El caràcter d’una terra

Vídeo promocional

Navàs

El caràcter d’una terra

 

Reviu el patrimoni cultural, històric i arqueològic

80km2 d’indrets, racons, moments i experiències per descobrir un passat de vinyes i oliveres, de pagesia, masos, senyors i creences.

 

Relaxa’t a la natura

Racons i moments de natura prop de Barcelona per desconnectar, fer salut, relaxar- te, gaudir de tu i dels teus. Podràs conèixer el territori amb BTT, a cavall o practicant senderisme per diferents rutes, o senzillament descobrint els vestigis arqueològics del nostre passat.

L’empremta d’una història mil·lenària

Navàs conserva segles de ruralitat, un passat de vinya, valors i costums. Som finestra oberta al pre-pirineu. Donem pas a Cardona i esdevenim porta d’accés al Berguedà. Tenim la mirada posada a Montserrat. L’antic territori del municipi de Castelladral, ara Navàs, ofereix natura, història i gastronomia. I la tranquil·litat que necessites per gaudir, cuidar-te i viure experiències genuïnes amb parella, família o amics…

 

Gaudeix dels productes de la terra

Els fruits de la nostra terra són productes amb personalitat i caràcter: el vi, l’oli, la mel, l’embotit, el pa, les verdures i hortalisses, els cereals, les herbes medicinals… Volem potenciar els aliments naturals, ecològics i de proximitat. Prendre consciència d’aquests valors ens ha de permetre viure en un món més sostenible, equilibrat i just.

Activitats

El Centre d’Apropament a la Natura situat a El Mujal ens convida a viure una experiència singular, envoltats d'animals. En espais com el Pla de Sant Pere a Sant Cugat les pedres hi parlen. Tombes, dipòsits, tines i premses excavades a la roca ens relaten una intensa activitat vitivinícola des d’època medieval. La vinya i l’olivera són doncs motors econòmics del nostre passat no tan llunyà. Recuperar i posar en valor antigues vinyes i varietats autòctones com el mandó o el sumoll és ja una realitat al nostre municipi on l’activitat dels vinyaires es recupera i creix. Un exponent n’és l’èxit de la Mostra de Vins de Navàs al mes de març o la Mostra de Verema i Productes Ecològics a la tardor. Podreu degustar també vins navassencs que pertanyen a la DO Pla de Bages i DO Catalunya. L’oli, amb les varietats autòctones Corbella i la Verdal com a punta de llança, vol ser també un dels sectors a recuperar, on algunes iniciatives ja produeixen olis ecològics i d’alta qualitat. Els fruits de la nostra terra són productes amb personalitat i caràcter: el vi, l’oli, la mel, l’embotit, el pa, les verdures i hortalisses, els cereals, les herbes medicinals... Volem potenciar els aliments naturals, ecològics i de proximitat. Prendre consciència d’aquests valors ens ha de permetre viure en un món més sostenible, equilibrat i just.  

Viu en primera persona les experiències més enriquidores del municipi de Navàs

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

El Circuit Fix d’orientació de Navàs discorre entre els nuclis rurals de Castelladral i Sant Cugat del Racó, nuclis situats entre un mosaic de boscos i camps de conreu.

Cada mapa situa totes les fites fixes, més la de sortida i la d’arribada (a la plaça de Castelladral) així com la proposta de tres circuits a peu, de dificultat variable:

  • Fàcil (9 fites i 3 km en línia recta)
  • Mitjà (12 fites i 5 km en línia recta)
  • Difícil (18 fites i 8 km en línia recta)

També hi ha disponible mapa amb el circuit adaptat per a fer en BTT o a cavall (16 fites i 10 km en línia recta).

Trobareu els mapes a:

  • Alberg de Castelladral (Tel. 938695311, els laborables s’aconsella trucar-hi abans).
  • Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament de Navàs (Tel. 938390022).
    • Horari: Dilluns a divendres de 8:30 a 14:30, dimarts i dijous de 16:00 a 18:30h.

Més informació i circuits veïns clicant aquí.

 

 

 

Celler Vinyas d’Empremta

Celler Vinyas d’Empremta

El celler Vinyas d’Empremta és un projecte familiar, creat espontàniament per l’Isidre i els seus dos fills, el Gerard i la Berta, i que té un objectiu principal: identificar i donar a conèixer un territori a través de la vinya i del vi.

