El caràcter d’una terra

Vídeo promocional

Navàs

El caràcter d’una terra

 

Reviu el patrimoni cultural, històric i arqueològic

80km2 d’indrets, racons, moments i experiències per descobrir un passat de vinyes i oliveres, de pagesia, masos, senyors i creences.

 

Relaxa’t a la natura

Racons i moments de natura prop de Barcelona per desconnectar, fer salut, relaxar- te, gaudir de tu i dels teus. Podràs conèixer el territori amb BTT, a cavall o practicant senderisme per diferents rutes, o senzillament descobrint els vestigis arqueològics del nostre passat.

L’empremta d’una història mil·lenària

Navàs conserva segles de ruralitat, un passat de vinya, valors i costums. Som finestra oberta al pre-pirineu. Donem pas a Cardona i esdevenim porta d’accés al Berguedà. Tenim la mirada posada a Montserrat. L’antic territori del municipi de Castelladral, ara Navàs, ofereix natura, història i gastronomia. I la tranquil·litat que necessites per gaudir, cuidar-te i viure experiències genuïnes amb parella, família o amics…

 

Gaudeix dels productes de la terra

Els fruits de la nostra terra són productes amb personalitat i caràcter: el vi, l’oli, la mel, l’embotit, el pa, les verdures i hortalisses, els cereals, les herbes medicinals… Volem potenciar els aliments naturals, ecològics i de proximitat. Prendre consciència d’aquests valors ens ha de permetre viure en un món més sostenible, equilibrat i just.

Camins marcats

Gaudir de la natura fent una passejada tot fent esport. Aquestes són alguns dels camins i rutes que passen pel municipi de Navàs

G.R. 179 Ruta dels Maquis (Berga- Castellnou de B.)

G.R. 179 Ruta dels Maquis (Berga- Castellnou de B.)

El nom de maquis fa referència als combatents republicans que van continuar lluitant contra el règim franquista un cop finalitzada la Guerra Civil espanyola l’any 1939. Durant la dècada del 1940, les comarques del centre i el nord de Catalunya van viure la intensa activitat d’aquests grups armats. El GR 179, conegut com la Ruta dels Maquis, recorre els camins més freqüentats per alguns dels maquis més llegendaris, com ara Ramon Vila, àlies Caracremada, o Marcel·lí Massana, conegut com el Panxo. (més…)

G.R. 3-1 Camí de la Sal de Cardona a Manresa

G.R. 3-1 Camí de la Sal de Cardona a Manresa

El Camí de la Sal és una ruta, que va des de Cardona, on s’extreu de la muntanya des de l’època romana, fins a Manresa, passant pels municipis de Navàs, Sant Mateu de Bages, Súria, Callús i Sant Joan de Vilatorrada. Tot seguint el GR 3-1, va per camins per on es traginava la sal, transita per pistes bones, encara que en alguns punts concrets entre Valls de Torroella i Súria caldrà arrossegar la bici. (més…)

P.R. C-144 Ruta de les colònies tèxtils del Llobregat

P.R. C-144 Ruta de les colònies tèxtils del Llobregat

Les colònies tèxtils del Llobregat, antigament estaven unides entre si per diversos camins, avui recuperats a través d’un itinerari lineal de petit recorregut, el PR C-144, de 32 km entre Cal Rosal (prop de Berga) i Balsareny. Aquesta agradable ruta, que permet passejar per boscos de ribera, camps i horts, es pot fer a peu o en bicicleta i permet descobrir, al costat del riu, vistes del conjunt de les 18 colònies i fàbriques que es van construir aquí fa més d’un segle .

G.R. 176 Ruta de les Ermites Romàniques

G.R. 176 Ruta de les Ermites Romàniques

El GR 176 es configura com un gran cercle entre les poblacions de Navàs i Puig-reig, que permet enllaçar la visita de més de vint esglésies i petites ermites al llarg del recorregut. Així, doncs, aquesta Ruta de les Ermites Romàniques és una manera excel·lent de conèixer bastants exemples d’estil romànic i, alhora, l’entorn natural d’una part del centre de Catalunya i una gran extensió del terme municipal de Navàs.

