Jornades Europees de Patrimoni

El nucli rural de Sant Cugat del Racó és presidit per l’església homònima, un conjunt únic del romànic català, alçat al segle XI dins la tradició llombarda sobre un anterior temple preromànic de capçalera quadrada. Per la seva planta de creu grega i el seu cimbori circular se’l considera un exemplar excepcional.  És també un dels principals enclavaments medievals del municipi de Navàs, conegut també per sant Cugat de Salou o de l’alou, renom que deu a l’antiga pertinença al monestir de Ripoll com a alou.

El nucli de Sant Cugat, format per masies disperses, ha mantingut  la seva imatge i caràcter rurals.

Dins el terme de sant Cugat, trobem l’anomenat pla de Sant Pere de les Cigales, que deu el seu nom a la romànica església homònima, de la qual es conserva poc més que la base, la d’una rústica ermita rural que degué formar part, amb les seves veïnes, de les dites Esglésies Clavades, que havien estat donades pel comte de Cerdanya al monestir de Ripoll com a alou, alou que encara forma part de la toponímia del lloc.

En el conjunt del paratge, trobem però vestigis d’una important ocupació ibèrica i medieval, amb nombroses restes arqueològiques de les més diverses èpoques: tombes excavades a la roca, sitges, tines per a vi, … Un passat vitivinícola on els testimonis d’altres temps es barregen amb les llegendes, com la de cova del Lladre, i on les vinyes i els seus marges guarden records d’un passat esplendorós en que la vinya fou una de les principals activitats econòmiques del territori.

 

 

Visites a l’església: Casa El Soler. Tel. 93 744 90 71/70/72

Visites Guiades: OAC Ajuntament de Navàs. tel. 938390022

Visita guiada àmbit vitivinícola: Gerard Vinyas (T. 647 658 713)