Les vinyes estan ubicades en diferents espais de les costes de Vilafresca, repartides en multitud de terrasses. Són vinyes de petita extensió, d’orientacions diferents i morfològicament ben diverses, per això requereixen un treball individualitzat. Una part de les vinyes són ancestres, plantades a principis del segle XX, d’altres vinyes són recuperades i d’altres, de nova plantació. La majoria d’elles tenen varietats autòctones de selecció natural que van deixar els nostres avantpassats i, per això, creiem oportú preservar-les.

“Volem que els nostres vins siguin el més natural possibles, seguint criteris biodinàmics i que expressin la identitat del nostre territori. Fem servir llevats propis, evitem actuacions en els processos i donem a cada vi un tracte individualitzat. No clarifiquem ni filtrem. En funció de les condicions anuals, decidim els vins a produir, que poden ser ben diferents anyada rere anyada”.

Més informació i visites guiades:

www.vinyasdempremta.cat

Isidre Vinyas (T. 647 658 713)

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

 

Vinyes i celler visitables a la finca el Llobet, a Valldeperes.

Visites i excursions guiades per les vinyes, la finca, les alzines truferes i la masia de 1.606, tasts i degustacions, tallers relacionats amb la vinya i el vi, així com excursions de senderisme i BTT per l’entorn de les vinyes, amb unes vistes excepcionals sobre l’entorn de Cardona i del Cardener. Esmorzars i cates de vins i de caves.

Visites: Tel. 606 941 420 (Josep Canals)

Més informació: www.canpaletpiteus.cat

Oli Migjorn

Oli Migjorn

 

Empresa d’agricultura/oleocultura ecològica de la Vall d’Hortons,  que busca recuperar i posar en valor l’autòctona olivera corbella. A les visites guiades, Migjorn exposa l’evolució i canvis d’un dels principals cultius tradicionals del municipi, oferint passejades per les oliveres, rutes llegendàries, i descoberta d’elements patrimonials de l’entorn.  El complement ideal per a la visita són els esmorzars o tasts d’olis.

Fes una visita a les oliveres i el seu entorn, l’obrador, i fes un tast d’olis amb degustació-maridatge amb productes de la zona. O fes una passejada per la Vall d’Hortons, amb una visita a una antiga sínia i a una barraca de vinya restaurada. També t’ofereixen una excursió al molí de Cal Planés, passant per l’excavació al Mas Medieval de la Garrigosa i l’àrea prehistòrica del Samuntà.

 

Visites: Tel. 690 023 117
Més informació: www.olimigjorn.com

 

CAN – Centre d’apropament a la natura

CAN – Centre d’apropament a la natura

 

Al Centre d’Apropament a la Natura del Mujal descobriràs, tocaràs, veuràs, escoltaràs i viuràs la natura a través d’instal·lacions i tallers que t’aproparan a la vida dels animals, tant autòctons com exòtics, en una visita on no només et caldran els ulls…

Gaudeix d’un dia en família, amb els amics o celebra-hi la teva festa d’aniversari. Visita guiada als animals salvatges, als de granja i a l’aviari, al toca-toca d’exòtics, al terrari i a les aus rapinyaires, amb activitats i jocs amb monitors.

 

Visites: Tel. 93 839 29 40 (reserva prèvia)
Més informació: www.granjanatura.com

Mercats, fires i festes

El calendari festiu local és farcit de propostes. Ja siguin les vinculades al programa festiu més tradicional, amb les caramelles o les festes majors, com aquelles altres relacionades amb el comerç i la promoció econòmica del municipi, amb les fires i mercats. Hi tenen també el seu protagonisme els esdeveniments esportius, curses i caminades. El passeig de Ramon Vall, el carrer de l’Església i la plaça de l’Ajuntament són els eixos principals de les activitats de Navàs, i als petits nuclis la plaça sol ésser l'escenari que emmarca el gruix dels actes. Podeu consultar més detalls de la programació anual a la web municipal.

Senderisme i BTT

Navàs té un terme extens i variat que pots descobrir a peu, corrent o en bicicleta. Camins i corriols et porten per paisatges i racons, per cims, plans i fonts, per pobles i per masies. Si no tens clar com endinsar-t'hi, et fem algunes propostes...
Marxa Romànica de Resistència

Marxa Romànica de Resistència

 

DATA: 11 i 12 de maig de 2019

SORTIDA: Passeig Ramon Vall de Navàs, a les 5 de la tarda.