(més…)

Activitats

El Centre d’Apropament a la Natura situat a El Mujal ens convida a viure una experiència singular, envoltats d'animals. En espais com el Pla de Sant Pere a Sant Cugat les pedres hi parlen. Tombes, dipòsits, tines i premses excavades a la roca ens relaten una intensa activitat vitivinícola des d’època medieval. La vinya i l’olivera són doncs motors econòmics del nostre passat no tan llunyà. Recuperar i posar en valor antigues vinyes i varietats autòctones com el mandó o el sumoll és ja una realitat al nostre municipi on l’activitat dels vinyaires es recupera i creix. Un exponent n’és l’èxit de la Mostra de Vins de Navàs al mes de març o la Mostra de Verema i Productes Ecològics a la tardor. Podreu degustar també vins navassencs que pertanyen a la DO Pla de Bages i DO Catalunya. L’oli, amb les varietats autòctones Corbella i la Verdal com a punta de llança, vol ser també un dels sectors a recuperar, on algunes iniciatives ja produeixen olis ecològics i d’alta qualitat. Els fruits de la nostra terra són productes amb personalitat i caràcter: el vi, l’oli, la mel, l’embotit, el pa, les verdures i hortalisses, els cereals, les herbes medicinals... Volem potenciar els aliments naturals, ecològics i de proximitat. Prendre consciència d’aquests valors ens ha de permetre viure en un món més sostenible, equilibrat i just.  

Viu en primera persona les experiències més enriquidores del municipi de Navàs

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

 

El Circuit Fix d’orientació de Navàs discorre entre els nuclis rurals de Castelladral i Sant Cugat del Racó, nuclis situats entre un mosaic de boscos i camps de conreu.

Cada mapa situa totes les fites fixes, més la de sortida i la d’arribada (a la plaça de Castelladral) així com la proposta de tres circuits a peu, de dificultat variable:

– Fàcil (9 fites i 3 km en línia recta)

– Mitjà (12 fites i 5 km en línia recta)

– Difícil (18 fites i 8 km en línia recta)

També hi ha disponible mapa amb el circuit adaptat per a fer en BTT o a cavall (16 fites i 10 km en línia recta).

Trobareu els mapes a l’Alberg de Castelladral (T. 938695311, els laborables s’aconsella trucar-hi abans) o bé l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’ajuntament de Navàs, T. 938390022 (Dilluns a divendres de 8:30 a 14:30, dimarts i dijous de 16:00 a 18:30h).

Arribareu a Castelladral des de Navàs, per una carretera rural que passa pel nucli del Mujal, o bé des de Súria, a través de la B-423.

Un circuit d’orientació és un recorregut permanent on hi ha instal·lades FITES. Totes les fites estan indicades en un mapa i cada fita disposa d’una pinça que fa una marca diferent i que acredita que s’ hi ha passat. L’objectiu és trobar les fites amagades pel territori mitjançant l’ús del mapa d’orientació on estan senyalitzades. La instal·lació s’adreça tant a la participació lúdica, individual, en família o en grup, com a alts nivells de competició ja que el nivell de dificultat i el ritme el decideix el propi usuari. El circuit d’orientació no només posa a prova la resistència física sinó també la vostra capacitat de concentració i orientació i també fomenta l’estimació i el respecte per la natura.

Més informació i circuits veïns clicant aquí.

 

 

 

Celler Vinyas

Celler Vinyas

 

Gerard Vinyas (T. 647 658 713)

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

 

Vinyes i celler visitables a la finca el Llobet, a Valldeperes.

Visites i excursions guiades per les vinyes, la finca, les alzines truferes i la masia de 1.606, tasts i degustacions, tallers relacionats amb la vinya i el vi, així com excursions de senderisme i BTT per l’entorn de les vinyes, amb unes vistes excepcionals sobre l’entorn de Cardona i del Cardener. Esmorzars i cates de vins i de caves.

Més informació: www.canpaletpiteus.cat

Visites: T. 606 941 420 (Josep Canals)

Oli Migjorn

Oli Migjorn

 

Empresa d’agricultura/oleocultura ecològica de la Vall d’Hortons,  que busca recuperar i posar en valor l’autòctona olivera corbella. A les visites guiades Migjorn exposa l’evolució i canvis d’un dels principals cultius tradicionals del municipi, oferint passejades per les oliveres, rutes llegendàries, i descoberta d’elements patrimonials de l’entorn.  El complement ideal per a la visita són els esmorzars o tasts d’olis.

Casa Migjorn. Tel. 937444017
www.olimigjorn.com

 

CAN – Centre d’apropament a la natura

CAN – Centre d’apropament a la natura

 

Al Centre d’Apropament a la Natura del Mujal descobriràs, tocaràs, veuràs, escoltaràs i viuràs la natura a través d’instal·lacions i tallers que ens t’aproparan a la vida dels animals, animals autòctons i exòtics, en una visita on no només et caldran ulls…

Gaudeix d’un dia en família, amb els amics o celebra-hi la teva festa d’aniversari. Visita guiada als animals salvatges, als de granja i a l’aviari, amb activitats i jocs amb monitors.

