli ventall d’actes: tastos de diversos productes gastronòmics, espectacles infantils, castellers, trobada de gegants, sevillanes, presentacions de llibres, concerts…
Trobareu la programació completa a la web municipal.
[:]
Vins i caves Piteus (Cal LLobet)
[:en]
Finca el Llobet (Valldeperes), Tel. (+34) 606 941 420 Excursió guiada per la Finca i la Masia del 1.606 / Senderisme i BTT per les vinyes / Cates i/o degustacions de vins i cava amb acompanyament / Tallers relacionats amb el món del vi: trepitjar raïm, verema, fem vi, berenar pa, vi i sucre.
[:es]
Finca el Llobet (Valldeperes), Tel. (+34) 606 941 420 Excursió guiada per la Finca i la Masia del 1.606 / Senderisme i BTT per les vinyes / Cates i/o degustacions de vins i cava amb acompanyament / Tallers relacionats amb el món del vi: trepitjar raïm, verema, fem vi, berenar pa, vi i sucre.
[:fr]
Finca el Llobet (Valldeperes), Tel. (+34) 606 941 420 Excursió guiada per la Finca i la Masia del 1.606 / Senderisme i BTT per les vinyes / Cates i/o degustacions de vins i cava amb acompanyament / Tallers relacionats amb el món del vi: trepitjar raïm, verema, fem vi, berenar pa, vi i sucre.
[:de]
Finca el Llobet (Valldeperes), Tel. (+34) 606 941 420 Excursió guiada per la Finca i la Masia del 1.606 / Senderisme i BTT per les vinyes / Cates i/o degustacions de vins i cava amb acompanyament / Tallers relacionats amb el món del vi: trepitjar raïm, verema, fem vi, berenar pa, vi i sucre.
[:ca]
Vinyes i celler visitables a la finca el Llobet, a Valldeperes.
Visites i excursions guiades per les vinyes, la finca, les alzines truferes i la masia de 1.606, tasts i degustacions, tallers relacionats amb la vinya i el vi, així com excursions de senderisme i BTT per l’entorn de les vinyes, amb unes vistes excepcionals sobre l’entorn de Cardona i del Cardener. Esmorzars i cates de vins i de caves.
Visites: Tel. 606 941 420 (Josep Canals)
Més informació: www.canpaletpiteus.cat[:]
Oli Migjorn
[:en]
Tel. (+34) 679 247 213
[:es]
Tel. (+34) 679 247 213
[:fr]
Tel. (+34) 679 247 213
[:de]
Tel. (+34) 679 247 213
[:ca]
Empresa d’agricultura/oleocultura ecològica de la Vall d’Hortons, que busca recuperar i posar en valor l’autòctona olivera corbella. A les visites guiades, Migjorn exposa l’evolució i canvis d’un dels principals cultius tradicionals del municipi, oferint passejades per les oliveres, rutes llegendàries, i descoberta d’elements patrimonials de l’entorn. El complement ideal per a la visita són els esmorzars o tasts d’olis.
Fes una visita a les oliveres i el seu entorn, l’obrador, i fes un tast d’olis amb degustació-maridatge amb productes de la zona. O fes una passejada per la Vall d’Hortons, amb una visita a una antiga sínia i a una barraca de vinya restaurada. També t’ofereixen una excursió al molí de Cal Planés, passant per l’excavació al Mas Medieval de la Garrigosa i l’àrea prehistòrica del Samuntà.
Visites: Tel. 690 023 117
Més informació: www.olimigjorn.com
[:]
CAN – Centre d’apropament a la natura
[:en]
El Mujal, tel. (+34) 93 839 29 40
[:es]En el Centre d’Apropament a la Natura del Mujal descubrirás, tocarás, verás, escucharás y vivirás la naturaleza a través de instalaciones y talleres que te acercaran a la vida de los animales, tanto autóctonos com exóticos, en una visita donde no sólo utilizarás los ojos…
Disfruta de un día en família, con los amigos o celebra tu fiesta de cumpleaños. Visita guiada a los animales salvajes, a los de granja, al aviario, al toca-toca de exóticos, al terrario y a las aves rapaces, con actividades y juegos con monitores.