CARACTERÍSTIQUES: 83,5 km i desnivell acumulat de 5.300 m.

HO ORGANITZA: Centre Excursionista de Navàs

La Romànica és la marxa navassenca per excel·lència. El segon diumenge de maig es celebra un gran esdeveniment, organitzat pel Centre Excursionista de Navàs, que segueix el traçat del GR-176, la Ruta de les ermites romàniques, un recorregut que ens convida, per comarques del Bages i Berguedà, a descobrir fins a 22 esglesioles medievals. Un itinerari on cultura i excursionisme es donen la mà i que és una prova puntuable per la Copa Catalana de Caminades de Resistència de la FEEC.

Des de fa uns anys, s’organitza també una versió reduïda, la Romànica minor, que consta de 34 km i 1700 m de desnivell positiu, i finalitza a Sant Joan de Montdarn.

Més informació: cen.navas.cat

Trenca 3 pics

Trenca 3 pics

 

DATA: 27 d’octubre de 2019.

SORTIDA: Passeig Ramon Vall de Navàs

CARACTERÍSTIQUES: 22 km i un desnivell positiu de 700 m.

HO ORGANITZA: Centre Excursionista Navàs i Desmuntamarges Navàs.

Organitzada per la secció Desmuntamarges del Centre Excursionista de Navàs, aquesta és la cursa idònia per a l’exigent i l’apassionat de les curses de muntanya. Amb més d’un 90% de corriols en el transcurs del recorregut, és una cursa que no deixa indiferent.

La cursa ofereix una variant que és la Trenca 1 pic, de menor distància però no menys exigent (10 km i 300 m de desnivell positiu). Té una pujada molt vertical, tècnica i espectacular que corona al pic de Sant Genís.

Més informació: http://trenca3pics.weebly.com/

La Romànica en BTT

La Romànica en BTT

 

DATA: 26 de maig de 2019

CARACTERÍSTIQUES: 64 km i 1650 m de desnivell positiu / 103,3 km i 3152 m de desnivell positiu

ORGANITZA: Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada.

La Romànica en BTT és una marxa de resistència enmarcada dins l’Open Gran Fons de la Federació Catalana de Ciclisme. Una marxa no competitiva oberta a majors de 16 anys, però sobretot enfocada a ciclistes amb una bona condició física i experiència en marxes semblants. Un recorregut de llarga distància, on el seu desnivell acumulat, però sobretot, el seu perfil dentat amb pujades i baixades constants fa que sigui tot un repte.

Arrel de la ja coneguda Marxa Romànica de Resistència a peu que organitza el Centre Excursionista de Navàs, i fruit de les inquietuds , il·lusions, i la bona voluntat dels ciclistes del poble de Navàs i amb el suport del Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada, s’aconsegueix organitzar per primer cop l’any 2012 .

Després de poques edicions, s’ha aconseguit convertir en una de les marxes de resistència més importants de la Catalunya Central, fonamentada en la seva duresa física i la seva vesant paisatgística i cultural, enllaçant una gran quantitat d’ermites del nostre romànic català.

Més informació:

 

Emboscats

Emboscats

 

DATA: 17 de novembre de 2019.

LLOC: Palà de Torroella.

CARACTERÍSTIQUES: 14,6 km i un desnivell positiu de 635m.

HO ORGANITZA: Els Emboscats

Al Cardener, a l’extrem oest del terme, una jove cursa de muntanya us convida a emboscar-vos, a fer de l’hàbitat boscà el vostre refugi. Pels organitzadors, Emboscats són els qui viuen i estimen el bosc.

Una cursa que tresca majoritàriament per corriols, buscant les zones més obagues. I on el riu, clau en l’origen de la colònia, aquí és cabdal al final de la cursa.

El teatre de l’antiga colònia tèxtil de Palà de Torroella és el punt de sortida i arribada.

Forma part del Campionat Maqui.

Més informació: http://cursaemboscats.blogspot.com.es/

Caminada popular

Caminada popular

 

DATA: 28 d’abril de 2019

SORTIDA: Plaça de l’Ajuntament (Navàs)

CARACTERÍSTIQUES: Aproximadament 15 km

HO ORGANITZA: Centre Excursionista de Navàs

Organitzada des de fa més de 30 anys pel Centre Excursionista de Navàs, la caminada popular és una excel·lent oportunitat per conèixer els entorns del poble i tot el patrimoni natural de què disposem!

