Navàs

El caràcter d’una terra

Reviu el patrimoni cultural, històric i arqueològic

80km2 d’indrets, racons, moments i experiències per descobrir un passat de vinyes i oliveres, de pagesia, masos, senyors i creences. L’església de Sant Cugat del Racó ens transporta al segle XI amb una construcció de creu grega única a Catalunya. Al centre del terme s’alça Castelladral, antic cap de municipi, hi trobarem una de les millors panoràmiques d’interior, amb Montserrat al davant i els Pirineus al nostre abast. A l’extrem oest del municipi, propera a Cardona, l’església de Santa Fe de Valldeperes conserva importants retaules barrocs (s. XVII). Més al sud, el nucli de Torroella i l’antiga colònia tèxtil de Palà de Torroella amb l’antiga fàbrica, les cases dels treballadors, l’església i la casa de l’amo… on podrem gaudir de bona gastronomia al restaurant del nucli. A Navàs l’antiga fàbrica de Cal Forcada i el seu canal són els màxims exponents del seu passat industrial, a peu de la Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat. Navàs comercial i gastronòmica ofereix una mostra d’excel·lents vins navassencs. El Mujal, a tocar de Navàs, obre la porta d’un extens territori rural, on el Centre d’Apropament a la Natura ens convida a viure una experiència singular.

 

el patrimoni cultural, històric i arqueològic

Relaxa’t a la natura

Racons i moments de natura prop de Barcelona per desconnectar, fer salut, relaxar- te, gaudir de tu i dels teus…, amb BTT, a cavall o practicant el senderisme per diferents rutes del nostre territori, o senzilla- ment descobrint els vestigis arqueològics del nostre passat.

The stamp of a millenary history

Navàs preserves centuries of rurality, a past of vines, values and customs. We are an open window on the pre-Pyrenees. We give way to Cardona and are an access door to the Berguedà. We have our sights placed on Montserrat. The former territory of the municipality of Castelladral, now Navàs, offers nature, history and gastronomy, and the tranquillity you need to enjoy, to look after yourself and to have genuine experiences with your partner, family or friends…

Gaudeix dels productes de la terra

En espais com el Pla de Sant Pere a Sant Cugat les pedres hi parlen. Tombes, dipòsits, tines i premses excavades a la roca ens relaten una intensa activitat vitivinícola des d’època medieval. La vinya i l’olivera són doncs motors econòmics del nostre passat no tant llunyà. Recuperar i posar en valor antigues vinyes i varietats autòctones com el mandó o el sumoll és ja una realitat al nostre municipi on l’activitat dels vinyaires creix més i més. Un exponent n’és l’èxit de la Mostra de Vins de Navàs al mes de maig o la Mostra de Verema i Productes Ecològics a la tardor. Podreu degustar també vins navassencs que pertanyen a la DO Pla de Bages i DO Catalunya. L’Oli, amb la varietat autòctona Cor- bella i Verdal com a punta de llança, vol ser també un dels sectors a recuperar, on ja algunes iniciatives produeixen olis ecològics i d’alta qualitat. Els fruits de la nostra terra són productes amb personalitat i caràcter: el vi, l’oli, la mel, l’embotit, el pa, les verdures i hortalisses, els cereals, les herbes medicinals… Volem potenciar els aliments naturals, ecològics i de proximitat. Prendre consciència d’aquests valors ens ha de permetre viure en un món més sostenible, equilibrat i just.

Activities

Viu en primera persona les experiències més enriquidores del municipi de Navàs

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Celler Vinyas d’Empremta

Celler Vinyas d’Empremta

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

Finca el Llobet (Valldeperes), Tel. (+34) 606 941 420 Excursió guiada per la Finca i la Masia del 1.606 / Senderisme i BTT per les vinyes / Cates i/o degustacions de vins i cava amb acompanyament / Tallers relacionats amb el món del vi: trepitjar raïm, verema, fem vi, berenar pa, vi i sucre.