CAN. El Mujal, T. 93 839 29 40
www.granjanatura.com
[:fr]
El Mujal, tel. (+34) 93 839 29 40
[:de]
El Mujal, tel. (+34) 93 839 29 40
[:ca]
Al Centre d’Apropament a la Natura del Mujal descobriràs, tocaràs, veuràs, escoltaràs i viuràs la natura a través d’instal·lacions i tallers que t’aproparan a la vida dels animals, tant autòctons com exòtics, en una visita on no només et caldran els ulls…
Gaudeix d’un dia en família, amb els amics o celebra-hi la teva festa d’aniversari. Visita guiada als animals salvatges, als de granja i a l’aviari, al toca-toca d’exòtics, al terrari i a les aus rapinyaires, amb activitats i jocs amb monitors.
Visites: Tel. 93 839 29 40 (reserva prèvia)
Més informació: www.granjanatura.com[:]
[:ca]Sant Cugat del Racó [:]
[:en]
Contacte: Casa El Soler. Tel. 93 744 90 71/70/72
[:es]
Contacte: Casa El Soler. Tel. 93 744 90 71/70/72
[:fr]
Contacte: Casa El Soler. Tel. 93 744 90 71/70/72
[:de]
Contacte: Casa El Soler. Tel. 93 744 90 71/70/72
[:ca]El nucli rural de Sant Cugat del Racó és presidit per l’església homònima, un conjunt únic del romànic català, alçat al segle XI dins la tradició llombarda sobre un anterior temple preromànic de capçalera quadrada. Per la seva planta de creu grega i el seu cimbori circular se’l considera un exemplar excepcional, ja que aquest tipus de cimbori és únic a Catalunya. Al seu alt valor patrimonial, cal afegir-hi la seva singularitat i bon estat de conservació. És també un dels principals enclavaments medievals del municipi de Navàs, conegut també per Sant Cugat de Salou o de l’alou, renom que deu a l’antiga pertinença al monestir de Ripoll com a alou. El nucli de Sant Cugat, format per masies disperses, ha mantingut la seva imatge i caràcter rurals.
Dins el terme de sant Cugat, trobem l’anomenat pla de Sant Pere de les Cigales, que deu el seu nom a la romànica església homònima, de la qual es conserva poc més que la base, la d’una rústica ermita rural que degué formar part, amb les seves veïnes, de les dites Esglésies Clavades, que havien estat donades pel comte de Cerdanya al monestir de Ripoll com a alou, alou que encara forma part de la toponímia del lloc.
En el conjunt del paratge, trobem, però, vestigis d’una important ocupació ibèrica i medieval, amb nombroses restes arqueològiques de les més diverses èpoques: tombes excavades a la roca, sitges, tines per a vi… Un passat vitivinícola on els testimonis d’altres temps es barregen amb les llegendes, com la de la Cova del Lladre, i on les vinyes i els seus marges guarden records d’un passat esplendorós en què la vinya fou una de les principals activitats econòmiques del territori.
Més informació:
- Visites a l’església: Casa El Soler. Tel. 93 744 90 71/70/72
- Visites Guiades: OAC Ajuntament de Navàs. tel. 938390022
- Visita guiada àmbit vitivinícola: Gerard Vinyas (T. 647 658 713)
[:ca]Navàs[:]
[:en]
Contacte: Isidre Vinyas. Tel. (+34) 647 658 713
[:es]
Contacte: Isidre Vinyas. Tel. (+34) 647 658 713
[:fr]
Contacte: Isidre Vinyas. Tel. (+34) 647 658 713
[:de]
Contacte: Isidre Vinyas. Tel. (+34) 647 658 713
[:ca]
Navàs és un municipi ubicat a l’extrem nord de la comarca del Bages, la porta de la comarca del Berguedà. S’estén des de la vall del riu Llobregat per l’est fins a la conca del Cardener per l’oest. Limita per l’est amb Gaià; al sud amb Balsareny, Castellnou de Bages, Súria i Sant Mateu de Bages; i al nord-oest amb Cardona, Pinós i Viver i Serrateix.