Es sol celebrar a mitjans d’abril i  compta amb un recorregut d’uns 15 km, fet que la fa apta per al públic general. Animeu-vos a recórrer els corriols que envolten Navàs participant a la caminada!

Més informació: http://cen.navas.cat/

Caminada nocturna

Caminada nocturna

 

DATA: 31 d’agost de 2019

SORTIDA: Plaça de l’Ajuntament

CARACTERÍSTIQUES: Aproximadament 8km

HO ORGANITZA: Centre Excursionista Navàs

La caminada nocturna és una activitat pensada per a totes les edats, però especialment dirigida a famílies i infants, per gaudir de la foscor i caminar amb la llum dels lots i de la Lluna.

Es sol fer a finals d’agost o principis de setembre, i sempre sol tenir un recorregut de pocs quilòmetres i poc desnivell, fet que la converteix en una passejada apta per al gran públic.

 

Més informació: http://cen.navas.cat/

Festa de l’esport

Festa de l’esport

 

La festa de l’esport de Navàs reuneix a les entitats esportives locals, en una festa multiesportiva que acostuma a celebrar-se durant el mes de juliol.

Un cap de setmana on els principals equipaments esportius obren portes a la ciutadania a fi d’engrescar-la a participar de l’oferta esportiva local, donant a conèixer les diverses modalitats que es poden practicar a nivell local.

Ho organitza l’Ajuntament de Navàs, amb la col·laboració de diverses entitats esportives locals i de la Diputació de Barcelona.

Més informació: http://navas.cat/

Memòria Històrica

Des de Navàs creiem fermament en la necessitat de treballar per recuperar la memòria històrica, és per això que el municipi ha estat pioner en l'impuls d'iniciatives com la col·locació de les primeres plaques Stolpersteine a l'Estat Espanyol, l'edició d'un llibre fruit de l'estudi de la història local entre els anys 1931 i 1945, la implicació de l'ajuntament amb el banc d'ADN com a eina cabdal per la identificació de familiars desapareguts durant la Guerra Civil, l'impuls d'un arxiu fotogràfic...

Recordem el passat, recuperem la dignitat.

Més informació: http://memoria.navas.cat/

Sobirania alimentària

Navàs Sobirania Alimentària (SA) és un projecte global que busca incidir en la ciutadania des de tots els àmbits, implicant productors, elaboradors, restauradors, botiguers i ciutadania en general. Es pretén estimular l'economia de proximitat lligada al sector agroecològic, recuperant terres, cultius i paisatges tradicionals, assegurant el relleu generacional al món rural, alhora que es promouen accions des de les escoles, els equipaments i serveis municipals per conscienciar i garantir una alimentació sana i respectuosa amb l'entorn i donar resposta a la pobresa alimentària.

Volem que Navàs SA esdevingui:

  • Un projecte transversal, que agrupi les diverses experiències que les regidories duen a terme.

  • Un projecte obert, on la participació dels diferents actors (productors, elaboradors, restauradors i botiguers), i de la ciutadania en general, serveixi per aconseguir un projecte dinàmic i viu, amb constants reflexions i propostes també per part de la ciutadania.

  • Un projecte global on l’Ajuntament esdevingui  dinamitzador i facilitador de recursos però també on l’economia local vagi obtenint resultats que es vagin retroalimentant.

Situació

▼ 25,2 km de Berga (18’) per C-16

▼ 27 km de Manresa (25’) per C-16

▼ 45 km de Montserrat (40’) per C-16

▼ 124 km de Girona (1h i 20’) per C-25

▼ 86 km de Barcelona (1h) per C-16 i C-58

▼ 11 km de Cardona a Palà de Torroella (12’) per C-55

▼ 24 km de Palà al nucli de Navàs (35’) per Súria i Ctra. Balsareny

▼ 40 km de Palà al nucli de Navàs (30’) per Manresa

Informació

Oficina de Turisme - OAC Navàs
Plaça Ajuntament, 8 baixos (08670 Navàs)
Tel.: 93 839 00 22 / Fax: 93 839 01 96
correu electrònic: oac@navas.cat

Visita la web:
www.navas.cat