Navàs

Navàs és un municipi ubicat a l’extrem nord de la comarca del Bages, la porta de la comarca del Berguedà. S’estén des de la vall del riu Llobregat per l’est fins a la conca del Cardener per l’oest. Limita per l’est amb Gaià; al sud amb Balsareny, Castellnou de Bages, Súria i Sant Mateu de Bages; i al nord-oest amb Cardona, Pinós i Viver i Serrateix.

Alhora, Navàs és també el nucli nascut a l’extrem del municipi homònim, arran, principalment, de la industrialització del tèxtil del Llobregat a principis del segle XX. La història recent de Navàs ens explica que ha estat un municipi amb una forta tradició industrial, sobretot tèxtil. La base econòmica de Navàs continua tenint un tarannà fonamentalment industrial, amb la progressiva introducció d’activitats del sector dels serveis. La història del conjunt del municipi, abans Castelladral, ve de lluny, on l’economia i les relacions socials giraven entorn de l’agricultura, el cultiu de la vinya i l’olivera, la gestió forestal o el cultiu de cereal a mes petita escala. Aleshores era un municipi bàsicament rural, la cita més antiga coneguda de l’antic cap de municipi, Castelladral, data del 941. L’any 1925, degut a la migració poblacional amb el procés d’industrialització cap al nucli de Navàs, Castelladral hi va traslladar l’ajuntament, i no és fins al 1960 que es canvia el nom del municipi pel de Navàs.

 

Més informació:
OAC Navàs – 938390022

 

 

 


Notice: Undefined variable: meta_text in /var/www/clients/client1/web5/web/wp-content/themes/accesspress-parallax/content-single.php on line 111