Cultura en color

Cultura en color

El Casal de sant Genís és un dels espais de trobada de Navàs, espai de teatre, de música, de cultura en definitiva. Un edifici auster, d’aparença dura, ha cobrat nova vida a través de l’art de l’artista local Valentí Gubianas, qui hi ha pintat un mural d’uns 150 m2 que esdevé una magnífica al·legoria de la cultura.

Una representació gràfica del concepte Cultura entesa com a conreu de l’esperit i del conjunt del coneixement literari, musical, històric o científic que els humans posseïm com a fruit de l’estudi, de la lectura, dels viatges, i l’experiència.

«Cultura: acció de cultivar. Si ens cultivem, tindrem eines per a ser més lliures. A partir de l’aigua d’una regadora es produeix en les persones el cultiu de música, literatura, ciència, història».  La metàfora visual que ens mostra en el mural es veu que enllaça tots i cadascun dels elements que representen la cultura i l’aigua que brolla des d’una regadora com font de vida que es vessa a cadascuna de les disciplines artístiques. Els personatges que il·lustren l’escena, de dreta a esquerra són la cultura i l’aigua com a fonts del conreu del coneixement humà. Al costat hi ha la música amb una imatge que llueix unes barbes que semblen el teclat d’un piano, que s’agafa de la mà amb la ciència que porta un vestit exuberant, i a sota la literatura jugant amb llibres que apareixen volant. De fet tot el mural dóna la sensació de volar. Segueix un altre icona, en un pla vertical que representa el viatge, l’experiència i la història coronada amb un barret que és com un roure que simbolitza el passat de Navàs, quan era un paisatge només, i del qual en plouen aglans llavorant-se. Finalment hi ha un infant que porta una carta plena de desitjos, en record dels Patges dels Reis que habiten al Casal Sant Genís quan fan la seva tradicional recollida per Cap d’Any.

El de sant Genís, és un més dels murals que a través de la força de la imatge, reivindiquen a Navàs el poder de la cultura, de la història.

 

Mural sant genís gubianes navàs