Alhora, Navàs és també el nucli nascut a l’extrem del municipi homònim, arran, principalment, de la industrialització del tèxtil del Llobregat a principis del segle XX. La història recent de Navàs ens explica que ha estat un municipi amb una forta tradició industrial, sobretot tèxtil. La base econòmica de Navàs continua tenint un tarannà fonamentalment industrial, amb la progressiva introducció d’activitats del sector dels serveis. La història del conjunt del municipi, abans Castelladral, ve de lluny, on l’economia i les relacions socials giraven entorn de l’agricultura, el cultiu de la vinya i l’olivera, la gestió forestal o el cultiu de cereal a mes petita escala. Aleshores era un municipi bàsicament rural, la cita més antiga coneguda de l’antic cap de municipi, Castelladral, data del 941. L’any 1925, degut a la migració poblacional amb el procés d’industrialització cap al nucli de Navàs, Castelladral hi va traslladar l’ajuntament, i no és fins al 1960 que es canvia el nom del municipi pel de Navàs.
Més informació:
OAC Navàs – 938390022
[:]
[:en]G.R. 179 Maquis route (Berga- Castellnou de B.)[:es]G.R. 179 Ruta dels Maquis (Berga- Castellnou de B.)[:fr]G.R. 179 Ruta dels Maquis (Berga- Castellnou de B.)[:de]G.R. 179 Ruta dels Maquis (Berga- Castellnou de B.)[:ca]G.R. 179 Ruta dels Maquis (Berga- Castellnou de B.)[:]
[:en]
The name refers to the maquis republican combatants who continue to fight against Franco’s regime once the Spanish Civil War in 1939. During the 1940s, the regions of central and northern Catalonia lived intense activity these armed groups. GR-179, known as the Route of the Maquis, crosses paths frequented by some of the most legendary resistance fighters like Ramon Vila, Caracremada or Marcelino Massana Panxo. (more…)
G.R. 3-1 Camí de la Sal de Cardona a Manresa
[:en]El Camí de la Sal és una ruta, que va des de Cardona a Manresa, passant pels municipis de Navàs, Sant Mateu de Bages, Súria, Callús i Sant Joan de Vilatorrada. Tot seguint el GR 3-1, va per camins per on es traginava la sal, transita per pistes bones, encara que en alguns punts concrets entre Valls de Torroella i Súria caldrà arrossegar la bici. (more…)
P.R. C-144 Ruta de les colònies tèxtils del Llobregat
[:en]
Les colònies tèxtils del Llobregat, antigament estaven unides entre si per diversos camins, avui recuperats a través d’un itinerari de petit recorregut, el PR C-144, de 32 km entre Cal Rosal (prop de Berga) i Balsareny. Aquesta agradable ruta, que permet passejar per boscos de ribera, camps i horts, es pot fer a peu o en bicicleta i permet descobrir, al costat del riu, vistes del conjunt de les 18 colònies i fàbriques que es van construir aquí fa més d’un segle .
[:es]
Les colònies tèxtils del Llobregat, antigament estaven unides entre si per diversos camins, avui recuperats a través d’un itinerari de petit recorregut, el PR C-144, de 32 km entre Cal Rosal (prop de Berga) i Balsareny. Aquesta agradable ruta, que permet passejar per boscos de ribera, camps i horts, es pot fer a peu o en bicicleta i permet descobrir, al costat del riu, vistes del conjunt de les 18 colònies i fàbriques que es van construir aquí fa més d’un segle .
[:fr]
Les colònies tèxtils del Llobregat, antigament estaven unides entre si per diversos camins, avui recuperats a través d’un itinerari de petit recorregut, el PR C-144, de 32 km entre Cal Rosal (prop de Berga) i Balsareny. Aquesta agradable ruta, que permet passejar per boscos de ribera, camps i horts, es pot fer a peu o en bicicleta i permet descobrir, al costat del riu, vistes del conjunt de les 18 colònies i fàbriques que es van construir aquí fa més d’un segle .
[:de]
Les colònies tèxtils del Llobregat, antigament estaven unides entre si per diversos camins, avui recuperats a través d’un itinerari de petit recorregut, el PR C-144, de 32 km entre Cal Rosal (prop de Berga) i Balsareny. Aquesta agradable ruta, que permet passejar per boscos de ribera, camps i horts, es pot fer a peu o en bicicleta i permet descobrir, al costat del riu, vistes del conjunt de les 18 colònies i fàbriques que es van construir aquí fa més d’un segle .
