El caràcter d’una terra

Vídeo promocional

Navàs

El caràcter d’una terra

 

Reviu el patrimoni cultural, històric i arqueològic

80km2 d’indrets, racons, moments i experiències per descobrir un passat de vinyes i oliveres, de pagesia, masos, senyors i creences.

 

Relaxa’t a la natura

Racons i moments de natura prop de Barcelona per desconnectar, fer salut, relaxar- te, gaudir de tu i dels teus. Podràs conèixer el territori amb BTT, a cavall o practicant senderisme per diferents rutes, o senzillament descobrint els vestigis arqueològics del nostre passat.

L’empremta d’una història mil·lenària

Navàs conserva segles de ruralitat, un passat de vinya, valors i costums. Som finestra oberta al pre-pirineu. Donem pas a Cardona i esdevenim porta d’accés al Berguedà. Tenim la mirada posada a Montserrat. L’antic territori del municipi de Castelladral, ara Navàs, ofereix natura, història i gastronomia. I la tranquil·litat que necessites per gaudir, cuidar-te i viure experiències genuïnes amb parella, família o amics…

 

Gaudeix dels productes de la terra

Els fruits de la nostra terra són productes amb personalitat i caràcter: el vi, l’oli, la mel, l’embotit, el pa, les verdures i hortalisses, els cereals, les herbes medicinals… Volem potenciar els aliments naturals, ecològics i de proximitat. Prendre consciència d’aquests valors ens ha de permetre viure en un món més sostenible, equilibrat i just.

Camins marcats

Gaudir de la natura fent una passejada tot fent esport. Aquests són alguns dels camins i rutes que passen pel municipi de Navàs.

Activitats

El Centre d’Apropament a la Natura situat a El Mujal ens convida a viure una experiència singular, envoltats d'animals. En espais com el Pla de Sant Pere a Sant Cugat les pedres hi parlen. Tombes, dipòsits, tines i premses excavades a la roca ens relaten una intensa activitat vitivinícola des d’època medieval. La vinya i l’olivera són doncs motors econòmics del nostre passat no tan llunyà. Recuperar i posar en valor antigues vinyes i varietats autòctones com el mandó o el sumoll és ja una realitat al nostre municipi on l’activitat dels vinyaires es recupera i creix. Un exponent n’és l’èxit de la Mostra de Vins de Navàs al mes de març o la Mostra de Verema i Productes Ecològics a la tardor. Podreu degustar també vins navassencs que pertanyen a la DO Pla de Bages i DO Catalunya. L’oli, amb les varietats autòctones Corbella i la Verdal com a punta de llança, vol ser també un dels sectors a recuperar, on algunes iniciatives ja produeixen olis ecològics i d’alta qualitat. Els fruits de la nostra terra són productes amb personalitat i caràcter: el vi, l’oli, la mel, l’embotit, el pa, les verdures i hortalisses, els cereals, les herbes medicinals... Volem potenciar els aliments naturals, ecològics i de proximitat. Prendre consciència d’aquests valors ens ha de permetre viure en un món més sostenible, equilibrat i just.  

Viu en primera persona les experiències més enriquidores del municipi de Navàs

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

Circuit Fix d’Orientació de Castelladral

 

El Circuit Fix d’orientació de Navàs discorre entre els nuclis rurals de Castelladral i Sant Cugat del Racó, nuclis situats entre un mosaic de boscos i camps de conreu.

Cada mapa situa totes les fites fixes, més la de sortida i la d’arribada (a la plaça de Castelladral) així com la proposta de tres circuits a peu, de dificultat variable:

  • Fàcil (9 fites i 3 km en línia recta)
  • Mitjà (12 fites i 5 km en línia recta)
  • Difícil (18 fites i 8 km en línia recta)

També hi ha disponible mapa amb el circuit adaptat per a fer en BTT o a cavall (16 fites i 10 km en línia recta).

Trobareu els mapes a:

  • Alberg de Castelladral (Tel. 938695311, els laborables s’aconsella trucar-hi abans).
  • Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament de Navàs (Tel. 938390022).
    • Horari: Dilluns a divendres de 8:30 a 14:30, dimarts i dijous de 16:00 a 18:30h.

Més informació i circuits veïns clicant aquí.

 

 

 

Celler Vinyas

Celler Vinyas

 

Gerard Vinyas (T. 647 658 713)

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

Vins i caves Piteus (Cal LLobet)

 

Vinyes i celler visitables a la finca el Llobet, a Valldeperes.

Visites i excursions guiades per les vinyes, la finca, les alzines truferes i la masia de 1.606, tasts i degustacions, tallers relacionats amb la vinya i el vi, així com excursions de senderisme i BTT per l’entorn de les vinyes, amb unes vistes excepcionals sobre l’entorn de Cardona i del Cardener. Esmorzars i cates de vins i de caves.