 

CAN. El Mujal, T. 93 839 29 40
www.granjanatura.com

On menjar?

Can Patata

Can Patata

C/ Sallent, 14 . Navàs

El racó de Navàs

El racó de Navàs

El racó de Navàs  67 – T. 93 839 19 52

L’Estació

L’Estació

Plaça de l’Estació 6 – T. 93 839 05 03

Restaurant 6 Sentits

Restaurant 6 Sentits

Ctra de Berga 46 – T. 93 839 16 78

www.6sentits.cat 

TO+ Restaurant

TO+ Restaurant

Palà de Torroella. Carrer Terrassa, 5 – T. 93 868 25 28

www.gruptomas.com

L’Alberg de Castelladral – Restaurant

L’Alberg de Castelladral – Restaurant

Plaça de Castelladral – T. 93 869 53 11

www.albergdecastelladral.cat

 

Restaurant-Bar Shere Khan

Restaurant-Bar Shere Khan

Carrer Sant Genís, 23 – 93 820 49 07

Bar Restaurant les Tapes

Bar Restaurant les Tapes

Carrer de l’Església, 21 – T. 93 839 11 25

Restaurant Cafè d’En Jaume

Restaurant Cafè d’En Jaume

Carretera de Viver, 4 – 93 820 48 17

Restaurant Jumi

Restaurant Jumi

Passeig de Ramon Vall, 35 – 93 820 49 28

Restaurant el Raconet

Restaurant el Raconet

Carrer Cardener, 27 – 93 839 02 48

Restaurant Cal Ramon

Restaurant Cal Ramon

Carretera de Berga, 33 – 93 839 00 77

www.calramon.net 

 

Allotjament

Cal Mateu de Castelladral- Turisme Rural

Cal Mateu de Castelladral- Turisme Rural

Residència EDN

Residència EDN

C. Vicenç Vidal Casacuberta, 2 – 93 839 01 00

www.edn.cat/serveis/residencia/

L’Alberg de Castelladral – Casa de colònies

L’Alberg de Castelladral – Casa de colònies

Plaça de Castelladral – 93 869 53 11

www.albergdecastelladral.cat

La Garriga de Castelladral ★★★★

La Garriga de Castelladral ★★★★

Crta. Súria-Castelladral Km. 5,2 – 93 868 22 50

www.masialagarriga.com

Mercats, fires i festes

El passeig de Ramon Vall, el carrer de l’Església i la plaça de l’Ajuntament són els eixos principals de les activitats del municipi. La Fira de Primavera, el segon diumenge després de Pasqua, que engloba la TICdate. L’artesania és la protagonista de la Fira de Tardor que se celebra el tercer diumenge d’octubre. L’ampli passeig és l’escenari del Mercat Setmanal dels dissabtes durant tot el matí. I a la plaça Gaudí tots els primers dissabtes de mes s’hi fa el Mercat de l’Encant de productes de segona mà i oportunitats. El calendari anual és farcit de convocatòries: activitats culturals, esportives, tecnològiques, festes majors, etc. (les podeu consultar a www.navas.cat).
 

Esdeveniments esportius

  Navàs té un terme extens i variat que pots descobrir a peu, corrent o en bicicleta. Camins i corriols et porten per paisatges i racons, per cims, plans i fonts, per pobles i per masies. Si no tens clar com endinsar-t'hi, et fem algunes propostes...

Situació

▼ 25,2 km de Berga (18’) per C-16

▼ 19 km de Manresa (19’) per C-16 i C-25

▼ 45,9 km de Montserrat (25’) per C-16

▼ 113 km de Girona (1h i 8’) per C-25

▼ 86 km de Barcelona (1h) per C-16 i C-58

▼84 km de Barcelona (1h) (C-55 i C-16)

▼ 11 km de Cardona a Palà (12’) per C-55

▼ 24 km del nucli de Navàs (30’) per Súria i Ctra. Balsareny

▼ 45,9 km de Montserrat (42’) per C-16

▼25,7 km de Manresa (19’) per C-16 i C-25

Informació

Oficina de Turisme - OAC Navàs
Plaça Ajuntament, 8 baixos (08670 Navàs)
Tel.: 93 839 00 22 / Fax: 93 839 01 96
correu electrònic: oac@navas.cat

Visita la web:
www.navas.cat