[:ca]
FITXA TÈCNICA
Distància: 32 km.
Desnivell acumulat: 450 m.
Punt d’inici: Pont de Pedret
Senyalització: Marques Grogues i blanques del PR-C 144
Punt de final: Balsareny
Altitud màxima: 535 m.
Serveis inclosos: Trobareu tota mena de serveis al llarg de la ruta
Les colònies tèxtils del Llobregat, antigament estaven unides entre si per diversos camins, avui recuperats a través d’un itinerari lineal de petit recorregut, el PR C-144, de 32 km entre Cal Rosal (prop de Berga) i Balsareny. Aquesta agradable ruta, que permet passejar per boscos de ribera, camps i horts, es pot fer a peu o en bicicleta i permet descobrir, al costat del riu, vistes del conjunt de les 18 colònies i fàbriques que es van construir aquí fa més d’un segle.
Cada any s’organitza una caminada-pedalada, al mes de maig, que recorre tota la ruta de les Colònies.
Més informació:
http://rutadelescolonies.blogspot.com/
http://www.elbergueda.cat/descrobreix-el-bergueda/cultura/les-colonies-textils-del-llobregat.htm[:]
G.R. 176 Ruta de les Ermites Romàniques
[:en]El GR 176 es configura com un gran cercle entre les poblacions de Navàs i Puig-reig, que permet enllaçar la visita de més de vint esglésies i petites ermites al llarg del recorregut. Així, doncs, aquesta Ruta de les Ermites Romàniques és una manera excel·lent de conèixer bastants exemples d’estil romànic i, alhora, l’entorn natural d’una part del centre de Catalunya.
ES PRESENTA A NAVÀS EL PLA DE TURISME
L‘Ajuntament de Navàs, ha estat elaborant un Pla de Turisme del Municipi de Navàs. La voluntat ha estat fer anàlisi, recollida de dades, i planificar quines han de ser les accions que l‘administració, conjuntament amb els agents turístics del territori, han de dur a terme per tal de desenvolupar el turisme com a eina i complement per al desenvolupament del econòmic i social del municipi i del territori.
L’Ajuntamnent de Navàs fa pública una invitació a les entitats públiquesa i privades, i persones interessades en el tema a la sessió informativa que es farà el proper dimecres 18 de febrer, a les 8 de la tarda, a la sala d‘actes de la Biblioteca de Navàs.
El Pla de Turisme ens ha d’ajudar a tots a desenvolupar aquest sector al municipi i entorn, en sintonia amb els ens comarcals (Consells Comarcals del Bages i Berguedà) i d‘àmbit català (Diputació de Barcelona i Generalitat).
La fotografia és de Climent Fàbrega.
NAVÀS CREU EN EL SEU POTENCIAL TURÍSTIC
Dilluns a migdia a l’hotel rural de la Garriga de Castelladral, es va presentar el Pla de Turisme de Navàs, el primer treball que fa un anàlisi transversal i estudia l’impacte socioeconòmic que poden tenir sobre el territori recursos com el patrimoni, la gastronomia, l’enologia, l’oleoturisme, la natura, les sensacions, el paisatge i la cultura al servei d’una marca potent que ha de tenir l’ecologia com a centre d’interès turístic. Una marca que apunta a vendre’s sota el lema ‘El caràcter d’una terra’ que és porta d’entrada al Berguedà i gaudeix d’una proximitat privilegiada amb recursos turístics de primer nivell com Barcelona, Montserrat i Cardona.
La presentació es va fer davant de diferents agents representatius del sector, de Navàs i de municipis veïns amb els que hi ha voluntat d’interactuar.
El regidor de Turisme, Joan Fernández, va definir el Pla de Turisme de Navàs com un primer pas, una guia a seguir i un full de ruta on el sector públic i privat hauran de treballar colze a colze.
L’alcalde de Navàs, Jaume Casals, va fer una avaluació positiva dels recursos potencials i va demanar convicció ‘els primers que ens hem de creure que tenim potencial som els propis navassencs’. I va recordar que el municipi de Navàs podrà accedir per primera vegada als ajuts Leader de la Unió Europea, que es destinen al desenvolupament de zones rurals en declivi.