Visites: Tel. 606 941 420 (Josep Canals)

Més informació: www.canpaletpiteus.cat

Oli Migjorn

Oli Migjorn

 

Empresa d’agricultura/oleocultura ecològica de la Vall d’Hortons,  que busca recuperar i posar en valor l’autòctona olivera corbella. A les visites guiades, Migjorn exposa l’evolució i canvis d’un dels principals cultius tradicionals del municipi, oferint passejades per les oliveres, rutes llegendàries, i descoberta d’elements patrimonials de l’entorn.  El complement ideal per a la visita són els esmorzars o tasts d’olis.

Fes una visita a les oliveres i el seu entorn, l’obrador, i fes un tast d’olis amb degustació-maridatge amb productes de la zona. O fes una passejada per la Vall d’Hortons, amb una visita a una antiga sínia i a una barraca de vinya restaurada. També t’ofereixen una excursió al molí de Cal Planés, passant per l’excavació al Mas Medieval de la Garrigosa i l’àrea prehistòrica del Samuntà.

 

Visites: Tel. 690 023 117
Més informació: www.olimigjorn.com

 

CAN – Centre d’apropament a la natura

CAN – Centre d’apropament a la natura

 

Al Centre d’Apropament a la Natura del Mujal descobriràs, tocaràs, veuràs, escoltaràs i viuràs la natura a través d’instal·lacions i tallers que t’aproparan a la vida dels animals, tant autòctons com exòtics, en una visita on no només et caldran els ulls…

Gaudeix d’un dia en família, amb els amics o celebra-hi la teva festa d’aniversari. Visita guiada als animals salvatges, als de granja i a l’aviari, al toca-toca d’exòtics, al terrari i a les aus rapinyaires, amb activitats i jocs amb monitors.

 

Visites: Tel. 93 839 29 40 (reserva prèvia)
Més informació: www.granjanatura.com

Mercats, fires i festes

El calendari festiu local és farcit de propostes. Ja siguin les vinculades al programa festiu més tradicional, amb les caramelles o les festes majors, com aquelles altres relacionades amb el comerç i la promoció econòmica del municipi, amb les fires i mercats. Hi tenen també el seu protagonisme els esdeveniments esportius, curses i caminades. El passeig de Ramon Vall, el carrer de l’Església i la plaça de l’Ajuntament són els eixos principals de les activitats de Navàs, i als petits nuclis la plaça sol ésser l'escenari que emmarca el gruix dels actes. Podeu consultar més detalls de la programació anual a la web municipal.

Esdeveniments esportius

  Navàs té un terme extens i variat que pots descobrir a peu, corrent o en bicicleta. Camins i corriols et porten per paisatges i racons, per cims, plans i fonts, per pobles i per masies. Si no tens clar com endinsar-t'hi, et fem algunes propostes...

Sobirania alimentària

Navàs Sobirania Alimentària (SA) és un projecte global que busca incidir en la ciutadania des de tots els àmbits, implicant productors, elaboradors, restauradors, botiguers i ciutadania en general. Es pretén estimular l'economia de proximitat lligada al sector agroecològic, recuperant terres, cultius i paisatges tradicionals, assegurant el relleu generacional al món rural, alhora que es promouen accions des de les escoles, els equipaments i serveis municipals per conscienciar i garantir una alimentació sana i respectuosa amb l'entorn i donar resposta a la pobresa alimentària.

Volem que Navàs SA esdevingui:

  • Un projecte transversal, que agrupi les diverses experiències que les regidories duen a terme.

  • Un projecte obert, on la participació dels diferents actors (productors, elaboradors, restauradors i botiguers), i de la ciutadania en general, serveixi per aconseguir un projecte dinàmic i viu, amb constants reflexions i propostes també per part de la ciutadania.

  • Un projecte global on l’Ajuntament esdevingui  dinamitzador i facilitador de recursos però també on l’economia local vagi obtenint resultats que es vagin retroalimentant.

Situació

▼ 25,2 km de Berga (18’) per C-16

▼ 19 km de Manresa (19’) per C-16 i C-25

▼ 45,9 km de Montserrat (25’) per C-16

▼ 113 km de Girona (1h i 8’) per C-25

▼ 86 km de Barcelona (1h) per C-16 i C-58

▼84 km de Barcelona (1h) (C-55 i C-16)

▼ 11 km de Cardona a Palà (12’) per C-55

▼ 24 km del nucli de Navàs (30’) per Súria i Ctra. Balsareny

▼ 45,9 km de Montserrat (42’) per C-16

▼25,7 km de Manresa (19’) per C-16 i C-25

Informació

Oficina de Turisme - OAC Navàs
Plaça Ajuntament, 8 baixos (08670 Navàs)
Tel.: 93 839 00 22 / Fax: 93 839 01 96
correu electrònic: oac@navas.cat

Visita la web:
www.navas.cat