G.R. 179 Ruta dels Maquis (Berga- Castellnou de B.)

FITXA TÈCNICA

Classificació de la ruta: Història

Època: Tot l’any

Mitjà de locomoció: A peu

Nivell de dificultat: Iniciats

Distància: 61 km

Senyalització:

Municipis de pas: Berga, Navàs

Marca turística: Pirineus

Punts d’interès: Serrat dels Tres Hereus

Consells: Portar calçat adient

 

 

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

El nom de maquis fa referència als combatents republicans que van continuar lluitant contra el règim franquista un cop finalitzada la Guerra Civil espanyola l’any 1939. Durant la dècada del 1940, les comarques del centre i el nord de Catalunya van viure la intensa activitat d’aquests grups armats. El GR 179, conegut com la Ruta dels Maquis, recorre els camins més freqüentats per alguns dels maquis més llegendaris, com ara Ramon Vila, àlies Caracremada, o Marcel·lí Massana, conegut com el Panxo. El camí s’inicia al santuari de Queralt (Berga) i acaba a Manresa, en un recorregut de 61 quilòmetres, paral•lel al riu Llobregat, però a certa distància.

Des de les excepcionals vistes de la carena de Queralt, davallem cap  a la vila de Berga pel camí tradicional, cap a la capital comarcana i vila natal de Marcel•lí Massana, guerriller que  va protagonitzar nombroses accions al Berguedà, així com al Vallès i el Solsonès, i va liderar un petit grup d’homes fidels fins l’any 1950, quan va decidir abandonar la lluita armada.

Seguint sempre vers el sud, passant per la colònia agrícola de Graugés – on el GR 179 conflueix amb el GR 1 – on sorprèn el seu gran estany, reprenem la pujada vers l’Espai d’Interès Natural dels Tres Hereus, al cim del qual podem visitar un jaciment iberoromà del segle I a.C. . Davallem vers Casserres, des d’on enfilarem el coll de Ralic, a la carena del serrat dels Pinyers, on el paisatge s’espesseix i accidenta. Després de creuar la riera de Merola, el GR 179 arriba a sant Joan de Montadar, on podríem enllaçar amb el GR 176 – Ruta de les ermites romàniques, i des d’on continuarem, sempre al sud, cap a la costa de Vilanova i Montbordó, després de la qual ens arribem al petit nucli de Serrateix. D’allí prenem direcció a Castelladral, la capital històrica del municipi de Navàs, pel terme del qual arribem a l’enclavament medieval de Sant Cugat del Racó, on podríem reprendre el GR 176. El 179 però, segueix cap a migdia, vers el serrat de la Muga, seguint la riera de sant Cugat, que ens durà a Santa Margarida de Viladepost del Puig, a peu de carretera entre Súria i Balsareny. En aquest punt neix el GR 179-1, que creua el bosc d’Argençola, des d’on ja s’enfila cap a Castellnou de Bages, on fou abatut un dels maquis més llegendaris, Ramon Vila, també conegut com a Caracremada o Peusllargs. La seva és la història de l’últim maqui que es va mantenir en actiu plantant cara al franquisme, ben bé fins que va morir l’any 1963, en una emboscada de la Guàrdia Civil a Castellnou de Bages.

Des de Castellnou, el camí descendeix cap a Santpedor, vila natal del timbaler del Bruc, un altre personatge de llegenda, en aquest cas en el context de la Guerra del Francès (s. XIX). Santpedor és la porta d’entrada al Pla de Bages, una gran plana amb la ciutat de Manresa com a centre. S’arriba a la capital de la comarca del Bages pel costat nord, travessant el parc de l’Agulla, passant pel traçat del canal de la Sèquia. Allà, el GR 179 pot enllaçar amb el GR 3. El sender acaba actualment a Manresa.

Des del punt de sortida, a Queralt, també és possible l’enllaç amb el GR 107, el Camí dels Bons Homes, que té aquí el seu inici.