El treball de camp del Pla de Turisme, realitzat per Goretti Vila, parteix d’on som i què tenim, per deixar clara la situació estratègica de Navàs com a porta del Berguedà i la proximitat a centres d’oferta turística de primera categoria com Montserrat i Cardona.
Detalla els recursos turístics i els no turístics però tant o més importants, com la gastronomia, l’enoturisme, el paisatge, les sensacions i la cultura com una oportunitat de negoci. Com a punt feble destaca la manca d’oferta d’allotjaments, pocs productes identificables, poca promoció i millores en la senyalització.
Referent a la promoció, la regidoria de Turisme, ja està treballant en un tríptic que vol ser un primer pas en la promoció de recursos i oferta turística.
La presentació va finalitzar amb un distès debat i un aperitiu a càrrec del xef David Garcia, del restaurant TO(+) de Palà de Torroella, a l’era de la Garriga, que és l’únic establiment turístic de Navàs que surt a la prestigiosa Guia Michelin.
El Pla de Turisme es presentarà properament en un acte públic a Navàs.
L’ACCENT DE NAVÀS A LA GUIA D’ENOTURISME
En el marc dels actes de la Fira de Tardor, el dijous 17 d’octubre, a les 8 del vespre a la sala d’actes de la Biblioteca de Navàs, es farà la presentació de la Guia d’Enoturisme del Bages, elaborada pel sociòleg Lluís Tolosa i la sommelierClara Antúnez.
La nova guia mostra el Pla de Bages com una Denominació d’Origen de força emergent, amb dotze cellers que s’han fet un lloc i tenen un nom propi en el mercat enològic, que suma valor afegit amb allotjaments, restaurants, vins, visites culturals i vinoteques del Bages, una eina bàsica de promoció potent i de dinamització de l’economia del Bages.
El municipi de Navàs hi té un marcat protagonisme, que recorda el seu important passat vinícola amb un patrimoni espectacular (vinyes, barraques, tines, costums, espais, especialitats autòctones,…) i un futur més que prometedor amb el ressorgiment de l’activitat a càrrec de les noves generacions que han revitalitzat l’interès per la vinya i les ganes de fer bons productes a través de processos tècnicament més acurats. Els autors han trobat col·laboradors i testimonis directes d’aquesta realitat com la família Estruch i la d’Isidre Vinyas entre altres.
El pròleg de la guia és del director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés. El llibre proposa llocs per gaudir del turisme del vi i recomana uns 60 vins. En aquesta primera edició s’han publicat tres mil exemplars que es distribuiran a llibreries, cellers, restaurants, hotels i institucions”.
Al final de l’acte hi haurà un tast de vins i tapes. Les places són limitades a cinquanta persones. Cal confirmar assistència trucant a l’Ajuntament de Navàs al telèfon 93 839 00 22 (demanar per Aida) o bé per correu electrònic a solerca@navas.cat.
NAVÀS DEMANA LA PROTECCIÓ DE LES TINES DE PEDRA SECA I EXCAVADES A LA ROCA
Tots els Grups Municipals de l’Ajuntament de Navàs van aprovar una proposta on es demanava la que la Generalitat declari Bé Cultural d’Interès Nacional amb l’objectiu que es protegeixi el patrimoni del nostre passat vitivinícola.
Van presentar la proposta al ple municipal dues persones molt representatives en la recerca i la defensa del patrimoni vitivinícola de Navàs, la mestra Maria Estruch i el vinyaire Isidre Vinyas, que van explicar quin patrimoni tenim i perquè és important protegir-lo i conservar-lo. Tots els grups municipals van agrair la seva participació i la seva tasca, així com les dels nous vinyaires navassencs que treballen per recuperar les vinyes al municipi.
A Navàs en tenim clars exemples de tines en pedra seca, com són les tines de Reixes, i també és usual trobar-se tines, premses i altres elements excavats a la pedra relacionats amb el vi i la olivera. Un clar exemple en són les que trobem al Pla de Sant Pere de les Cigales de Sant Cugat del Racó, les de l’entorn del cim del Castellot a Castelladral i moltissimes d’altres que comptabilitzem en uns 20 conjunts diferents.