Oli Migjorn

Oli Migjorn

Tel. (+34) 679 247 213

CAN – Centre d’apropament a la natura

CAN – Centre d’apropament a la natura

El Mujal, tel. (+34) 93 839 29 40

Mercats, fires i festes

El passeig de Ramon Vall, el carrer de l’església i la plaça de l’Ajuntament són els eixos principals de les activitats del municipi. La Fira de Primavera, el segon diumenge després de Pasqua, és la fira multisectorial de la contrada. L’artesania és la protagonista de la Fira de Tardor que se celebra el tercer diumenge d’octubre. L’ampli passeig és l’escenari del Mercat Setmanal dels dissabtes durant tot el matí. I a la plaça Gaudí tots els primers dissabtes de mes s’hi fa el Mercat de l’Encant de productes de segona mà i oportunitats.

El calendari anual és replet de convocatòries: activitats culturals, esportives, tecnològiques, festes majors, etc. (les podeu consultar a www.navas.cat)

Senderisme i BTT

Navàs té un terme extens i variat que pots descobrir a peu, corrent o en bicicleta. Camins i corriols et porten per paisatges i racons, per cims, plans i fonts, per pobles i per masies. Si no tens clar com endinsar-t'hi, et fem algunes propostes...
La Romànica

La Romànica

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Trenca 3 pics

Trenca 3 pics

Sorry, this entry is only available in Catalan.

La Romànica en BTT

La Romànica en BTT

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Emboscats

Emboscats

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Caminada popular

Caminada popular

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Caminada nocturna

Caminada nocturna

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Festa de l’esport

Festa de l’esport

Sorry, this entry is only available in Catalan.

Memòria Històrica

Des de Navàs creiem fermament en la necessitat de treballar per recuperar la memòria històrica, és per això que el municipi ha estat pioner en l'impuls d'iniciatives com la col·locació de les primeres plaques Stolpersteine a l'Estat Espanyol, l'edició d'un llibre fruit de l'estudi de la història local entre els anys 1931 i 1945, la implicació de l'ajuntament amb el banc d'ADN com a eina cabdal per la identificació de familiars desapareguts durant la Guerra Civil, l'impuls d'un arxiu fotogràfic...

Recordem el passat, recuperem la dignitat.

Més informació: http://memoria.navas.cat/

Sobirania alimentària

Navàs Sobirania Alimentària (SA) és un projecte global que busca incidir en la ciutadania des de tots els àmbits, implicant productors, elaboradors, restauradors, botiguers i ciutadania en general. Es pretén estimular l'economia de proximitat lligada al sector agroecològic, recuperant terres, cultius i paisatges tradicionals, assegurant el relleu generacional al món rural, alhora que es promouen accions des de les escoles, els equipaments i serveis municipals per conscienciar i garantir una alimentació sana i respectuosa amb l'entorn i donar resposta a la pobresa alimentària.

Volem que Navàs SA esdevingui:

  • Un projecte transversal, que agrupi les diverses experiències que les regidories duen a terme.

  • Un projecte obert, on la participació dels diferents actors (productors, elaboradors, restauradors i botiguers), i de la ciutadania en general, serveixi per aconseguir un projecte dinàmic i viu, amb constants reflexions i propostes també per part de la ciutadania.

  • Un projecte global on l’Ajuntament esdevingui  dinamitzador i facilitador de recursos però també on l’economia local vagi obtenint resultats que es vagin retroalimentant.

Situació

▼ 25,2 km de Berga (18’) per C-16

▼ 25,7 Km de Manresa (19’) per C-16 i C-25

▼ 29,5 Km de Cardona (37’) per BV- 4235

▼ 45,9 Km de Montserrat (42’) per C-16

▼ 113 km de Girona (1h i 8’) per C-25

▼ 86 km de Barcelona (1h) per C-16 i C-58

Informació

Oficina de Turisme - OAC Navàs
Plaça Ajuntament, 8 baixos (08670 Navàs)
Tel.: 93 839 00 22 / Fax: 93 839 01 96
correu electrònic: oac@navas.cat

Visita la web:
www.navas.cat