Projecte Stolpersteine

Stolpersteine significa, en alemany, “pedra que fa ensopegar”. Es tracta d’un projecte que relaciona art i memòria. Cada Stolpersteine ret homenatge a una víctima del nacional-socialisme. D’aquesta manera es manté viva la memòria de les persones de tots els col·lectius: jueus, Roma i Sinti (gitanos), homosexuals, dissidents polítics, testimonis de Jehovà i ciutadans discapacitats que varen ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933-1945 pel règim nazi.

Els Stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó, on es graven les dades de cada persona i que es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

Més informació sobre el projecte Stolpersteine: https://www.stolpersteine-berlin.de/en/

Stolpersteine a Navàs

El 9 d’abril de 2015, Navàs es va convertir en el primer municipi de l’estat espanyol a col·locar Stolpersteine, en homenatge als 5 deportats republicans del municipi que van acabar al camp d’extermini de Mauthausen, on 3 dels quals van morir. Tot i així, cal recordar que, com va dir l’alcalde, Jaume Casals, “Tenim el trist honor de ser els primers en recordar, setanta anys després, els qui van patir l’exili i van ser deportats i víctimes dels nazis”.

Notícies:

http://www.navas.cat/contingut/Noticia/navas_tindra_les_primeres_stolpersteine_de_lestat_espanyol

https://www.ara.cat/cultura/Navas-homenatge-als-deportats-Stolpersteine_0_1336066575.html

https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/50689/navas/sera/pioner/estat/record/deportats/camps/nazis

http://www.lavanguardia.com/local/bages/20150409/54429775431/navas-es-converteix-en-el-primer-poble-de-l-estat-a-homenatjar-els-deportats-als-camps-nazis-amb.html 

 


Notice: Undefined variable: meta_text in /var/www/clients/client1/web5/web/wp-content/themes/accesspress-parallax/content-single.php on line 111