Mocions molt semblants ja han estat aprovades en altres ajuntaments de la comarca així com al Consell Comarcal del Bages.
==================
MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS SOBRE LES TINES ENMIG DE LES VINYES DEL BAGES
Atès que el Ple del Consell Comarcal del Bages en data 28 de juliol de 2014, va aprovar una moció presentada pels grups de CiU, PSC, ERC, IC-EUiA, CUP i PP, per tal que el Govern de la Generalitat creï una regulació especial de protecció de les tines del Bages com a bé cultural d’interès patrimonial.
Atès que la moció aprovada manifesta que el Bages vol recuperar un patrimoni inèdit de les seves terres: les tines. Són testimoni de l’existència de grans plantacions de ceps al segles XVIII i XIX, juntament amb els visibles marges de pedra seca dels boscos, i les barraques, que s’usaven com a magatzems de vi. Cada mas tenia les seves vinyes i els pagesos les cuidaven. Però el transport del vi cap al poble i als masos va esdevenir cada cop més car i dificultós. Per això van fer les tines, per elaborar el vi allà mateix, aixafant la verema i deixant fermentar el most fins a obtenir-ne el vi.
En aquest entorn de la nostra comarca on apareixen aquestes construccions insòlites, úniques a tot Catalunya i que es coneixen com a tines enmig de les vinyes. A Navàs en tenim clars exemples com són les tines de Reixes. Al municipi de Navàs també és usual trobar-se tines, premses i altres elements excavats a la pedra relacionats amb el vi i la olivera. Un clar exemple en són les que trobem al Pla de Sant Pere de les Cigales de Sant Cugat del Racó, les de l’entorn del cim del Castellot a Castelladral i moltissimes d’altres que comptabilitzem en uns 20 conjunts diferents.
Al Bages es calcula que existeixen més d’un centenar de tines de pedra seca repartides al mig del bosc. Són un testimoni del passat i protegir-les és un deure perquè les generacions futures coneguin la història de la nostra comarca i del nostre municipi.
Les tines de pedra seca són un patrimoni únic i singular, i per això a iniciativa dels Ajuntaments de Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara les van rehabilitar i l’any 2011 van demanar que les tines fossin considerades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria d’interès etnològic.
Les tines enmig de les vinyes són un testimoni vulnerable a actes incívics, i són freqüents les pintades i els robatoris. Restaurar-les, mantenir-les i fins i tot fer-ne vi hauria de ser un objectiu primordial a la comarca del Bages si volem donar un valor afegit al territori i, a més, podria crear ocupació en una comarca que pateix de prop les conseqüències econòmiques de la crisi econòmica.
Per això, el Ple de la corporació, prèvia deliberació i per unanimitat dels seus membres ACORDA:
PRIMER.- DEMANAR que la Generalitat de Catalunya declari com a BCIN les tines del Bages, i en creï una regulació específica d’especial protecció com a bé cultural d’interès patrimonial.
SEGON.- COMUNICAR aquest acord als ajuntaments de la comarca del Bages, al Departament de Cultura de la Generalitat al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, a la Direcció General de Turisme i a l’Àrea de Turisme de la Diputació de Barcelona.
No obstant això, el Ple de la corporació decidirà el que estimi oportú.
Navàs, 17 de novembre de 2014
COMERÇ I ARTESANIA PUNTS FORTS DE LA FIRA DE TARDOR
Més d’un centenar de parades d’artesania ompliran els espais reservats per a la Fira de Tardor, al centre neuràlgic de Navàs, en la 81ena edició d’aquesta mostra comercial i lúdica, que es reviu cada any el tercer diumenge d’octubre, organitzada per la regidoria de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de Navàs.
Els botiguers de Navàs, dissabte faran parades al carrer per reforçar el caràcter festiu i singular de la diada, coincidint amb el mercat setmanal que es fa al passeig de Ramon Vall.
