Llibre “Silencis”

Jordi Algué Sala, Miquel Arceda Martínez, Ester Llobet Fornells, Rossend Sellarés Obradors i Arcadi Vilà Serrat.

Silencis. República, guerra civil i repressió franquista a Navàs (1931-1945)  és un llibre publicat el gener de 2015 per part de l’Ajuntament de Navàs que tracta els fets succeïts des de la proclamació de la segona República, fins els primers anys del règim franquista, passant pels anys de Guerra Civil.

És un llibre d’història local, fruit de la investigació col·lectiva, que ha combinat autors de fora, els quals van poder analitzar els fets amb perspectiva, i autors locals, com Miquel Arceda, encarregat de treballar la documentació de l’Arxiu Històric Municipal, i Arcadi Vilà i Rossend Sellarés, els quals, fa més de 15 anys van començar a fer entrevistes a supervivents de la guerra.

El que intenta aquest llibre és recuperar les veus víctimes de la repressió franquista que han estat oblidades durant 40 anys de dictadura i 40 anys de democràcia, i així trencar el silenci que es va instaurar arran de la por, una por imposada pel franquisme

L’Ajuntament de Navàs va engegar fa uns mesos un projecte de recuperació de la memòria històrica. Segons ha explicat el seu alcalde, Jaume Casals, “ens vam trobar que només s’explicava una versió de la història i, per això, vam començar a fer recerca, a buidar l’arxiu i a visitar l’arxiu de Salamanca i, de tot això, en va sortir un llibre que abasta des de la República, la Guerra Civil i la repressió franquista”. De fet, el llibre ‘Silencis’ ha pogut documentar la història dels cinc navassencs que van ser deportats al camp de Mautahusen, entre finals del 1940 i mitjans del 1941.

“Amb aquest llibre trenquem un silenci, antic i molt llarg”, Jaume Casals.

Notícies:

http://www.regio7.cat/gent/2015/07/08/navas-presenta-silencis-llibre-guerra/321085.html

https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/52379/memorial/democratic/felicita/navas/projecte/silencis

 

 

 


Notice: Undefined variable: meta_text in /var/www/clients/client1/web5/web/wp-content/themes/accesspress-parallax/content-single.php on line 111