El diumenge, l’alimentació artesana, manualitats, mostra d’oficis i productes manufacturats, roba i paper, complements de tota mena ompliran el gran aparador de la plaça porxada de l’Ajuntament de Navàs, en una mostra variada, colorista i atractiva . El centre de la plaça, diumenge al matí l’ocuparan les puntaires vingudes d’arreu del país per participar en la divuitena trobada.A l’escenari es podrà gaudir amb una mostra de danses tradicionals amb els esbarts de Esbart Rocasagna de Gelida, Agrupació Teatral i Dansaire “Castell Sarroca” de Sant Martí Sarroca, Esbart Queralt de Berga i l’ Esbart Sant Genís de Taradell que participen a la Roda d’Esbarts, de la mà de l’entitat amfitriona Dansajove de Navàs.
Altres punts d’interès de la jornada firal són el tercer Torneig d’Escacs de partides ràpides al carrer de l’Església, jocs i tallers per la mainada, l’exposició d’artistes locals, el rotatiu de pianistes a l’auditori de l’Escola de Música i el sorteig del carretó de productes que es fa amb la col·laboració del comerç local.
A partir de les dues del migdia es farà un dinar popular a la plaça, amb amanida, costella de porc ibèric, botifarra, postres, pa i beguda. Els tiquets es poden adquirir a l’Ajuntament al preu de 9,5 €.
A les tres de la tarda es farà l’exhibició del Concurs de Grafits a la plaça de l’Església, on ja s’hi han inscrit una bona colla de participants.
Les sardanes de la cobla Principal de Llobregat posaran les darreres notes musicals de la tarda, en una audició organitzada per l’Agrupació Sardanista i la Comissió de la Fira de Tardor.
En els dies previs a la Fira de Tardor es posa en marxa per segon any consecutiu la campanya, ‘Navàs t’apassiona’, amb la participació de tretze bars-restaurants que al preu de 3,00 € serviran les seves millors tapes i una copa de vi de l’Oller del Mas. La promoció dura fins el 8 de desembre i entre tots els participants que omplin la targeta segellada pels tretze establiments es farà un sorteig d’un sopar per a dues persones a qualsevol dels bars participants en el ‘Navàs t’apassiona’.
Navàs
El caràcter d’una terra
Reviu el patrimoni cultural, històric i arqueològic
80km2 d’indrets, racons, moments i experiències per descobrir un passat de vinyes i oliveres, de pagesia, masos, senyors i creences. L’església de Sant Cugat del Racó ens transporta al segle XI amb una construcció de creu grega única a Catalunya. Al centre del terme s’alça Castelladral, antic cap de municipi, hi trobarem una de les millors panoràmiques d’interior, amb Montserrat al davant i els Pirineus al nostre abast. A l’extrem oest del municipi, propera a Cardona, l’església de Santa Fe de Valldeperes conserva importants retaules barrocs (s. XVII). Més al sud, el nucli de Torroella i l’antiga colònia tèxtil de Palà de Torroella amb l’antiga fàbrica, les cases dels treballadors, l’església i la casa de l’amo… on podrem gaudir de bona gastronomia al restaurant del nucli. A Navàs l’antiga fàbrica de Cal Forcada i el seu canal són els màxims exponents del seu passat industrial, a peu de la Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat. Navàs comercial i gastronòmica ofereix una mostra d’excel·lents vins navassencs. El Mujal, a tocar de Navàs, obre la porta d’un extens territori rural, on el Centre d’Apropament a la Natura ens convida a viure una experiència singular.
Relaxa’t a la natura
Racons i moments de natura prop de Barcelona per desconnectar, fer salut, relaxar- te, gaudir de tu i dels teus…, amb BTT, a cavall o practicant el senderisme per diferents rutes del nostre territori, o senzilla- ment descobrint els vestigis arqueològics del nostre passat.
L’empremta d’una història mil·lenària
Navàs té la solera de segles de ruralitat, un passat de vinya, valors i costums. Som finestra oberta al pre-pirineu. Donem pas a Cardona i esdevenim porta d’accés al Berguedà. Tenim la mirada posada a Montserrat. L’antic territori del municipi de Castelladral, ara Navàs, ofereix natura, història i gastronomia. I la tranquilitat que necessites per gaudir, cuidar-te i viure experiències genuïnes amb parella, família o amics…